Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Trigonostigma hengeli - Hengel karcsú razbórájaAngolul / English
Trigonostigma hengeli - Hengel karcsú razbórájaTrigonostigma hengeli - Hengel karcsú razbórájaTrigonostigma hengeli - Hengel karcsú razbórájaTrigonostigma hengeli - Hengel karcsú razbórája
 • Tudományos név: Trigonostigma hengeli
 • Szinonímák: Rasbora hengeli (Meinken, 1956)
 • Magyar név: Hengel karcsú razbórája
 • Csoport: Pontyfélék
 • Származás: Délkelet-Ázsia; Indonézia; Szumátra és Borneó
 • Testhossz: 2,5-3 cm
 • Természetes élőhely: Az erdei patakok lassú folyású részein él, ahol sűrű a víz alatti növényzet. Az ilyen erdei, feketevizű patakok gyakran barnás színűek a sok felhalmozódott növényi törmeléktől, és lehullott levéltől. Ezek tipikusan lágy, és enyhén savas vizek.
 • Viselkedés: Rendkívül békés csapathalak, más hasonló igényű halakkal jól tarthatóak egy társas akváriumban. Fontos, hogy legalább 8-10 példányt tartsunk egy csapatban.
 • Táplálkozás: Mindenevő, a természetes élőhelyén inkább kisebb rovarokat, és férgeket, valamint zooplanktont fogyaszt. Akváriumban élő és fagyasztott eleségekkel, és száraz tápokkal is jól tarthatóak.
 • Szaporítás: Nehéz
 • Medence: Minimum 40 literes
 • Halnépesség: 60 literre 8-10 hal
 • Dekoráció: Egy növényekkel sűrűn beültetett, sötét aljzatú akváriumban mutatnak a legjobban. Vízfelszínen úszó növényeket, valamint faágakat, és gyökereket is tehetünk a medencébe. A világítás ne legyen túl erős, és tegyünk be néhány száraz faleveleket is az akváriumukba, hogy sokkal természetesebb legyen a környezetük.
 • Hőmérséklet: 23-28 °C
 • pH: 5-7
 • Keménység: 1-10 NK°
 • Várható életkor: 4-6 év

Megjegyzés: Kinézete hasonlít közeli rokonaira, de a Trigonostigma heteromorpha (Ékfoltos razbóra) testén található fekete háromszög sokkal nagyobb, míg másik rokona a Trigonostigma espei teste inkább sárgás-vöröses alapszínű, és nincsen narancssárga csík a fekete ék alakú mintázat fölött. Hengel karcsú razbórája ezekkel szemben inkább szürkés-zöldes alapszínű, és a fekete ék alakú minta fölött, és mellette egy narancssárga, ragyogó csík húzódik, ami jól kiemeli a sötét foltot. Az úszóik halványsárgás színűek. Nagyon szívós kis hal, kezdők számára is ajánlható.

A nemek megkülönböztetése viszonylag nehéz, a kifejlett nőstények teltebbek, és kissé nagyobbak is, mint az intenzívebb színű hímek. A Trigonostigma hengeli a széles levelű vízinövények leveleinek a fonákjára, vagy más tereptárgyakra rakja az ikráit, és nem csak úgy elszórja az akváriumban, mint más pontyfélék, viszont a szülők a továbbiakban nem gondoskodnak az ikrákról. Növényekkel sűrűn beültetett akváriumban előfordul, hogy külső beavatkozás nélkül is megjelenik néhány kishal, amelyek sikeresen túlélték a felnőttek falánkságát, de ha több ivadékot szeretnénk, akkor mindenképpen külön akváriumban tenyésszük halainkat. Erre egy gyengén megvilágított, kisebb medence megfelelő lehet, amelyet töltsünk fel enyhén savas (pH: 5-6), és nagyon lágy vízzel (1-5 NK°), valamint helyezzünk bele egy-két tő széles levelű vízinövényt. Egyes tenyésztők szerint az egy évnél idősebb halakat már könnyebben szaporíthatjuk, mert a túl fiatal halaknál nehezebb beindítani a szaporodási kedvet. Célszerű a kiszemelt tenyészpárt, vagy párokat kondicionálni néhány napig, etessük őket bőségesen élő eleségekkel, majd helyezzük át őket a szaporító medencébe. Ezután egy nagyobb vízcserét hajtsunk végre kissé hidegebb vízzel, mint ami az akváriumban van. Az ívás általában a következő reggel el is kezdődik. Ha 3-4 napig nem történik ikrázás, akkor célszerű másik párt választani. Mivel a felnőtt halak megeszik az ikrákat, ezért őket ikrázás után mielőbb el kell távolítani az akváriumból. Az ikrák 24-48 óra múlva kelnek ki, ami hőmérsékletfüggő, és az ivadékok egy héten belül el is úsznak. Nagyon apró élő eleségekkel etethetjük őket.

Felhasznált források:
http://www.seriouslyfish.com/species/trigonostigma-hengeli/
http://www.fishbase.org/summary/Trigonostigma-hengeli
http://animal-world.com/encyclo/fresh/cyprinids/HengelsRasbora.php
http://badmanstropicalfish.com/profiles/profile155.html
http://www.aquaticcommunity.com/barbs/glowlight-rasbora.php
http://theaquariumwiki.com/Trigonostigma_hengeli
Hasonló vízparamétereket igénylő fajok