Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
PontyfélékAngolul / English

A pontyfélék közé tartozik a legősibb díszhal: az aranyhal, de a családnak számos más közismert és népszerű tagja is van: a különböző dániók, a razbórák és díszmárnák.

A pontyfélék a legnépesebb halcsalád a Földön. Megtalálhatók Európában, Ázsiában, Afrikában és Észak-Amerikában. Szinte az egész család édesvízben él, csak nagyon kevés tolerálja a brakkvizet. A pontyfélékre jellemző tulajdonság a kevés számű őrlőfog, amely 1-3 sorban helyezkedik el a garatban. Ha van, akkor maximum 2 pár bajuszuk van, kivétel ez alól a Gobiobotia nemzetség. A fejükön nem található pikkely. A pontyfélék (Cyprinidae) erőteljes, általában zömök, közepes nagyságú, színes halak. A legtöbb pontyféle mindenevő, de akad néhány amelyik csak növényeket eszik. Általában nem kényesek a vízminőségre, de amikor szaporodnak, szükségük van lágy (eső vagy ozmózisos) vízre. A pontyfélék legtöbbször a nyílt vízben ívnak, vagyis nem készítenek fészket, csak elszórják az ikráikat, és az ikrák ott kelnek ki ahová leestek. Csak negyon kevés pontyféle gondoskodik a kishalakról. A három legnagyobb nemzetség a pontyfélék között a barbus, a rasbora és a danio.

A barbus nemzetség: természetes élőhelyükön általában nagy csapatokban élnek. Kedvelik a víz tetején úszó növényeket és a sötét talajt. Békés természetűek. A díszmárna-félék nagyon falánkak, gyakran a talajra rakódott ún. mulmot is átkutatják élelem után.

A rasbora nemzetség: kimondottan rajhalak. A egyik legjobb választás egy társas akváriumba, mert viszonylag kicsik, békések és könnyen tarthatóak.

A danio és brachidanio nemzetség: hazájuk India, Burma, a Maláj-félsziget és Szumátra. Kivétel nélkül csapathalak, lehetőleg olyan medencében tartsuk őket, ahol elég mozgástér van. Tenyésztésük nem nehéz, kezdők számára a legjobb gyakorlóhalak.