Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Biotóp akváriumok - Közép-Amerika
A biotóp akvárium egy olyan akvárium, ami úgy van betelepítve, hogy a természetes körülményeket próbálja szimulálni. A halak, a növények, a víz paraméterei és a dekorációs elemek is hasonlók, mint ami az adott területre jellemző. Fontos, hogy mindig ellenőrizzük le, hogy a kiválasztott halakat együtt lehet-e tartani! Egyes fajok, még ha egy területről is származnak, akkor sem tanácsos együtt tartani őket: pl.  a nagy testű sügérek megeszik a kis testű pontylazacokat, hiszen a természetben is ezekkel táplálkoznak.

Közép-Amerika: Mexikó barlangi vizei

A Yucatán félszigeten gyakorlatilag nincsenek felszíni folyók, mert a félsziget nagy része mészkőből áll, ami abból következik, hogy a múltban ez egy hatalmas korallzátony volt az óceán fenekén. A felszíni vizek leszivárognak a porózus mészkövön keresztül és a földalatti folyókban egészen a tengerig folynak, így formálják ki a mészkőből a barlangrendszereket. Jelenleg közel 60 barlangrendszerben, összesen több mint 480 km hosszúságú járatról tudunk. Ezek a barlangok ún. szakadékdolinákon keresztül közelíthetőek meg, ami egy nagy lyuk a mészkőrétegben. Mivel ezen vizekben jelentős az ásványianyag tartalom, és rendkívül tiszták, ezért a növényzet növekedése erőteljes.

Növények: Csillárkamoszatok és különböző algák

Halak: Tetrák, mollik és harcsák (Astyanax fasciatus, Archocentrus octofasciatus ,'Cichlasoma' urophthalmus ,'Cichlasoma' synspilum, Parachromis friedrischstahli ,Thorichthys meeki, Gambusia yucatana, Poecilia mexicana, Rivulus tenuis, Dorosoma sp., Rhamdia guatemalensis

Biotóp akvárium - közép-amerika, Mexikó barlangi vizei

Közép-Amerika: gyors folyású patakok

Biotóp akvárium - közép-amerikai gyorsfolyású patakEzek a patakok általában a tengerszint felett 50 és 200 méter közötti magasságokban találhatóak. Medrükben általában egész évben található valamennyi víz, de ez nagyban ingadozik az esőzések miatt. Az esőzések hatására a kis kék vizű tiszta patakokból akár néhány óra leforgása alatt vad zúgókkal tűzdelt folyó válhat. Az aljzat többnyire köves vagy sziklás, a kisebb öblökben pedig apró kavics, vagy homok. A fák gyökerei a partról belógnak a vízbe, ezzel ideális búvóhelyet teremtve a halak számára - különösen a mélyebb, nyugodtabb részeknél. Néhány vízbedőlt fa is megrekesztheti a vízmozgást, ahol általában a nagyobb halak találnak menedéket. A vízpart menti növényzet áradások során víz alatt van, ezenkívül megtalálható néhány valódi vízinövény is a nyugodtabb részeken.

Vízparaméterek:            
pH: 7-8
Keménység: 5-14 NK°
Hőmérséklet: 24-30 °C

Akvárium: Többféle biotóp akvárium berendezés lehetséges, amely az itteni körülményeket utánozza:

  1. gyors folyású zúgókkal tűzdelt patak: kevés hal és még kevesebb növény jellemzi. Erős vízáramlás és oxigéndús víz, dekorációnak pedig kisebb-nagyobb kövek. Aljzatnak apró kavicsot használhatunk.
  2. nyugodt, gyökerekkel védett part menti rész: Az akvárium széleinél használjunk gyökereket vagy víz alatti faágakat. Az akvárium szélei mentén ültessünk sűrű növényzetet, és tegyünk be néhány nagyobb követ. Az aljzat legyen homok, vagy apró kavics. A vízáramlás legyen gyenge, vagy közepes.
  3. nagy fatörzsek alatti árnyékos szakasz: használjunk faágakat és gyökereket, amiből „polcszerű” elrendezéssel alakítsunk ki búvóhelyeket. Az aljzat legyen homok, vagy apró kavics. Néhány vízfelszínen úszó növénnyel és elszórtan vallisneria-val dekorálhatjuk a medencét. A vízáramlás legyen minimális.
  4. a patak mellékáramlása által kreált kis tál alakú medence: használjunk 30-60 literes akváriumot. Az ideális aljzat a homok, valamint a medence széleinél és hátuljában nagyobb lapos kövekből emeljünk falat, kialakítva egy kráterszerű mélyedést az akvárium közepénél. Az akvárium sarkaiban helyezzünk el néhány szál növényt. A vízmozgás minimális legyen.

Növények: Kardfüvek, Heteranthera, Ceratophyllum, Vallisneria, Cabomba

Halak: Amphilophus longimanus, Amphilophus alfari, Archocentrus nigrofasciatus, Hyphessobrycon tortuguerae, Alfaro huberi, Gobiesox nudus, Phallichthys amates, Rivulus tenuis

Biotóp akvárium - közép-amerikai gyorsfolyású patak

 

Közép-Amerika: mélyföldek – Mangrove tölcsértorkolatok

Biotóp akvárium - közép-amerikai mélyföldNagy esőzések idején a víz felkavarodik és a látótávolság minimális, száraz időszakban viszont a víz elég átlátszó és teabarna színű. Kétféle biotóp medencét is berendezhetünk: édesvízit és brakkvízit.

Brakkvízi akvárium: Az ilyen medencében használhatunk élő mangrove palántákat is – ne felejtsük el, hogy a mangrovénak ki kell nyúlnia a vízből és rendszeresen nyírni is kell – ekkor célszerű az akváriumot csak félig megtölteni vízzel, vagy használhatunk mangrove gyökereket. Sajnos csak nagyon kevés akváriumi növény tolerálja a félsós vizet, ezért ha nem túl szigorúan vesszük a biotóp fogalmát, akkor használhatunk például jávai mohát is. Aljzatnak használjunk korallhomokot, vagy nagyon apró kavicsot. Az erős vízmozgás nem fontos, de a szűrésnek megfelelőnek kell lennie, mert a legtöbb brakkvízi hal sokat eszik és sokat is ürít. A világítás lehet erős.

Édesvízi akvárium: A mélyföldeken nagyon sok holtág található, tipikusan dús part menti növényzettel, amelyek a víz fölé nyúlnak és beárnyékolják azt. Az aljzat homok vagy agyag, amit lehullott levelek borítanak. A vízáramlás kicsi.

Vízparaméterek:            
pH: 7,3-8
Keménység: 15-25 NK°
Hőmérséklet: 24-30 °C

Növények (brakkvízi): tipikusan mangrove, de ha tágabban értelmezzük a biotóp fogalmát, akkor használhatunk jávai mohát is.

Növények (édesvízi): Vallisneria, Cabomba, Limnobium, Myriophyllum, Ludwigia helminthorrhiza, néhány kardfű fajta.

Halak (brakkvízi): Black molly - Poecilia sphenops, Mexikói kardfarkú hal - Xiphophorus helleri, Poecilia orri, Gobiosoma yucatanum, Ariidae Catfish, Cichlasoma urophthalmus, Cathorops arenatus

Halak (édesvízi): Archocentrus spilurus, Archocentrus centrarchus, Cichlasoma octofasciatum, Herotilapia multispinosa, Parachromis dovii, Parachromis friedrichsthalii, Vieja maculicauda, Thorichthys aureus, Atractosteus tropicus, Gobiosoma yucatanum, Cichlasoma urophthalmus, Cathorops arenatus

Biotóp akvárium - közép-amerikai mangrove tölcsértorkolat

 

Közép-Amerika: sziklás tavak

Biotóp akvárium - közép-amerikai sziklás tóKözép-Amerikában van néhány nagy tó, mint például az Atitlan tó, a Managua tó és a Nicaragua tó. Ezek a tavak mind sziklásak és a vizük lúgos. Az ezekben a tavakban élő sügérek általában nagyon területvédő és agresszív viselkedésűek, és nem célszerű más békés halakkal (pl. elevenszülők) együtt tartani őket.

Vízparaméterek:            
pH: 7,5-8,2
Keménység: 15-25 NK°
Hőmérséklet: 24-27 °C

Akvárium: Dekorációnak nagy robosztus köveket használhatunk. Az aljzat lehet homok,  vagy apró kavics. A vízmozgás legyen kicsi.

Növények: A kemény víz miatt csak nagyon kevés növény él ezekben a tavakban. Az innen származó sügérek az akváriumban általában tönkreteszik a növényeket.

Halak: Archocentrus centrarchus, Archocentrus nigrofasciatus, Astatheros longimanus, Astatheros rostratus, Hypsophrys nicaraguensis, Neetroplus nematopus, Amphilophus citrinellum, Parachromis dovii, Parachromis managuense

 

Közép-Amerika: folyók

Biotóp akvárium - közép-amerikai folyóKözép-Amerika vidéke gazdag olyan folyókban, amelyek az esőerdőkből és a felföldekről erednek. Ezekben a folyókban rengeteg apró garnéla él, amelyek bőséges élelmet biztosítanak a nagyobb halaknak is (például sügérek). Ezek a folyami sügérek általában nem olyan agresszívek, mint a Közép-Amerika tavaiban élő rokonaik. Ezek a folyók a felső folyásukon, amikor elhagyják a felföldeket, még viszonylag tiszta vizűek, általában kékes vagy zöldes színűek, és közepes mennyiségű oldott ásványi anyagot tartalmaznak. Ahogy a folyók elérik az alacsonyabban fekvő vidékeket, egyre több hordalékot visznek magukkal, különösen igaz ez esőzések után azokra a vidékekre, ahol erdőírtások vannak.
Általában a folyómeder köves, néhol homokos. Az esőerdős területeken a part menti sekélyebb részeken sűrű a növényzet, gyakran a vízinövények még a víz fölé is kinőnek. Az vízáramlat nagyban változhat, egyes helyeken szinte alig van vízmozgás, máshol örvénylő vízáramlás van. Ehhez a biotóphoz inkább a közepes vagy kicsi vízáramlás javasolt. Kétféle biotóp medencét készíthetünk: sügéreset, vagy elevenszülős akváriumot, de ezeket semmiképpen se mixeljük, mert a természetben az elevenszülő halak gyakran a sügérek táplálékául szolgálnak.

Vízparaméterek:            
pH: 7-7,8
Keménység: 5-10 NK°
Hőmérséklet: 22-26 °C

Akvárium: A medence legyen nagy, sok szabad úszótérrel, dekorálhatjuk gyökerekkel, nagyobb kövekkel, aljzatnak pedig apró kavicsot és homokot használhatunk. A vízáramlás legyen közepes, a szűrésnek pedig elegendőnek kell lennie a nagyobb testű halakhoz, amelyek sokat is esznek. A világítás legyen jól megvilágított. Az élő növényeket a sügérek gyakran tönkreteszik: megeszik, vagy kiássák őket. Kövekből építsünk búvóhelyeket a halak számára, de arra figyeljünk, hogy a közép-amerikai sügérek szeretnek ásni, ezért a köveket jól rögzítsük le.

Növények: Vallisneria, Cabomba, Limnobium, Myriophyllum, néhány kardfű fajta.

Halak: közép-amerikai sügérek: Archocentrus spilurus, Archocentrus centrarchus, Cichlasoma octofasciatum, Herotilapia multispinos, Parachromis dovii, Parachromis friedrichsthalii, Vieja maculicauda, Thorichthys aureus, Atractosteus tropicus, Gobiosoma yucatanum, Cichlasoma urophthalmus, Cathorops arenatus, közép-amerikai  elevenszülők

Biotóp akvárium - közép-amerikai folyó