Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Leporacanthicus triactis - Parázsszélű vértesharcsaAngolul / English
Leporacanthicus triactis - Parázsszélű vértesharcsaLeporacanthicus triactis - Parázsszélű vértesharcsaLeporacanthicus triactis - Parázsszélű vértesharcsaLeporacanthicus triactis - Parázsszélű vértesharcsaLeporacanthicus triactis - Parázsszélű vértesharcsaLeporacanthicus triactis - Parázsszélű vértesharcsaLeporacanthicus triactis - Parázsszélű vértesharcsa
 • Tudományos név: Leporacanthicus triactis
 • Szinonímák: L-091 harcsa
 • Magyar név: Parázsszélű vértesharcsa
 • Csoport: Harcsák
 • Származás: Dél-Amerika, Columbia és Venezuela; az Orinoco folyó felső vidéke.
 • Testhossz: 25 cm
 • Természetes élőhely: Gyors folyású szakaszokon, a kövek és gyökerek között.
 • Viselkedés: Társas akváriumban tarthatjuk békés dél-amerikai sügérek és pontylazacok társaságában. Saját fajtársaival szemben területvédő, ami különösen a hímekre jellemző, ezért megfelelő méretű akvárium, és sok búvóhely szükséges, ha kisebb csapatban szeretnénk tartani őket.
 • Táplálkozás: Mindenevő; de inkább húsalapú táplálékra van szükségük: élő és fagyasztott eleségek, mint tubifex, szúnyoglárva, garnéla és aprított kagyló. Ezen kívül időnként algákat vagy növényi eredetű táplálékokat is adjunk neki, valamint elfogadja a száraz tápokat is.
 • Szaporítás: Akváriumban csak ritkán szaporodik
 • Medence: Minimum 240 literes
 • Halnépesség: 500 literre 2-3 hal
 • Dekoráció: Tágas medence szükséges számukra, lehetőleg sötét színű, homokos aljzattal. Biztosítsunk a halak számára búvóhelyeket pl. nagyobb gyökerekből, vagy fákból. A világítás ne legyen túl erős. A víz mindenképpen legyen oxigéndús, lehetőleg erős vízáramlással. Fontos a rendszeres vízcsere is, mert a halak sokat ürítenek.
 • Hőmérséklet: 24-27 °C
 • pH: 6-7,6
 • Keménység: 2-15NK°
 • Várható életkor: 10 év

Megjegyzés: Többféle színváltozatuk van, ezek általában csak az úszókon található narancssárga színű mintázat mennyiségében térnek el egymástól. A halak alapszíne függhet a halak nemétől, korától, hangulatától, és a környezet függvényében is változhat, a barnától, a szürkén keresztül, egészen a szénfeketéig, és az egész testüket sötétebb foltok tarkítják. Más hasonló fajokkal ellentétben, színezetük felnőtt korukra nem halványul el, sőt inkább még intenzívebb lesz, és ez nagyon vonzóvá teszi a kifejlett egyedeket is. Hátúszójuk első sugara, zsírúszójuk, valamint a farkúszójuk felső és alsó része rikító narancssárga színű, amit egyes megfigyelések szerint a hímek arra használnak, hogy a nőstényeket odacsalogassák a saját odújukhoz párosodni. Ilyenkor testüknek csak a hátsó része látszik ki a búvóhelyükről, és a zavaros vízben jól látható a narancssárga színű úszók sugara, de ez nem magyarázza, hogy a nőstényeknek miért ugyanilyen a mintázatuk. Egyes ritka színváltozatoknál a teljes hátúszó, és farkúszó narancssárgás színű.

A Leporacanthicus-okat gyakran hívják „vámpír pleco”-nak, mert szájuk felső részén két agyarszerű kinövés található, ami nagy valószínűséggel a táplálékuk (csigák, gerinctelenek) megtartására szolgál. A másik ilyen közös tulajdonságuk, hogy a fejükön egy kis csontos kinövés található, ami egy szarvra hasonlít. Ha ilyen halakat veszünk, fontos megnézni, hogy a hasuk ne legyen lapos és a szemeik ne legyenek beesettek, mert ezek a tünetek az frissen importált egyedekre jellemzőek.

Ha felülről nézzük, akkor az ivarérett hímek feje sokkal hosszabb és szélesebb, mint a nőstényeké, ezenkívül a hátúszóik is nagyobbak, és több sörte található a fejükön, a mellúszók első sugarain és a testükön. Szaporodásuk akváriumban nagyon ritka, de a természetben az agyagos folyópartban található mély üregekbe rakja az ikráit az esős évszakban. Az még nem tisztázott, hogy saját maguk készítik ezeket az üregeket, vagy elfoglalják a madarak által készített üregeket, amikor a vízszint emelkedni kezd. Szaporodáskor akár több száz, a folyópartban található üreget is elfoglalhatnak, és képzeljük el milyen rendkívüli látványt nyújt, ahogy a farkukkal kifelé legyezgetnek a zavaros vízben. Sajnos akváriumban nehéz megteremteni ezeket a körülményeket, és a biztos szaporításhoz nagyobb csapatot lenne érdemes tartani belőlük, amihez hatalmas medencére volna szükség.

Felhasznált források:
http://www.fishbase.se/summary/Leporacanthicus-triactis.html
http://www.seriouslyfish.com/species/leporacanthicus-triactis/
http://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=200
http://www.scotcat.com/factsheets/leporacanthicus_triactis.htm
http://www.loricariidae.no/loricariidae.no/_Leporacanthicus_triactis_L091.html
http://www.plecoplanet.com/forum/showthread.php?t=1706
http://www.tropical-fish-keeping.com/three-beacon-plecostomus-leporacanthicus-triactis-l-91.html
http://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/103/cat/all
http://www.piranha-info.com/default.php?lang=en&id=L091
Back to Nature – Guide to L-Catfishes
Hasonló vízparamétereket igénylő fajok