Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Haplochromis sp. 44 - Csíkos tűzsügérAngolul / English
Haplochromis sp. 44 - Csíkos tűzsügérHaplochromis sp. 44 - Csíkos tűzsügérHaplochromis sp. 44 - Csíkos tűzsügérHaplochromis sp. 44 - Csíkos tűzsügérHaplochromis sp. 44 - Csíkos tűzsügérHaplochromis sp. 44 - Csíkos tűzsügérHaplochromis sp. 44 - Csíkos tűzsügérHaplochromis sp. 44 - Csíkos tűzsügérHaplochromis sp. 44 - Csíkos tűzsügér
 • Tudományos név : Haplochromis sp. 44
 • Szinonímák: Astatotilapia sp. "Red Tail.", Haplochromis CH 44
 • Magyar név: Csíkos tűzsügér
 • Csoport: Sügérek
 • Származás: Afrika, Kenya; Viktória-tó.
 • Testhossz: hím: 8-10 cm, nőstény 6-7 cm.
 • Természetes élőhely: A Viktória tó északi és keleti részein, a part menti sekély, homokos aljzatú vizekben őshonos.
 • Viselkedés: Méretéhez képest elég agresszív, és területvédő sügér, különösen a hímek agresszívek egymással szemben, ezért nem célszerű más halakkal együtt tartani őket.
 • Táplálkozás: Mindenevő, a természetben vízi rovarokat, és lárvákat esznek, akváriumban mindenféle élő és fagyasztott eleséget szívesen fogyaszt, de szükségük van növényi táplálékra is (pl. spirulina alga tartalmú tápok).
 • Szaporítás: Elég könnyű.
 • Medence: Minimum 200 literes
 • Halnépesség: 280 literre 1 hím és 2-3 nőstény
 • Dekoráció: Aljzatnak használjunk homokot, és építsünk számukra kövekből sok búvóhelyet, és barlangokat.
 • Hőmérséklet: 23-28 °C
 • pH: 7,2-8,5
 • Keménység: 5-20 NK°
 • Várható életkor: 10 év

Megjegyzés: A Haplochromis sp. 44 egy rendkívül színes Viktória-tavi sügér, amely viszonylag könnyen tartható és szapora. Ahogy a hal fejlődik, úgy válnak a színei egyre intenzívebbé. A hímek elég korán kiszínesednek (kb. 2,5 cm-es korukra), de ezek a színek folyamatosan változnak, sokszor a hangulatuktól függően. Az első években a kék, és a fekete csíkok sokkal intenzívebbek, míg később a vörös, és narancssárga színek dominánsabbá válnak. A nőstények színe is nagyon attraktív, a többi Viktória-tavi sügérhez képest, mert ezek általában fakók, vagy szürkék. A Haplochromis sp. 44 nőstényeinek alapszíne halvány arany, a páratlan úszóikon vörös színezettel. A függőleges csíkozás akkor figyelhető meg a legjobban, ha védi a területét, vagy ívik. A hímek akkor mutatnak a legszebben, ha több hím is van az akváriumban, ilyenkor egymással rivalizálva próbálnak minél színesebbnek látszani. Az ívás is sokkal gyakoribb, ha több hím van az akváriumban, de ilyenkor is csak a domináns hím párosodik a nőstényekkel, a többit a domináns hím elüldözi. Ha csapatban vannak, akkor kialakul egy hierarchia közöttük, és mindig a domináns hím és nőstény a legszínesebb, sőt ezek gyakran nagyobbak is a többi halnál. Sok szakértő szerint a természetes élőhelyükön már kipusztultak, mert a Viktória-tóba nílusi sügéreket telepítettek.

Mint a legtöbb Viktória-tavi sügér, ők is szájköltők, pontosabban anyai szájköltők. A domináns hím nagyon féltékenyen védi nőstényeit, és elzavar minden rivális hímet a közelükből, ezért fontos, hogy sok búvóhely legyen az akváriumban, ahol a gyengébb hímek és a nőstények is elbújhatnak. Amint látjuk, hogy a hímek harcolnak - amit elég gyakran csinálnak - tudhatjuk, hogy közel az ívás. A Csíkos tűzsügérek korán ivaréretté válnak, akár már a 3 cm méretű egyedek is képesek szaporodni. A domináns hím kiszínesedik, és táncot lejt a nőstény körül, hogy elnyerje a tetszését, és ha az elfogadja a közeledést, akkor együtt köröznek egymás körül, majd elkezdik az ívást. Elég általános, hogy az első néhány ívásnál a nőstények megszakíthatják a szájköltést, de aztán kiváló szülők lesznek. Első ívásnál jellemzően 10-15 ikrát rak a nőstény, amit a szájában tart. Általában barlangba, vagy lapos kőre ikráznak, esetleg a talajon egy megtisztított területre, amelyet a hím erősen védelmez. A nőstény egyszerre egy ikrát rak, majd azt a szájába veszi. A hím az oldalára fekszik, a nőstény pedig megcsipkedi a hím ivarszervét, ekkor a hím kiengedi a spermát, így megtermékenyítve az ikrát. Ilyenkor 1-2 napig ne etessünk, mert ez megszakíthatja az ívást. Az ivadékokat könnyű felnevelni frissen kelt sórákkal, vagy egyéb apró élő eleségekkel.

Felhasznált források:
http://www.cichlid-forum.com/articles/h_sp44.php
http://www.cichlidsworld.org/show/Haplochromis+sp.+44+-+Haplochromis+Thick+Skin/
http://www.africancichlids.net/articles/haplochromis_sp_thick_skin/
http://www.fishforums.net/threads/haplochromis-sp-44-red-tail.279007/
Lake Victoria Basin Cichlids by Mark Smith
Hasonló vízparamétereket igénylő fajok