Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Aulonocara jacobfreibergi - Pasztell császársügérAngolul / English
Aulonocara jacobfreibergi - Pasztell császársügérAulonocara jacobfreibergi - Pasztell császársügérAulonocara jacobfreibergi - Pasztell császársügérAulonocara jacobfreibergi - Pasztell császársügérAulonocara jacobfreibergi - Pasztell császársügér
 • Tudományos név: Aulonocara jacobfreibergi
 • Szinonímák: Trematocranus jacobfreibergi
 • Magyar név: Pasztell császársügér
 • Csoport: Sügérek
 • Származás: Afrika, Malawi-tó, Otter point, Nkudzi, Monkey öböl, Nankumba és Domwe szigetek.
 • Testhossz: 15-20 cm
 • Természetes élőhely: A Malawi-tó déli részén, a sziklás részek és a homokos zónák találkozásánál élnek, ahol a hímek kisebb-nagyobb barlangokat és sziklarepedéseket foglalnak el a kövek között.
 • Viselkedés: Nem olyan békés, mint más Aulonocara fajok, a hímek gyakran agresszívek más, hasonló színezetű halakkal szemben, célszerű külön a számukra berendezett akváriumban tartani őket.
 • Táplálkozás: Ragadozó; mindenféle élő és fagyasztott eleséget megeszik, de megeszi a szárított eleségeket is. Hasonlóan táplálkozik, mint a dél-amerikai Geophagus fajok: a homokot a szájába veszi és kiválogatja belőle a táplálékot, majd a homokot a kopoltyúin és a száján keresztül kiköpi.
 • Szaporítás: Elég könnyű
 • Medence: Minimum 200 literes:
 • Halnépesség: 250 literre 1 hím és 4-6 nőstény
 • Dekoráció: Aljzatnak használjuk homokot. Sziklákból és kövekből építsünk rejtekhelyet a medence széleinél, de hagyjuk elegendő úszóhelyet is. A nővényeket nem bántja, ezért vastagabb levelű vízinövényeket is tehetünk az akváriumba (pl. Anubias).
 • Hőmérséklet: 25-29 °C
 • pH: 7,5-9
 • Keménység: 9-19 NK°
 • Várható életkor: 8-10 év

Megjegyzés: Az egyik legelsőként beakvarizált Aulonocara faj, amelynek azóta is töretlen a népszerűsége. Méretük és színezetük nagyban függ a befogási helytől is. A hímek fején, testén, és az úszóin is megtalálható a kék szín. Testük a hátuknál narancsos, vagy vörös színű. A farok alatti úszón látszik némi vöröses színezet. A szelektív szaporításnak köszönhetően sokféle népszerű színváltozata létezik: pl. Eureka Red, Albínó. Más hasonló kinézetű fajtársaitól úgy lehet megkülönböztetni, hogy a hát-, farok-, és farok alatti úszójának a szélein széles, fakó színű sáv fut, a farkúszója erősen villás, és a kifejlett mérete is viszonylag nagy. A nőstények alapszíne viszont ezüstös szürkés-barnás, amelyen szürke, vagy barna függőleges csíkozás húzódik. A farok alatti, és a hátúszójuk lekerekített, és halványszínű. Fontos hogy más Aulonocara fajtársaival ne tartsuk együtt, mert összeívhatnak és nem kívánatos hibridek születhetnek. A Pasztell császársügér szájánál speciális pórusok vannak, amelyek segítségével könnyen megtalálják a homokban rejtőző ízeltlábúakat.

Aulonocara jacobfreibergi "Eureka": A természetben is előforduló színváltozat, 15 cm nagyságú, ebből tenyésztették ki az Eureka Red változatot. A test legnagyobb része kékes színű, a fej felső része, és a hát narancssárga. A hátúszó és a farokúszó világoskék, a farok alatti-, és a mellúszó pedig narancssárga. Az ikrafoltok a farok alatti úszón csak néha látszanak. A nőstény alapszíne szürkésfehér, oldalán szürke, vagy barnás függőleges csíkok húzódnak. A farok alatti úszó lekerekített, az első részén világossárga, a hátsó részén fehér színű. A mellúszók szintén világossárgák, a végeik pedig fehérek.

Aulonocara jacobfreibergi "Eureka albino": Ez a színváltozat a kisebbek közé tartozik a maga 10-15 cm-es nagyságával. A háta, a farok alatti-, és mellúszójuk narancssárga, a fej és a test alsó része pedig fehér színű. A farok alatti úszón nincsenek ikrafoltok. A hátúszó alsó része narancssárga, míg a felső része és a farokúszó végei világoskékek. A nőstények gyakorlatilag fehérek, és mindkét nemnél a szem sárga, a pupilla pedig narancssárga.

Aulonocara jacobfreibergi "Undu Reef": A természetben is megtalálható színváltozat, nevüket a befogási helyről kapták. A hímek teste eléri a 18 cm-t, de a nőstények csak 13 cm nagyságúak. Alapszínűk kékes, a fej mögött egy függőleges, sárga sáv húzódik. A hát-, farok alatti-, és a mellúszók sárgák, és az ikrafoltok nem látszanak. A farok színe a kék és sárga keveréke.

Aulonocara jacobfreibergi "Otter Point": A természetben is megtalálható színváltozat, testhosszuk 15 cm, amely a ragyogó kék, és a narancssárga színek keverékében pompázik, és halvány kék, függőleges vonalak futnak. A fej felső része és a hát narancsos. A farokúszó a két alapszín keveréke, az úszó végei pedig kékek. A hátúszó felső része kék, a hát közelében viszont aranyszínű. A farok alatti úszó inkább narancsos, és nincsenek rajta ikrafoltok. A nőstények testét világosbarna és fehér csíkok tarkítják, szemei sárgák. A farok alatti úszó sárgás és lekerekített, a mellúszó narancsos, és a vége kékes.

A vízminőség az egyik legfontosabb tényező a számukra, mert nagyon érzékenyek, így fontos, hogy csak olyan akváriumba helyezzük őket, ahol a víz már beállt, és a szűrés is inkább túlméretezett, de a rendszeres vízcserék is fontosak.

A hímek nagyobbak, és színesebbek a nőstényeknél. Anyai szájköltők, szaporítani külön a számukra berendezett akváriumban célszerű, ahová egy hímre akár 4 nőstényt is tehetünk, mivel a hím erősen hajtja a nőstényeket, és így megoszlik a figyelme. Néhány lapos követ és homokos aljzatot biztosítsunk számukra, ami ívóhelyül szolgálhat. A hím kiválaszt egy számára megfelelő követ, vagy a homokba ás egy gödröt, majd elkezdi mutogatni magát a nőstényeknek. Ha valamelyik nőstény kész az ívásra, akkor enged a hím csábításának és az ívóhelyen elkezdi lerakni az ikrákat, amelyeket azonnal a lerakás után a szájába vesz. A hím a farok alatti úszóján található ikrafoltokkal közel csalogatja a nőstényt magához, és amikor a nőstény megpróbálja a foltokat is bekapni, akkor a hím kiengedi a spermáját és megtermékenyíti vele a nőstény szájában lévő ikrákat. A nőstény 21-28 napon keresztül forgatja az ikrákat a szájában, majd a már szabadon úszó kishalakat ezután köpi ki. Ezalatt az idő alatt a nőstény nem eszik. Előfordul, hogy stressz hatására idő előtt engedi ki a kishalakat, ilyenkor célszerű elvenni, és külön medencében felnevelni őket. A kishalaknak apró élő eleségeket adhatunk. A szexuális érettségüket 12-14 hónaposan érik el.