englishEnglish | Angolenglish diszhal.info logo
diszhal.info logo
Az év díszhala 2015.
TerraPláza 2014.
KLG Goodeid Projekt
Az év díszhala cikksorozat
Támogatás!

Ha tetszik az oldal kérlek támogasd, hogy még jobb legyen!

Heiko Bleher
Heiko Bleher expedíciói
Letölthető videók
Letölthető videók
Legújabb 10 kép
ElevenszülőkAngolul / English

Az elevenszülő halak, az akvaristák által tartott egyik legkedveltebb és leggyakoribb halfaj! Szinte mindenkinek az első akváriumában megtalálható volt egy, vagy több elevenszülő hal is. A legkedveltebb ilyen elevenszülők a guppik, a plattik, a szifók, a mollik.

Nagy népszerűségük annak tudható be, hogy ezek a díszhalak mind nagyon szívósak, viszonylag igénytelenek az akvárium vizére, és nem válogatósak a táplálékot illetően sem, ezért köztudottan ajánlhatóak a kezdők számára is. Mégis, mivel rengeteg forma- és színváltozatuk létezik a tapasztalt akvaristák is megtalálják benne az örömüket. A legtöbb közkedvelt elevenszülő hal már könnyen beszerezhető az akvarisztikai boltokból vagy különböző tenyésztőktől, de a ritka és különleges halak gyakran vadonfogottak. Az első példányok az 1890-es években kerültek az európai akvaristákhoz.

Általánosságban elmondható, hogy az elevenszülő fogaspontyok vad típusai nem találhatóak meg minden kontinensen, csak Észak-Amerika déli részén, Közép amerikában és Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi övezetében. Azonban a maláriát terjesztő szúnyogok elleni harc során nagyon sok helyre behurcolták ezeket a kis halakat, és mára már Afrikában, Európában és Ázsiában is elterjedtek. Ahogy a zsírúszó a pontylazacok egyedi külső sajátossága, úgy az elevenszülőknek is megvan ez a megkülönböztető jegye: a genopódium, vagyis a hím halak farok alatti úszója, ami egy jellegzetes termékenyítési szervvé alakul át.

Az elevenszülők általában véve nem agresszívek és nagyon jól társíthatók hasonló méretű halakkal, természetesen van néhány kivétel is, amelyek ragadozó természetűek és inkább külön akváriumba valók. A legtöbb elevenszülő csapatban érzi jól magát, ezért érdemes legalább 5-6 egyedet tartani belőlük. A csapatban hamar kialakul egy hiererhia, amiből a domináns hím kitűnik, a legszebb és legragyogóbb színezetével. Érdemes egy hímhez 3-4 nőstényt tenni, különösen, ha több hímet is szeretnénk egy akváriumban tartani, mert így könnyen csökkenthetjük a hímek közötti rivalizálást. Tartásukhoz inkább a keményebb víz a jobb választás, mert lágy vízben sokkal érzékenyebbé válnak a különböző betegségekkel szemben. Hogyha csak lágyabb víz áll rendelkezésre, akkor célszerű 10 liter akváriumvízhez 1-1,5 kávéskanálnyi jódmentes sót adagolni.

Az elevenszülőknek megvan az a nagy előnyük a többi ikrarakó halhoz képest, hogy az utódok szinte teljesen kifejlődve jönnek világra, és azonnal el tudnak bújni a ragadozók elől. A nőstények, ha hím is van mellettük, folyamatosan meg vannak termékenyítve, és megvan az a különleges tulajdonságuk is, hogy a fel nem használt spermát el tudják raktározni, akár hónapokig is. Ezért lehetséges az, hogy a nőstények teherbe tudnak esni, még akkor is, ha már nincs hím az akváriumban.


Get passguide practice study guide demos for 350-030 and 642-437 with 100% guaranteed success. Our best quality 1Z0-051 prepare you well before appearing in the final exams of 642-992.
Dél-Amerika Közép-Amerika Észak-Amerika Afrika Ázsia Európa Ausztrália Világszerte