Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
A vízzel kapcsolatos problémák

Ha a víz zavarossá válik, vagy gyanús — zöld, fehér vagy sárgás — színe lesz, akkor valami egyensúlyzavar keletkezett az akváriumban. Először meg kell keresni a rendellenesség okát, hiszen csak akkor tudunk bármit is tenni ellene. Ha rendszeresen figyeljük az akváriumot, s elvégezzük a szükséges elemzéseket, akkor az ilyen problémák többségét el tudjuk kerülni, és ez inkább megéri, mint a súlyos vagy olykor csak unalmas beavatkozások.

Zavaros víz

Ha az akvárium vize enyhén homályossá válik, annak különböző okai lehetnek. Ha nemrégen rendeztük be a medencét, akkor a jelenség normális. Gyakran megesik, hogy közvetlenül az üzembe helyezés után a víz zavarossá válik, de nagyjából két nap alatt ki kell tisztulnia. Zavarosság léphet fel az üzembe helyezés utáni első vagy második héten is. Ennek oka valószínűleg az ammóniatartalom hirtelen növekedése (rendszerint a jellegzetes ammóniaszag is érezhető). A bajon úgy segíthetünk, ha hasznos baktériumokat juttatunk az akváriumba (a megfelelő készítményeket be lehet szerezni a szakboltokban), melyek átalakítják az ammóniát. Ha egy olyan akváriumban válik zavarossá a víz, mely már legalább egy hónap óta működik, akkor sokkal komolyabb a baj. Ez is az ammóniatartalom emelkedésére vall. Ez az erősen mérgező anyag az ételhulladék és más elhalt anyagok átalakulása folyamán jön létre s nitritté alakul. Mindkét vegyület halálos méreg az állatok számára.
Az ammóniatartalom növekedésének okát a környezet szennyeződésében kell keresni (bomlásnak induló ételmaradék, elpusztult állatok...). Miután — a lehető leggyorsabban! — megszüntettük a szennyeződés forrását, fokozatos, de jelentős vízcserével csökkenteni kell az ammóniakoncentrációt. A halak megóvása érdekében erős levegőztetést is biztosítani kell.

Zöld víz

Zöld algaA zöld szín megjelenése azt jelenti, hogy számos mikroszkopikus méretű alga lebeg az akvárium vizében. Ezek egy új növénnyel vagy hallal éppúgy bejuthattak az akváriumba, mint egy új dekorációs elemmel. Ha kedvező körülményeket találnak a növekedésre, hamarosan elkezdenek szaporodni is. Tömeges elszaporodásuknak nincs közvetlen hatása az akváriumra, de azonkívül, hogy csúnya látvány, igen sok oxigént fogyasztanak. Mindenképpen be kell állítani egy szén-dioxidszóró készüléket.
Az algairtók általában hatásosak, de a nagy algaelhalás se jó, mert közben gyakran mérgező hatású anyagok keletkeznek. Ilyenkor gyors vízcserére van szükség. Szaküzletekben be lehet szerezni egy ún. „diatomális szűrőt" (a diatomák a mikroszkopikus kovamoszatok), amiben a szűrőmasszát maguk a szilikátos moszatvázak alkotják, melyeken fennakadnak az akváriumban élő algák. Evvel a szűrővel 3-4 nap alatt ki lehet tisztítani az akváriumot. A leggyakrabban az UV-lámpát használják az algák ellen. Ha a szűrés után e lámpát a vizet az akváriumba vezető cső fölé helyezzük, az algák elpusztulnak és a víz is sterilizálódik.

Fehér víz

Ezt a jelenséget is mikroszkopikus lények, mégpedig az infuzóriumok (csillós egysejtűek) elszaporodása okozza. Sokszor tapasztalható, amikor az akvárium vize szennyezetté válik, vagy amikor alacsony a vízben oldott oxigéntartalom. Egy frissen üzembe helyezett akváriumban, különösen az első időkben, gyakran kell ellenőrizni a víz paramétereit, és ki kell iktatni a kívánt egyensúlyt megbontó okokat. Előfordul, hogy egy egyszerű porlasztó beállítása is segít eltüntetni az ártalmas mikroorganizmusokat.
Ha ez nem hatásos, akkor a legjobb egy, a kereskedelemben kapható baktériumpusztító készítményt beszerezni. A porlasztót a helyén kell hagyni, mert ezek a szerek sok oxigént fogyasztanak. A vizet is egymás után többször cserélni kell, mert a kártékony mikroorganizmusokkal együtt a hasznos (a hulladékot átalakító) baktériumok is elpusztulnak, annak pedig az lesz a következménye, hogy emelkedik az ammónia- es a nitritkoncentráció.

Sárga víz

Amit sárga víznek neveznek, tulajdonképpen opálos vagy teaszínű víz. Akkor lesz ilyen, amikor huminsav szabadul fel benne. A huminsavak színező anyagok és főleg a növényekből, gyökerekből, tőzegből származnak. A sárga víz, mely gyakran egy kicsit savas, a halak többségét nem veszélyeztetik. A dél-amerikai ,fekete vizek " halainak — pl. a diszkoszhalaknak — nagyon megfelelnek.
Ugyanakkor a sárga víz nem szép. Szerencsére ez a szín könnyen eltüntethető, ha aktív szenet teszünk a szűrőberendezésbe. A szén elnyeli a huminsavat, és a víz már három nap alatt újra tisztává, átlátszóvá válik. Ekkor azonban ki kell venni a szűrőből a szenet, mert megváltoztathatja a víz más paramétereit.