Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Vissza a halálból, de még mindig veszélyben?

Gyönyörű színezetével a Stendhal-hal (Epalzeorhynchos bicolor) töretlenül népszerű akváriumi kedvenc. Az a több ezer példány, amelyeket a kereskedésekben megvásárolhatunk minden évben, az mind halfarmokon tenyésztett. Ez a faj vadon élő példányainak a helyzetéből adódik, és ez okozza ezt a véletlen fajmegőrzést is.

A Stendhal-hal Közép-, és Nyugat-Thaiföldön őshonos, mégpedig a Mae Klong, a Chao Phray és a Bangpakong folyók alsó szakaszán, amelyek mindegyike a thaiföldi öböl északi részébe torkollik. 1996 óta hivatalosan is kihaltnak tekintik ezt a fajt ezekben a folyókban, amit az akvárium hobbi miatti begyűjtéseknek, a mezőgazdasági és emberi környezetszennyezésnek, valamint a folyón történt gátépítéseknek köszönhetünk. Ennek ellenére 2011-ben egy kis populációjukat sikerült megfigyelni a Chao Phraya folyóban.

Stendhal-hal (Epalzeorhynchos bicolor) 

Mostanra egy új tanulmány is megerősítette, hogy a faj a Mae Klong folyóban is létezik még, amit egy befogott példány bizonyít. Ezt a halat a folyó fő ágából sikerült befogni, a Maeklong gát közelében, Kanchanaburi tartományban, még 2013 februárjában, és amit azóta már publikáltak is a Biodiversity Journalban. Ez a begyűjtő hely gyors folyású szakasz, nagyjából 1 m mély, és a talaja homokos, néhány nagyobb kővel.

A két külön populáció felfedezése az elmúlt 3 évben megnöveli az esélyét, hogy az Epalzeorhynchos bicolor más helyeken is előfordulhat még, viszont a tanulmány készítői megjegyzik, hogy a Chao Phraya folyóban megfigyelt példányokról semmilyen fizikai bizonyíték, vagy konkrét helymeghatározási adat nincs. A faj továbbra is kritikusan veszélyeztetett az IUCN adatbázisában, és valószínűleg az is marad, ameddig a vadon élő állományukról pontosabb adatok nem látnak napvilágot.

Stendhal-hal (Epalzeorhynchos bicolor) élőhelye