Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Új tetra a rio Xingu medencéből

Egy új miniatűr pontylazac nem, és faj került leírásra, amelyet a rio Curuá-ban találtak Serra do Cachimbo-nál, Pará tartományban, Brazíliában. Az Erythrocharax altipinnis az egyetlen ismert tagja ennek az új nemnek(genusz) és más hasonló nemektől a mellcsontjuk alapján különböztethetőek meg.

Erythrocharax altipinnis
Erythrocharax altipinnis © Netto-Ferreira et al

Az új nem, és faj további megkülönböztetése más pontylazacoktól anatómiailag a szinte háromszög alakú hasadék alapján lehetséges, amely az úszóhólyag elülső kamráját borító izomzatban található, az első és a második borda között.

A hímek első három hátúszó sugara meghosszabbodott, valamint a zsír- és farokúszójuk élénkvörös színű. Egy sötét csík húzódik a testükön az oldalvonal mentén a kopoltyúfedőtől egészen a farokúszó középső sugarának a végéig. Más pontylazacokkal ellentétben a kopoltyú mögött nem található semmilyen folt.

Az Erythrocharax altipinnis tipikus élőhelye a rio Curuá rendszerében
Az új faj tipikus élőhelye a rio Curuá rendszerében © Netto-Ferreira et al

Az új nem (genusz) tudományos nevének első része a görög erythrus szóból származik, ami vöröset jelent, utalva a hal élénkvörös zsír- és a farokúszójára. A tudományos név második fele -charax, amelyet gyakran használnak a ponytlazacoknál.

A hal tudományos neve a latin alti-val kezdődik, amely megnyúltat jelent, és a pinnis-szel folytatódik, amely úszót jelent, utalva ezzel a hímek meghosszabbodott hátúszó-sugarára.

Jelen tudásunk szerint a hal kizárólag a rio Curuá-ban él, amely a nagyobb rio Iriri rendszer mellékfolyója, ami pedig a rio Xingu mellékfolyója Brazíliában.

További információk angolul