Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Egy kis párduc?

Egy vonzó, új plekót találtak Kelet-Brazíliában, Bahia tartományban a rio Paraguaçu medencében.

A Hypostomus jaguar-t olyan mellékfolyóból gyűjtötték be, amely maximum 60 méter széles, és viszonylag sekély (1,5 méter mély), valamint aljzata köves, vize pedig gyors, vagy közepesen gyors folyású. Az itt található folyókban szintén megtalálható a Hypostomus chrysostiktos.

Hypostomus jaguar

Az új fajt a többi hasonló harcsától a következő jegyek alapján lehet megkülönböztetni: világosbarna testét jól látható fekete foltok borítják, amelyek hasonló méretűek a fejen, a törzsön és az úszókon. A hasi rész, és a fej alsórésze csupasz. A fejükön és törzsükön nem találhatóak taréjszerű kinövések, valamint a farok lebenyek hasonló hosszúságúak.

A Hypostomus chrysostiktos-tól továbbá abban különbözik, hogy a hátúszójának csak 7 sugara van, szemben a Hypostomus chrysostiktos 10-11 hátúszó sugarával.
Tudományos nevét a Tupi-Guarani nyelv „îaguara” szaváról kapta, amely párducot jelent, és a fekete pöttyös mintázatára utal.

A rio Paraguaçu egy kis folyórendszer a partvidék mellett, amely nem áll összeköttetésben más nagyobb vízrendszerekkel, és több kizárólag ezekben a vizekben élő hal élőhelye. A Hypostomus jaguar már a 11. harcsa, amely innen származik.

Hypostomus jaguar