Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Több, mint 80 új halfajt fedeztek fel az Amazonasban

Legalább 441 új állatot és növényt fedeztek fel az elmúlt négy évben az óriási, felderítés alatt álló amazonasi esőerdőkben.

A felfedezéseket egy sokféle tudósból álló csapat végezte 2010 és 2013 között, és a WWF világszervezet írta össze. Ebben a listában 84 hal is szerepel. Mindegyik felfedezett állat és növény ismeretlen volt eddig a tudomány számára, és még valami más is közös bennük. Nagyon behatárolt területen élnek, a legtöbb új felfedezésű faj csak az amazonasi esőerdő egy kis területen őshonos, sehol máshol a világon nem él. Ezért ezek a fajok sokkal sérülékenyebbek, sokkal nagyobb hatással van rájuk az erdőirtás, ami jelenleg minden percben 3 futballpályányi területtel csökkenti az esőerdőket Amazonas szerte.

Némely újonnan felfedezett hal – például egy törpesügér – nagyon jól alkalmazkodott az oxigénben szegény vizekhez. Az Apistogramma cinilabra sehol máshol nem található meg a Földön, és eddigi tudásunk szerint csak egy kis tóban él Peruban, a Loreto régióban.

Apistogramma cinilabra

Egy kizárólag növényevő pirája fajnak is, - a Tometes camunani-nak - ami a köves, gyors folyású vizekben él, megtalálták a táplálékát, ami a Podostemaceae vízinövény. Sajnos a gátrendszerek építése, és a bányászat is veszélyezteti ennek a halnak a természetes élőhelyét, és a folyók egészségi állapotát.

„Az elmúlt négy évben átlagosan két új fajt azonosítottak be minden héten, és ebből is jól látszik, hogy az Amazonas még mindig az egyik legfontosabb forrása maradt a biodiverzitásnak” – mondta Damian Fleming, a WWF Brazília és Amazonas programjának vezetője. „Minél több tudós vizsgálja, annál több dolgot találnak.” Az amazonasi esőerdők, és az édesvizű élőhelyek továbbra is lenyűgözik a világot. Viszont ezek az élőhelyek szintén növekvő veszélyben vannak.

„Ezeknek a fajoknak a felfedezése újra megerősítette, a fontosságát a kötelességvállalásnak, és annak, hogy mennyire fontos a fenntartható működtetése ezeknek a különleges élőhelyeknek, valamint azoknak az áruknak és szolgáltatásoknak a fontosságát is, amelyeket az esőerdő biztosít az itt élő emberek, és vállalkozások számára.”

Tometes camunani