Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Partnerek
A Diszhal.info partnerei
Az év díszhala cikksorozat
Legújabb 10 kép
Víz alatti erdők - Takashi Amano - Részletek12Víz alatti erdők - Takashi Amano - Részletek10Víz alatti erdők - Takashi Amano - Részletek09Víz alatti erdők - Takashi Amano - Részletek07Víz alatti erdők - Takashi Amano - Részletek06Víz alatti erdők - Takashi Amano - Részletek04Víz alatti erdők - Takashi Amano - Részletek03Víz alatti erdők - Takashi Amano - Részletek02Víz alatti erdők - Takashi Amano - Részletek17
Több, mint 80 új halfajt fedeztek fel az Amazonasban

Legalább 441 új állatot és növényt fedeztek fel az elmúlt négy évben az óriási, felderítés alatt álló amazonasi esőerdőkben.

A felfedezéseket egy sokféle tudósból álló csapat végezte 2010 és 2013 között, és a WWF világszervezet írta össze. Ebben a listában 84 hal is szerepel. Mindegyik felfedezett állat és növény ismeretlen volt eddig a tudomány számára, és még valami más is közös bennük. Nagyon behatárolt területen élnek, a legtöbb új felfedezésű faj csak az amazonasi esőerdő egy kis területen őshonos, sehol máshol a világon nem él. Ezért ezek a fajok sokkal sérülékenyebbek, sokkal nagyobb hatással van rájuk az erdőirtás, ami jelenleg minden percben 3 futballpályányi területtel csökkenti az esőerdőket Amazonas szerte.

Némely újonnan felfedezett hal – például egy törpesügér – nagyon jól alkalmazkodott az oxigénben szegény vizekhez. Az Apistogramma cinilabra sehol máshol nem található meg a Földön, és eddigi tudásunk szerint csak egy kis tóban él Peruban, a Loreto régióban.

Apistogramma cinilabra

Egy kizárólag növényevő pirája fajnak is, - a Tometes camunani-nak - ami a köves, gyors folyású vizekben él, megtalálták a táplálékát, ami a Podostemaceae vízinövény. Sajnos a gátrendszerek építése, és a bányászat is veszélyezteti ennek a halnak a természetes élőhelyét, és a folyók egészségi állapotát.

„Az elmúlt négy évben átlagosan két új fajt azonosítottak be minden héten, és ebből is jól látszik, hogy az Amazonas még mindig az egyik legfontosabb forrása maradt a biodiverzitásnak” – mondta Damian Fleming, a WWF Brazília és Amazonas programjának vezetője. „Minél több tudós vizsgálja, annál több dolgot találnak.” Az amazonasi esőerdők, és az édesvizű élőhelyek továbbra is lenyűgözik a világot. Viszont ezek az élőhelyek szintén növekvő veszélyben vannak.

„Ezeknek a fajoknak a felfedezése újra megerősítette, a fontosságát a kötelességvállalásnak, és annak, hogy mennyire fontos a fenntartható működtetése ezeknek a különleges élőhelyeknek, valamint azoknak az áruknak és szolgáltatásoknak a fontosságát is, amelyeket az esőerdő biztosít az itt élő emberek, és vállalkozások számára.”

Tometes camunani