Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Rossz hírek Brazíliából

A Rio Xingu folyón épülő hatalmas gátrendszer megépítésének híre után újabb rossz hírek érkeztek Brazíliából. 2016. június 22-én egy új lista jelent meg a Brazíliában élő veszélyeztetett fajokról, és hírek érkeztek, hogy a Rio Tapajos folyón is egy új gátrendszert terveznek építeni. Szerencsére ennek a hatalmas beruházásnak a kivitelező cége nem kapott meg minden engedélyt. Ez hatalmas győzelem volt nemcsak azon embereknek, akik az adott területen élnek, hanem a természetkedvelők számára is, egy olyan győzelem, amely azt reméltük kitart majd sokáig.

Amiért két őshonos ikrázó fogasponty (Pituna xinguensis és Plesiolebias altamira) élőhelye is elpusztult, amelyek a Rio Xingu folyóban található Ilha do Arapujá sziget környékén éltek, ezért ezt a két fajt is a veszélyeztetett halak közé sorolták. Ezek mellett a veszélyeztetett fajok listájára olyan pleco fajok is felkerültek, amelyeket eddig legálisan lehetett Brazíliából exportálni.

A Rio Xinguból:

  • Baryancistrus longipinnis
  • Baryancistrus niveatus (L26)
  • Hopliancistrus tricornis (L17)
  • Parancistrus nudiventris (L31)
  • Scobinancistrus aureatus (L14)
  • Scobinancistrus pariolispos (L133)

A Rio Tapajosból:

  • Peckoltia compta (L134)
  • Ancistomus snethlageae (L141)
  • Leporacanthicus joselimai (L264)

Az IUCN követelmények alapján felállított listát, amely immár 475 fajt tartalmaz (több mint 200%-os növekedés!), a brazíliai Környezetvédelmi minisztérium (MMA) több tudósa is jóváhagyta 2014. december 17-én.

A két Baryancistrus fajt, és a két ikrázó fogasponty fajt, amelyekről az előbb is szó volt ugyanolyan kategóriába helyezték, mint a Zebraharcsát (Hypancistrus zebra - L46), mégpedig a „kihalással veszélyeztetett fajok” kategóriába. Az Ancistomus snethlageae, Peckoltia compta, és Hopliancistrus tricornis fajokat erősen veszélyeztetett kategóriába sorolták, míg a Leporacanthicus joselimai, Parancistrus nudiventris, Scobinancistrus aureatus, és Scobinancistrus pariolispos fajokat a sérülékeny kategóriába helyezték. Ez a lista évente frissül. Azoknak a fajoknak, amelyek a sérülékeny kategóriába esnek, esetleg újra felülvizsgálhatják, és engedélyezhetik az exportját, de a jelenlegi információk alapján bármilyen változás csak eseti elbírálás alapján lehetséges.

Baryancistrus niveatus
A Rio Xinguban élő Baryancistrus niveatus egy kihalással veszélyeztetett faj, amelyet nem lehet többet gyűjteni.

Leporacanthicus joselimai

Felhasznált források:
Amazonas Magazine - 2017.03-04