Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Új faj: Enyáról neveztek egy el halat az Orinocoból

1988-ban az ír énekesnek és szövegírónak Enyának megjelent a második stúdió albumáról egy új száma, az „Orinoco flow”, amely nemzetközileg is sikeres lett, majd később Grammy díjra is jelölték. Most pedig a tudósok egy új halfajt neveztek el Enyáról, amely az Orinoco vízrendszerében él.

A Leporinus enyae „egy gyönyörű kis hal” – mondja Michael Burns, aki doktorjelölt az Oregoni Állami Egyetemen, és az új faj leírásnak fő szerzője. „Bármikor, amikor az oregoni laboratóriumban a halakkal dolgoztunk, Ben Frable mindig az Orinoco Flow-t hallgatta” – mondja diáktársáról Burns. „Olyan gyakran hallottam a számot a laborban, hogy megragadt a fejemben” – teszi hozzá a társszerző Marcus Chatfield. „Aztán már direkt ezt hallgattam, amikor a halat méretem le. Amikor elérkezett az idő a névadáshoz, úgy éreztem, hogy arról nevezzem el ezt a gyönyörű halat, aki ezt a szép számot írta.”

A Leporinus a legnagyobb és legnépesebb nem a pontylazacok között, az Anostomidae családban, a közel 90 fajjal Dél-Amerika szinte minden területéről. Maga a Leporinus szó „kis nyulat” jelent, ami utalás a szájukból kiálló nagy fogakra, hasonlóan a nyulakhoz. Az új faj alsó fogai különösen nagyok, és bár senki sem tudja ennek pontos okát, a kutatók feltételezik, hogy ez összefüggésben van a hal táplálkozásával, amely növényeket, férgeket és más gerincteleneket is tartalmaz.

Leporinus enyae

Felhasznált források:
Amazonas Magazine - 2017.07-08