Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Nem akváriumba való növények

A legtöbb növény, amelyeket akvarisztikai boltokban árulnak képes a folyamatos víz alatti életre. Néhány növény a természetes élőhelyén is egész életében víz alatt él, mint például a Vallisneria spiralis, de mások csak időszakosan élnek víz alatt, mint az Echinodorus bleheri, amely több hónapot is a vízfelszín felett él a folyók, vagy tavak partján a nedves talajban. Van viszont néhány növény, amelyeket a kereskedelemben is árulnak, viszont nem víz alatti életre valók, és csak néhány hónapot bírnak ki a víz alatt. Az otthonokban tartható dísznövényeknek természetesen nincsen az akvaristák számára sok haszna, de a mocsári növényeket tarthatjuk nyitott tetejű akváriumokban, vagy paludáriumokban, ahol a növények gyökerei lehetnek víz alatt, a levelei pedig a szabad levegőn. Ettől függetlenül, ha az ilyen dísznövényeket, vagy mocsári növényeket folyamatosan víz alatt tartjuk, akkor nyilvánvalóan elrohadnak, és elpusztulnak, így még ha nem is túl drágák, akkor is pénzkidobás a beszerzésük ilyen célra.

A Dracaena marginata, vagy magyarul Sárkányfa talán a leggyakrabban eladott növény, amely nem akváriumba való, és ami elérheti az 5 méteres magasságot is. Az akvarisztikai boltokban árult növények természetesen sokkal kisebbek, és általában csak egy kemény szárat tartalmaznak, amelyen hosszú, keskeny zöld, vagy vörös levelek vannak. A Dracaena deremensis (Sávos dracéna) is hasonló növény, de a levelek szélei hullámosak. Egyik sem él meg sokáig az akváriumban, és mindkettő inkább a száraz talajt kedveli. A Dracaena sanderiana (Fehérszélű sárkányfa) szinten alkalmatlan az akváriumi körülményekhez.

A különböző Nyíllevél fajok közül a Syngonium podophyllum (Közönséges nyíllevél) és a Syngonium albolineatum azok, amelyeket széles körben árulnak. Ragyogó zöld színükkel, és nyíl alakú leveleikkel valóban vonzóak, de nem sokáig tartanak ki a víz alatt. A többnyire Vízibúza néven árult Chlorophytum bichetii, a szinte mindenütt megtalálható Chlorophytum comosum rokona, alakjuk is hasonló, de a tövüknél található szőlőszerű hajtások alapján jól megkülönböztethetőek. Ez egy mocsári növény, amely kiválóan alkalmas paludáriumokba, de akváriumban nincs helyük. A másik ilyen dísznövény a Fittonia verschaffeltii (Hálóslevél), amelyet a zöld, vagy piros leveleiről könnyen felismerhetünk, amelyeken ezüstös-fehér levél erek futnak. A következő ilyen növény az Aglaonema simplex (Kis rákvirág), amely szívós, hosszú életű mocsári növény, és kiválóan alkalmas nyitott tetejű akváriumba, de teljesen víz alatt elég rövid az élettartama.

A Cyperus alternifolius (Vízipálma) is gyakran megtalálható az akvarista boltokban, viszont nevével ellentétben se nem igazi vízinövény, se nem igazi pálma. Tulajdonképpen ez egy kétéltű sásféle, és a Kis rákvirághoz hasonlóan nagyon jól érzi magát egy tető nélküli akváriumban, ahol a levelei a vízfelszín fölé érnek, viszont víz alatt biztosan elpusztul. A Selaginella willdenowii szintén egy hasonló, gyakran kapható páfrányféle, ami könnyen felismerhető vékony, fás száráról, és ragyogó kékeszöld karácsonyfaszerű leveleiről. Ez a nővény ráadásul még nem is mocsári körülmények között, hanem száraz talajú erdőkben él. A Trichomanes javanicum (Jávai sörtepáfrány) legalább egy mocsári növény, amely nagyon jól érzi magát a párás közegben, de akváriumban szinten kerülendő.

A kerti tavi növényeket is gyakran árulják igazi akváriumi növényként, és amíg sok fajuk jól alkalmazkodik a hidegvizű akváriumokhoz, addig a trópusi akváriumok vizének magasabb hőfoka gyakran már túl sok számukra. Egy klasszikus példa erre az Acorus gramineus (Zöld kálmos), kerti tavakban szívós, könnyen tartható növény, amely a vízfelszín fölé is nőhet, de nagyon nehéz a tartása, ha kizárólag víz alatt és melegebb vízben próbáljuk nevelni.

Egy kis képes összefoglaló azokról a növényekről, amelyeket inkább kerüljünk az akváriumban.

Acorus gramineus - Zöld kálmos
Acorus gramineus - Zöld kálmos - Mocsári növény

Aglaonema simplex - Kis rákvirág
Aglaonema simplex - Kis rákvirág - Mocsári növény

Chlorophytum bichetii - Vízibúza
Chlorophytum bichetii - Vízibúza - Szárazföldi növény

Cyperus alternifolius - Vízipálma
Cyperus alternifolius - Vízipálma - Mocsári növény

Dracaena deremensis - Sávos dracéna
Dracaena deremensis - Sávos dracéna - Szárazföldi növény

Dracaena marginata - Sárkányfa
Dracaena marginata - Sárkányfa - Szárazföldi növény

Dracaena sanderiana - Fehérszélű sárkányfa, Szerencsebambusz
Dracaena sanderiana - Fehérszélű sárkányfa, Szerencsebambusz - Szárazföldi növény

Eleocharis spp.
Eleocharis spp. - Mocsári növény

Fittonia verschaffeltii - Hálóslevél
Fittonia verschaffeltii - Hálóslevél - Szárazföldi növény

Hemigraphis exotica
Hemigraphis exotica - Szárazföldi növény

Ophiopogon japonicus
Ophiopogon japonicus - Szárazföldi növény

Pilea cadierei - Ezüst tüzérvirág
Pilea cadierei - Ezüst tüzérvirág - Szárazföldi növény

Selaginella willdenowii
Selaginella willdenowii - Szárazföldi növény

Trichomanes javanicum - Jávai sörtepáfrány
Trichomanes javanicum - Jávai sörtepáfrány - Mocsári növény