Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Milyen halhoz milyen akvárium való?

Hogy nagyobb vagy kisebb halakat fogadhatunk-e magunkhoz; az elsősorban a medencénk nagyságától függ. És megint több, más tényezőtől függ, hogy sok vagy kevés lehet-e benne a hal.


A halak mérete és a medence mérete
Egy kis medence nem fogadhat be nagy halfajokat, nemcsak a méretük miatt, ami magától értetődik, hanem azért sem, mert a halnak tér kell az úszáshoz. Tekintetbe kell venni, hogy a hal nagyságának arányosnak kell lennie az akvárium nagyságával. Általánosságban: ha van egy 100 literes akváriumunk, abban olyan példányok tudnak jól meghonosodni, melyek felnőtt korukban nem nagyobbak 5-8 cm-nél. A 15-20 cm-re megnövő édesvízi halaknak legalább 300 literes, az ennél nagyobbaknak 500 literes akváriumra van szükségük.

A halak száma és a vízmennyiség
Gyakran megesik, hogy az akvárium az első pillanattól kezdve túlságosan népes. Márpedig ennek kellemetlen következményei lehetnek. Hogy egyensúly legyen a halak szükségletei, valamit a növények és a víz jellemzői között, s jól érezzék magukat az akváriumlakók, ahhoz általában számítsunk egy kis halra (mely kb. 5 cm, felnőtt korában) 5 liter vizet, egy közepesre (mely 8-9 cm felnőtt korában) 8 liter vizet.
Ez persze csak jelző szám s ajánlott mennyiség, mely elsősorban édesvízre vonatkozik. Ha nagy halakról van szó, akkor másképpen számolunk, különösen a tengervízben élők esetében, mert azoknak jelentős vízmennyiségre van szükségük.

A halvásárlás
A mindennapi megoldás egyszerű: az ember elmegy egy akvarisztikai szaküzletbe, ahol nagy a választék, s ahol az eladó jó tanácsokkal szolgálhat. Ne feledjük, hogy jövendő lakóink hirtelen bekövetkező nagy környezetváltozás előtt állnak, ami komoly stresszt jelent. Ezt azzal csökkentjük, ha már előre előkészítjük számukra leendő lakhelyüket: az akváriumot.

Halak zacskóban szállítása

Előkészületek a halak fogadására
Miután berendeztük a medencét, és már víz is van benne; várjunk 2-3 hetet, ha édesvízzel és 6 hetet, ha tengervízzel töltöttük meg. Kell ennyi idő az egyensúlyi helyzet kialakulásához.
Ezalatt az elültetett növények is kezdenek gyökeret ereszteni, s a halak nem tudják majd kirángatni őket. Minden növény, szikla és gyökér menedék: a halak és főleg a félénkebbek ezek között keresnek majd búvóhelyet addig, míg meg nem szokták az új környezetet.

Hol vegyük meg a halakat?
Ha szaküzletben vásárolhatunk, nem kell elsietni. Egy-két előzetes látogatás nem árt, ezek során személyes kapcsolatot lehet kialakítani az eladóval, hasznos felvilágosításokat és ötleteket kaphatunk a kínálatban előforduló fajokkal kapcsolatban.
Természetesen barátok révén vagy egy klub közvetítésével is beszerezhetünk halakat. A tapasztalt akvaristák mindig örülnek, ha segíthetnek, és szívesen a kezdők mellé szegődnek az első válogatás és vásárlás idején.

A szállítás
Szállításkor a halakat háromnegyed részig megtöltött vízálló tasakba, zacskóba engedjük. Ha tüskés úszójú a hal, gondoskodjunk dupla zacskóról. Ezután egy könnyed mozdulattal megcsavarjuk a zacskó összefogott száját, hogy a levegő kicsit felfújja. Soha ne fújjunk be szájjal levegőt, mert olyankor veszélyes szén-monoxid-gázt is adagolunk a halainknak. A kisebb halakat kis műanyag edényekben vagy pl. ásványvizes flakonban is szállíthatjuk. De ilyenkor is ügyeljünk arra, hogy elég levegőjük legyen. Ha a szállítás nem tart tovább egy óránál, akkor ez a módszer nem okozhat problémát. De ha tovább tart, vagy hideg van, akkor használjunk hőszigetelő anyagot, pl. polisztirol dobozt, nehogy nagyon lehűljön a víz — bár rendszerint elég újságpapírral jól bebugyolálni a flakont. A halak jól tűrik az utazást és a vele járó mozgást is, ha nem túl vad és hirtelen. Egyébként a víz mozgása elősegíti az oxigén oldódását is. A halak szállítására minél erősebb anyagú nylonzacskót használjunk. Ez fontos, hogy a víz súlyát, és a levegőt is megtartsa. Nagyobb üzletekben oxigénbefújó felszerelés is van remélhetőleg. A zacskók mérete változó, nagyobb zacskóba több halat lehet rakni, mint a kisebbe. Az eladót kérjük meg, ha kis zacskókkal dolgozik, hogy többfelé csomagolja a halakat. A zacskókat mindig úgy kell megtölteni, hogy 1/3-ad vagy 1/4-ed része legyen víz, és 3-szor annyi tiszta oxigén. A zacskót lehet csomózni, vagy befőttes gumikkal rögzíteni. Hosszú szállítás idejére célszerű egy kevéske aktív szenet is szórni a zacskóba. Próbáljunk meg minél hamarabb hazaérni velük. Ezen kívül a boltban a kihalászáskor kérjük meg az eladót, had válasszuk ki a halakat, és figyeljük, hogy azt fogja-e ki, amit mi választottunk. Ne vásároljunk olyan medencéből, amiben elhullott, beteg halak is vannak. Mindig a legegészségesebb példányokat vigyük haza.

A halak beköltöztetése az akváriumba
Az ember hazaérkezik, kinyitja a tasakot, és azon nyomban beengedi a halakat az akváriumba! Nehogy megtegyék! Ez sajnos általános hiba, de egyben brutális módszer, és tilos! A legkisebb stressztől is óvni kell az akvárium új lakóit, nehogy emigránsnak érezzék magukat az új környezetben.

Új halak beköltöztetése az akváriumba

Az áthelyezés
Először még ne nyissuk ki a zacskót, csak engedjük be az akváriumba, és hagyjuk ott lebegni, amíg a benne levő víz fel nem veszi a medence vizének hőmérsékletét. Ez kb. annyi időt vesz igénybe, mint amennyit a szállítás. Ha az akvárium tele van, tanácsos kimerni belőle egy kis vizet, nehogy túlcsorduljon, amikor majd a zacskó tartalma belekerül. Ezután nyissuk ki a zacskót vagy a flakont, hagyjuk, hogy az akvárium vize belefolyjon s a két környezet egyneművé váljon (homogenizálódjon), és csak ezután engedjük át a vizet a halakkal együtt az akváriumba. Mikor már odabent nyüzsögnek, egy ideig kössük le a figyelmüket etetéssel. Jó, ha mindez délelőtt, nappali fénynél történik, még mielőtt meggyújtanánk a lámpát az akváriumban.

Milyen sorrendben telepítsük a halakat?
Azt tanácsoljuk, hogy a halak ne egyenként, hanem egy vagy két alkalommal többedmagukkal kerüljenek az akvariumba. A már bent Iakók, még ha békés természetűek is, hajlamosak az új jövevényeket betolakodóknak, agresszoroknak tekinteni Ha mégis fokozatosan telepítenénk akkor a kisebb halakkal kezdjük. Ha már ismerik és megszokták a környezetet, nem rémülnek meg annyira, amikor a nagyok megérkeznek

Az alkalmazkodás időtartama
Mikor már bent vannak a halak az akváriumban, lehet, hogy azonnal csalódást vagy nyugtalanságot okoznak, mert valószínűleg elbújnak a növények és díszletek közé. Nem kell megijedni, amint elmúlik a stressz, előjönnek, hiszen meg kell ismerkedniük az új környezettel. Ha már körülnéztek egy kicsit, mindjárt nekilátnak az ennivalót keresni, s ettől kezdve lehet csodálni őket és el lehet kezdeni velük a személyes ismerkedést.