Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
A lisszaboni Oceanáriumban megtekinthető Takashi Amano által berendezett a „Víz alatti erdők” óriásakvárium.

A lisszaboni oceanárium 2015. április 22-én nyitotta meg a Takashi Amano által berendezett „Vízalatti erdők” elnevezésű ideiglenes kiállítását. A kiállítás bemutatja a trópusi erdők és vízrendszereik hihetetlen világát, egy kiváló növényes akvárium segítségével, amely alámeríti a látogatókat ebbe a pompás ökoszisztémába, úgy hogy részeivé válnak kiegyensúlyozottságának, és kialakítja bennük a természetvédelem fontosságát, mindezt úgy, hogy közben a híres portugál zenész, és zeneszerző Rodrigo Leao zenéje kíséri a látogatókat.

A trópusi esőerdők a Föld egyik leggazdagabb, és legváltozatosabb élőhelyei. Annak ellenére, hogy a bolygó szárazföldjeinek kevesebb, mint 6%-át borítják, az élővilág több mint fele él ezeken az ősi erdőkben, egyesek még mindig érintetlenül és a legtöbb ember számára felfoghatatlanul.

Az Oceanárium ezzel a „Víz alatti erdők” kiállítással egy olyan egyedi, és erőteljes, a természettel teljes összhangban lévő élményt alkotott, ahol a művészet, a szépség, valamint a természet tökéletes összhangban van.

A kiállítás fő eleme akkor született meg, amikor Takashi Amano-t, a híres akvakertészt meghívták, hogy készítse el a világ legnagyobb édesvízi növényes akváriumát, amely 40 méter hosszú, és 160000 literes. A japán akvakertész-mester művészi látomása, egyfajta értelmezésként megmutatja a trópusi esőerdők hatalmas erejét, ami az egyensúlyból fakad.

Takashi Amano divatba hozta a japán kertészeti technikákat, és a wabi sabi stílust, hogy létrehozzon egy új stílusú növényes akváriumfajtát. Ennek eredménye lett az elmélkedés, a relaxáció, a mozdulatlanság és egyszerűség élménye, amely arra ösztönzi a látogatókat, hogy találják meg a tökéletlenség szépségét.

Tények a kiállítással kapcsolatban:

  • U alakú akvárium, amely 40 méter hosszú, és 2,5 méter széles, 160 m3 vízzel.
  • Az akvárium kialakítása során felhasználtak 4 tonna homokot, 25 tonna vulkanikus kőzetet az Azori-szigetekről, 78 farönköt Skóciából és Malajziából.
  • 40 féle trópusi édesvízi hal
  • 46 féle akváriumi növény
  • A legnagyobb növényes akvárium a világon, amelyet Takashi Amano készített.
  • Az első dedikált akvárium a lisszaboni Oceanáriumban.
  • várhatóan 1,5 millió látogató 30 hónap alatt.
A lisszaboni Oceanáriumban megtekinthető Takashi Amano által berendezett a „Víz alatti erdők” óriásakvárium