Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Levelek az akváriumban

Sokféle fának lehet a szárított levelét akváriumban használni. Ilyen lehet a Kocsányos tölgy (Quercus robur), a Kocsánytalan tölgy (Quercus petraea), a Csertölgy (Quercus cerris), a Tölgy (Quercus rubra), az Európai bükk (Fagus sylvatica), az Egybibés galagonya (Crataegus monogyna), a Japánjuhar (Acer palmatum). Az Enyves éger (Alnus glutinosa) tobozait is fel lehet használni az akváriumban. Ezek csak az Európában felhasználható fák levelei, de világszerte számos más növénynek a levelét is használhatják az akvaristák az akváriumban.

Miért levelek?

Valószínűleg sok akváriumban tartott hal, mint pl. a Diszkoszhal, a természetes élőhelyén sohasem találkozik vízinövényekkel. Ez különösen igaz a feketevizű folyókban élő halakra, ahol a különösen savas víz szinte teljesen lehetetlenné teszi a vízinövények számára a túlélést. Ilyen élőhelyeken nem alakulnak ki buja vízinövény-szőnyegek, és a víz sem olyan átlátszó kristálytiszta, a levelekből kiázó csersav miatt. Az ilyen vízből származó halak sokkal jobban igénylik a leveleket és az elszíneződött vizet. Gyakran az érzékenyebb halak exportálása során is csomagolnak melléjük leveleket a begyűjtők. Az ilyen folyókban található levélszőnyeg egy hatalmas labirintushoz hasonlatos élőhelyet alkot, ahol gyakran pl. több száz Apistogramma is él egy négyzetméteren belül.

Előnyös hatások

Indiai mandulafa levélSok cég árul a halak számára ilyen feketevíz kivonatot, amiben magas a csersavtartalom. Ha száraz leveleket teszünk az akváriumba, akkor azok huminsav összetevőket juttatnak a vízbe, amitől csökken a pH érték, valamint ez antibakteriális hatású, és gombásodás gátló is, ezenkívül csökkenti a nehézfém tartalmat a vízben. Széles körben elterjedt, hogy sok hal esetében az ívást is serkenti, és segítheti a felépülését a stresszes, vagy harcban megsérült halaknak. Ezeket az akvaristák tapasztalatai és kutatások is (pl. Dr. Christian Steinberg) bizonyítják. Ezen kívül az akváriumba szórt száraz levelek a víznek egy sárgás-barnás színt is adnak, ami indikátora is lehet a huminsav koncentrációnak, amit nehéz lehet máshogy mérni. Ha a víz nagyon bebarnul, akkor valószínűleg túl magas a huminsav tartalom. Sok akvarista egy vödörben áztatja a leveleket, vagy az égertobozokat, így egy koncentrátumot hoznak létre, amit az akvárium vizéhez adagolhatnak. A feketevízből származó halak sokkal jobban érzik magukat az ilyen színezett vízben.

Az étrendi összetevők

Egyes megfigyelések szerint a levelek táplálékul is szolgálnak egyes halak és ivadékaik számára. Mivel a feketevizű folyókban sok a lehullott levél, és a pH érték is nagyon alacsony, valamint viszonylag kevés a planktoni eleség, amivel a kishalak táplálkozhatnak, ezért egyes halak a testükből termelődő nyálkával táplálják a kicsinyeiket (pl. Diszkoszhal, Uaru stb.), ami néhány hétig kielégíti étvágyukat. Ahogy a levelek baktériumok, és gombák segítségével lebomlanak, ezeken is megjelenik a halak testén található nyálkához hasonló anyag, amit a kishalak lecsipegethetnek. Ezek mellett a levelek segítenek beindítani a mikroszkopikus méretű egysejtűek (infusoria) elszaporodását is, ami szintén tökéletes indítóeleség a kishalak számára.

Levelek az akváriumban

A levelek kiválasztása

Nagyon fontos, hogy pontosan beazonosítsuk, begyűjtsük és előkészítsük a leveleket. Fontos, hogy csak a lehullott leveleket gyűjtsük be, a friss, fáról szedett levelek nem jók. Ősszel a lombhullató fák lehullajtják leveleiket, amelyek a nyári es tavaszi hónapokban cukrot és oxigént állítottak elő a fa számára. Ezeket a száraz leveleket kell összegyűjteni, mert ezekben már nincs élő anyag, és nem okoznak problémát az akváriumban. Másik fontos dolog, hogy olyan helyen gyűjtsünk csak leveleket, amelyek távol vannak az autóutaktól és nagyobb városoktól, így kevésbé szennyezettek. A sáros és madárürülékes levelek sem jók! Az összegyűjtött leveleket nem célszerű a lakásban tárolni, mert kisebb rovarokat és más nem kívánatos állatokat is behurcolhatunk velük. Az összegyűjtött leveleket száraz helyen kell tárolni.

Megfelelő felhasználás

A leveleket nem kell leforrázni, mielőtt beletesszük az akváriumba, mert igaz, hogy fertőtleníti azokat, de nagyon sok hasznos anyagot is kivon belőlük. Az akváriumba helyezett levelek először lebegnek a víz felszínén, de kb. 24 óra múlva már lesüllyednek. Hogy mennyi levelet tegyünk a vízbe, azt nem lehet pontosan megmondani, mert függ a levél fajtájától is, ezt mindenkinek magának kell kikísérleteznie. Például bükkfa levélből akár több centiméternyit is felhalmozhatunk az akvárium alján, és csak alig színezik el a vizet, míg ha 4-5 Indiai mandulafa levelet használunk, akkor a víz szinte teabarna lesz. A leveleket nem kell eltávolítani a medencéből, mert elbomlanak, ezután tehetünk újabb leveleket az akváriumba. Egyes levelek sokkal tovább bírják víz alatt, mint mások. Az Indiai mandulafa levelei például csak néhány hónapig bírják víz alatt, míg a tölgy levelei akár fél évig is megmaradnak, mielőtt teljesen lebomlanak.

A tradicionális tőzeges vízszínezési módszert sok környezetvédő támadja, mert ez által a tőzegmocsár élőhelyeket tönkreteszi a nagy mennyiségben kitermelt tőzeg. Ezért is lehet jobb módszer a száraz levelek használata, ami ezen kívül olcsóbb és a halak számára értékesebb is, mint a tőzeg. Mindenkinek érdemes kipróbálni ezt a módszert, aki feketevízből származó halakat tart otthon.

Levelek az akváriumban