Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Új harcsa a Rio Xingu folyóból

A plekó fanatikusok, és az International L-Number Days kiállítás résztvevői már régebb óta tudták, hogy a gyönyörű L25 harcsát - amely a Rio Xinguból származik – megvizsgálták a tudósok, hamarosan leírják, és megkaphatja a tudományos nevét.

A jól ismert L24 harcsát múlt évben írták le, mint Pseudacanthicus pitanga (Chamon, 2015). Most Chamon és Sousa 2016-ban leírta az L25 harcsát, és a Pseudacanthicus pirarara nevet kapta. Tudományos nevét egy másik jól ismert harcsa, a Vörösfarkú harcsa (Phractocephalus hemioliopterus) brazíliai nevéről kapta: „pirarara”, ami a ragyogó vörös farkúszójára utal.

A brazíliai halászok Altamira környékén az L25 harcsát „Assacu-Vermelho” vagy „Assacu-Pirarara” néven ismerik, amely elnevezés a Porzófára (Hura crepitans) utal, ami elég gyakori az Amazonas vidékén. A Pseudacanthicus pirarara kizárólag a Rio Xinguban, és néhány mellékfolyójában él (pl. Rio Iriri és Rio Bacajá).

Jelenleg a Pseudacanthicus nemben 7 fajt ismerünk. Ez az új faj is már évek óta ismert volt az akvaristák között, és gyakran exportálták a Rio Xinguból a világ többi részére. A Rio Xingu mellett élő halászok számára ez a faj egy idényszerű pénzforrást jelent. A faj leírása nagyon találó, és az akvaristák értékelni fogják a víz alatti megfigyeléseket és fotókat. A másik szerző Leandro M. Sousa nem csupán ichthyologus az altamirai egyetemen, hanem egy megbecsült előadó is a Hanoverben kétévente megrendezésre kerülő International L-Number Days kiállításon. Nagyon is tisztában van azzal a rajongással és erőfeszítéssel, amelyet sok akvarista a Rio Xingu folyóból származó harcsák tartására és felnevelésére áldoz. Így nem meglepő, hogy a faj leírásában is szerepel, mennyire fontos a Pseudacanthicus pirarara az akvaristáknak. Mostantól az L25 harcsát is tudományos nevén hívhatjuk, és jó tudni, hogy léteznek olyan tudósok, akik az akvaristákkal jól együtt tudnak dolgozni.

Egyébként további új fajok leírása is várható a Rio Xingu folyóból.

Pseudacanthicus pirarara

Felhasznált források:
Amazonas Magazine - 2017.07-08