Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Kérdések a vásárláskor

Egy új hal vásárlása mindig nagy élvezet jelent, de ne legyünk túl könnyelműek. Légy biztos, hogy megfelelően felkészültél, így elkerülheted, hogy hibázz, amikor megvásárolsz valamit.

Kezdő akvaristaként nagyon sok minden van, amit meg kell tudnod, mielőtt átadod a pénzt valamiért. Először is, sohase félj megkérdezni valamit! Az eladók is értékelik, ha valaki érdeklődik a vásárlandó dolog iránt, és sok kérdést tesz fel. Emellett ők is sok kérdést tehetnek fel (ha elég jók…), mielőtt eladják neked a halat.

Mi a garancia?

Légy biztos benne, hogy pontosan tudod, hogy mit tehetsz, ha a legrosszabb esetben vissza akarsz hozni egy elpusztult halat. Sok eladó egyértelművé teszi a feltételeit – adhat 48 órás garanciát, vagy 7 napos garanciát, de akár azt is mondhatja, hogy a pénztártól való távozás után egyáltalán nem vállal semmi felelősséget. Attól függetlenül, hogy van-e bármilyen vásárlói jogokat védő szabályozás, általában az élő állat vásárlás olyan vitatott eset, aminél nehéz a jogokat érvényesíteni, ha az eladó már a vásárláskor egyértelművé teszi a feltételeit. Ilyen esetekben célszerű vásárlás előtt megkérdezni, hogy milyen feltételei vannak a pénzvisszatérítésnek. Egyes boltok pl. feltételül szabhatják, hogy vissza kell hozni az elpusztult állatot, és egy vízmintát az akváriumból.

Milyen vízben élnek az adott halak?

Sose feltételezd azt, hogy a helyi boltban lévő akváriumok vízparaméterei megegyeznek a saját vizednek az értékeivel. Lehet, hogy a boltban RO vizet használnak, de az is lehet, hogy teljesen más csőből kapják a csapvizet, mint te. Tudd meg, hogy mekkora a pH (kémhatás), milyen a vízkeménység, mekkora a nitrátszint az adott akváriumban, és hasonlítsad össze a sajátoddal. Nagyobb a pH különbség, mint 0,5? Ez akár gondot is okozhat az új halak behelyezésekor. Túl nagy a különbség a vízkeménységben (8°, vagy több)? Ha a válasz igen, akkor ez akár sokkot is okozhat a halaknak, amikor az új környezetbe kerülnek. Kérdezz rá, hogy milyen lassú akklimatizációs módszerek léteznek.

Melyek az optimális vízparaméter értékek az adott halaknak?

Talán furcsán hangzik, de lehet, hogy a bolti akváriumokban nem az adott halfaj számára megfelelő vízparaméterekben tartják a halakat. Ha egy boltban sok akvárium van egy központi rendszerre kötve, akkor nehéz az adott akvárium paramétereit testre szabni. Kérdezzük meg, hogy az adott halfajnak milyen vízparaméterek az optimálisak, és hogyan tudjuk ezeket legjobban elérni. Egy kemény vízben élő halnak lehet, hogy csak ásványi anyagokat kell a vizéhez adni. Egy savas vizet kedvelő fajnak a bolt ajánlhat RO vizet és száraz leveleket, vagy égertobozokat, ami biztosítja a megfelelő savasságot.

Díszhalkereskedés

Mit jelentenek valójában a halak címkéi?

Különösen fontos, hogy a halak méretéről kérdezzünk. Ha egy címke azt mondja, hogy a hal mérete 7,5 cm, akkor tudnunk kell, hogy ez az a méret, amely az adott halnak az aktuális eladási mérete, vagy ekkora lesz a végső kifejlett mérete. Ez nagyon fontos, mert lehet olyan bolt, ahol az előbbi eset áll fent, és később meglepetésben lesz részünk.

Mennyi ideje van a hal a boltban?

Az új halaknak néha napok kellenek a megnyugváshoz. Próbáljuk elkerülni az olyan halak vásárlását, amelyek éppen csak megérkeztek. Ha mégis annyira akarjuk az adott halat, akkor próbáljuk megkérni az eladót, hogy néhány napig tegyék félre számunkra a halat (ezt néhányan megteszik, mások nem). A halnak legalább 48 órát kellene pihenni, mielőtt eladásra kínálják. Szintén, ha egy hal túl régóta van a boltban (több hónap), akkor annak megvan az oka. Vajon túl agresszív? Túl nehéz a tartása?

Hogyan volt a hal karanténozva?

Egyes boltok a beérkező új halakat a vásárlók elől elrejtve karanténozzák, míg mások azonnal a bemutató akváriumokba helyezik őket. Azok a halak, amelyeket egy-két hétig karanténoznak, sokkal kisebb eséllyel hordoznak rejtett betegségeket, mint azok a halak, amelyeket azonnal kitesznek és eladnak. Azokat az eladókat, akik alkalmazzák a karanténozást célszerű előnyben részesíteni. Az ilyen halak néha többe kerülnek, de mindenképpen megéri ez a plusz ráfordítás. Kérdezzük meg, hogy a halak mutattak-e bármilyen betegségre utaló jelet a karantén során, és ha igen, hogyan kezelték őket. Ha esetleg újra előjön a betegség, akkor használhatjuk az adott gyógymódot mi is, amire már egyszer jól reagáltak.

Csapatban tartsuk őket, vagy egyedül?

A számok a legfontosabbak az akvarisztikában. Ha olyan halat választunk, ami szeret csapatban lenni, és csak 2-3 példányt vásárolunk belőlük, akkor nagy valószínűséggel nem lesznek boldogok. Ezzel szemben néhány hal nehezen viseli el fajtársait, és egyedül célszerű tartani. Kérdezzük meg, hogy mennyi az optimális mennyiség, amelyet vásárolni kéne az adott halból.

Változik a viselkedésük idővel?

Egy hal tűnhet aranyosnak és békésnek, amíg kicsi, de könnyen lehet belőle egy bajkeverő, ha szexuálisan éretté válik, vagy elér egy bizonyos méretet. Egyeseknek akár az étkezési szokásai is megváltozhatnak az idő múlásával, és növényi táplálék helyett inkább a húsos eleségeket eszik (vagy fordítva).

Területvédők?

Ezt nagyon jó tudni. Egyes halak úgy fejlődtek, hogy erőteljesen védjék territóriumukat, és elkergessék, vagy akár meg is öljék azt, aki megpróbál bemerészkedni oda. Mindig úgy alakítsuk ki az akváriumot, hogy alkalmas legyen az ilyen viselkedésű halakhoz, és kérdezzünk rá, hogy elég nagy-e az akváriumunk ahhoz, hogy a halak ki tudják alakítani a megfelelő méretű területeiket.

Vadon fogott, vagy tenyésztett?

Egy erkölcsös akvarista érdeklődhet a halak származásáról is. Egyes halaknak törvényes lehet az országba behozatala, de törvénytelen az eredeti élőhelyéről a begyűjtése. A vadon fogott halak és a tenyésztett halak keverése is okozhat problémát, ugyanis mindkettő szervezetében lehetnek olyan kórokozók, amelyekre a másikaknak nincs védettsége. Ha olyan halak közé rakunk vadon fogott példányokat, amelyeket kizárólag tenyészetekből vettünk, akkor az elég nagy szerencsejáték lehet.

Mit esznek?

Egyes halak nagyon válogatósak, és speciális étrendet kívánnak. Egyes fajoknak idő kell, hogy megtanulják, hogy a fagyasztott eledelek is vannak olyan jók, mint az élő eleségek. Amikor halakat vásárolunk, pontosan tudnunk kell, hogy mit esznek, és mennyit esznek. Ha kétségeink vannak, kérjük meg az eladót, hogy etesse meg a halakat. Fontos, hogy etetés után közvetlenül ne vegyünk halat, mert felöklendezhetik szállítás közben az élelmet. E helyett kérjük meg, hogy tegyék félre őket 1 napig, és csak utána vigyük el a halainkat.

Díszhalkereskedés

Felhasznált források:
Practical Fishkeeping Magazine - 2016.12