Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Hogyan válasszuk ki a halainkat?

Nem elég a vonzalom, néhány szabályt is ismerni kell, ha el akarunk kerülni bizonyos problémákat. A legjobb először egyszerű, közönséges fajokat választani. Ezeket mind a kereskedők, mind az akvaristák — akik szívesen segítenek a választásban —, jól ismerik, s a továbbiakban tanácsokat is tudnak adni, amikor a halak már a helyükre kerültek. A kiválasztásnál fontos szempont a halak viselkedése és az, hogy mennyire ellenállók a betegségekkel szemben. Egyéb szempontok is vannak, de azok már azzal kapcsolatosak, hogy milyen típusú az akvárium, amit létre kívánunk hozni.

A szín
A halak igen széles színskálán belül parádéznak, így biztosan találunk az ízlésünknek megfelelőt. Egyes fajokon belül a színek variációi szerint is jelentős különbségeket figyelhetünk meg, ami türelmes kiválogatás után, keresztezéssel nyert tenyésztés eredménye. Néhány akvarista tenyésztő mesterségesen is színezi a halait. Például ha vörös pigmenttel keveri a táplálékát, skarlátszínű halat kap. Van ennél rosszabb is, amikor egyes tenyésztők odáig mennek, hogy különféle színű fluoreszkáló anyagokat fecskendeznek a halakba. Szomorú és ártalmas ez a kereskedelmi gyakorlat, s egy igazi akvarista számára kiábrándító. A festett, felszínezett, beinjekciózott, tetovált halak általában távol-keleti importból kerülnek ide, az ottani forgalmazók, nagykerek festik őket.

A forma
A halak formája vagy morfológiája rendkívül különböző. Gyakran az életmódjuk befolyásolja, ezért a forma egyszerű megfigyelése útján következtethetünk a szokásaikra is. Több fajt aszerint is különféle formákhoz lehet kötni, hogy az akvárium melyik szintjén él (a felszínen, középen vagy a fenéken), így teremtve meg azakvárium harmóniáját ésegyensúlyát.

  • Apistogramma cacatuoidesHosszúkás forma. A hosszúkás vagy „orsó" alakúnak is mondott halak a fajok többségét képviselik. Jó úszók, és az akvárium középső vizében úsznak, mint a pl. zebradániók (Brachydanio rerio) és a neonhalak. Nem zavarja őket, ha a vizet a szűrés és a levegőztetés folytonos mozgásban tartja. Azonban ne felejtsük el, hogy ugyanennél a fajnál néha vannak olyan változatok, melyeket sokkal nagyobb úszóik különböztetnek meg a többiektől: ezek nem idomultak olyan jól az úszáshoz.
  • Lapított forma. Ezek az oldalról összelapított halak nem olyan jó úszók. Természetes környezetükben a lassú vagy állóvizeket látogatják, mint a gurámik, vitorláshalak és a diszkoszhalak. A testük olyanná alakult, hogy át tudjon osonni az akadályok között. Az akváriumban ezek a halak nem szeretik a nyugtalan vizet.
  • Lapos forma. A lapos hasú halak gyakran a fenéken élnek, mint például a páncélos harcsák (Corydoras) és a botiák.
  • Különös forma. Egyes halaknak nagyon eredeti, különös a formájuk, mint például a baltahasú lazac (Carnegiella és Gasteropelecus fajok), melyek alakjukról kapták a nevüket. Ezek a vízfelszín közelében úsznak.

A társas hajlam
Ha az ember többfajta halat akar együtt tartani, jobb a társaságkedvelőket választani. Az akvaristák néha meglepődnek sőt csalódnak, amikor látják, hogy egyes halak uralkodni kezdenek a többiek fölött, vagy ami még rosszabb, folyton megtámadják őket. Klasszikus hiba, amikor mindig csak egy vagy két példányt választunk fajonként.
Persze vannak magányos életmódot élő halak. Viszont mások szeretnek rajokba verődni, mert csak akkor érzik biztonságban magukat. Ezek a csapatok olykor egy domináns egyeddel az élen szinte szervezett társadalmi formát alkotnak. A csapat tagjai között alig észrevehető szemvillanások adnak jeleket: így biztosítják a kohéziót a csapat tagjai között. Ez különösen fontos helyzetváltoztatás közben és szaporodás idején.
Azokból a különböző fajokból, melyek rajokban szeretnek élni, egy akváriumba 2-3 fajt érdemes választani, s mindegyik csapatba 6-12 példányt válasszunk. Ezután még mindig van lehetőség a népességet kiegészíteni néhány olyan más fajjal, melyek magánykedvelők, például olyan egyedekkel, melyek a fenéken szeretnek élni.

Az egészséges hal
Természetesen egészséges halakat kell beszerezni. A hal színe legyen élénk, az úszói szétterülők és semmi gyanús jel (seb vagy folt) ne legyen a testén. A beteg vagy stresszben élő halak hasa gyakran lapos, ami a rossz táplálkozás jele is lehet. Más látható betegségtüneteket is tapasztalhatunk: a leggyakoribbak a kis fehér pontok vagy a bolyhos, vattás kinézetű, szintén fehér foltok. Nem jó, ha a test színe egészében nem olyan élénk és nem olyan csillogó, mint az egészséges halaké, vagy ha bármelyik úszó sérült — ilyenkor az úszás gyakran nem elég élénk.
Előfordul, hogy egészségesnek látjuk a halat, és megvásároljuk, de mikor otthon elhelyezzük az akváriumban, megbetegszik. Ez esetben a hal "egészséges hordozója" volt egy olyan betegségnek, mely a mi akváriumunkban találta meg a kibontakozásához alkalmas feltételeket (vízminőség, hőmérséklet stb.). Nem kell megrémülni, szerencsére vannak hatásos gyógyszerek.

Baltahasú lazacok

A vízminőség
Nagyon fontos, hogy halaink alkalmazkodni tudjanak az akvárium vizéhez. Ezért azt már érkezésük előtt hasonlóvá kell tenni ahhoz a vízhez, amely a származási helyükön található. Tény, hogy vannak fajok, melyek ragaszkodnak a savas vízhez, mások viszont a kemény, meszes vizet szeretik... Egy kis minőségi különbség még nem okoz problémát, feltéve, hogy körültekintően járunk el, amikor a halat a medencénkbe engedjük.

A könnyű szaporodás
A kis halak vagy halivadékok kelése mind a kezdő, mind a tapasztalt akvaristák számára mindig nagy öröm. Egyes halak nagyon könnyen szaporodnak, főleg az "elevenszülők" (amelyek ivadékai már kialakult formában jönnek világra).
Érdemes először az elevenszülők ivadékain megtanulni uralni a szaporodás körüli problémákat és követelményeket, s csak ezután próbáljuk ki az ikrázó fajok szaporítását, ami sokkal érzékenyebb és bonyolultabb dolog.

Mibe kerül?
Tény, hogy a legdrágább az akvárium felszerelése, de nem elhanyagolható a halak ára sem. Nem biztos, hogy a legszebbek a legdrágábbak, és fordítva: nem biztos, hogy amelyiknek szerényebb a külseje, és nem olyan színes, az nem is lehet csodálatos. Vásároljon úgy, ahogy pénztárcája engedi, de gondoljon arra, hogy még növényeket és díszítőelemeket is kell vennie az akváriumba.