Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Heiko Bleher - Könyvajánló

Bleher Diszkoszhalai
Egy felülmúlhatatlan és minden részletre kiterjedő tanulmány a Symphysodon fajról

Bleher's Discus - Bleher DiszkoszhalaiHogy Napóleon császár vagy Metternich herceg volt-e, aki eredetileg felfedezte a diszkoszhalakat, ezt az olvasóknak kell személyesen eldöntenie, de a többi része ennek az 1300 oldalas könyvnek – ami két kötetben lett kiadva- messze nem ilyen kétséges. Az első kötetben – amely körülbelül 5000 fotót, festményt és rajzot, valamint 50 térképet tartalmaz – Heiko Bleher először is végigkalauzol 150 év felfedezésein, ami a legkisebb részletekig dokumentálva van. Bemutatja mindazon tudósokat, akik ezzel a fajjal dolgoztak – részben kiadatlan munkák és fotók segítségével – és a fajjal kapcsolatos majdnem fél évszázadnyi viták után, egy új és könnyen érthető rendszertani összefoglalóval szolgál.
A következő részben a faj és az egyes példányok elterjedését mutatja be, 8 dupla oldalas térképen  gyakorlatilag szinte a legkisebb lagúnáig. A könyv elsőként írja le pontosan és részletesen a különböző víztípusokat, a terepen történt méréseknek köszönhetően.
A negyedik fejezetben Bleher az összes eddig ismert vad formáját és színvariánsát tárgyalja a diszkoszoknak, leírásokkal és képekkel – ami az Ő több mint 300 kutatásának és begyűjtő expedíciójának az eredménye. A lelőhelyek adatai alaposan le lettek ellenőrizve a terepen az évek során.
Az ötödik fejezetben Bleher keresztülvezeti az olvasót Amazónia múltján – egészen a felfedezéséig – és alaposan elmeséli a korai történetét a régiónak, valamint a számos indián törzsnek (a legtöbbje személyes tapasztalat, amelyet az őslakók körében élt át).
A továbbiakban a diszkoszhalak természetes élőhelyeit írja le és illusztrálja, vízparaméterekkel, amelyeket éjjel és nappal is megmért (75 különböző helyszínt); szinte minden nagyobb amazóniai folyót megemlít, hogy milyen diszkoszhalak élnek, vagy nem élnek az adott szakaszon, valamint azok a helyek is benne vannak, amelyek ezidáig felfedezetlenek.
A könyv alaposan tárgyalja – több mint 80 oldalon – hogy a diszkoszhalak mivel táplálkoznak a természetben, milyen más halakkal élnek együtt és milyen ellenségeik vannak, valamint azokat a módszereket is megemlíti, ahogyan a diszkoszokat régen és manapság befogják.

Bleher's Discus - Bleher Diszkoszhalai
Bleher's Discus (forrás: Aquapress-bleher)

Bleher's Discus - Bleher Diszkoszhalai
Bleher's Discus (forrás: Aquapress-bleher)

Iténez – A remény folyójaIténez – A remény folyója Amanda Flora Hilda Bleher-től
Szerkesztette Heiko Bleher

Ez a könyv egy minden részletében igaz történet, ami Amanda Flora Hilda Bleher-ről szól, aki személyesen meséli el hihetetlen élettörténetének nagy részét, a kezdetektől. Amanda Bleher könyvét, az 1958-as második dél-amerikai útjával kezdi, amikor is végleg búcsút mondott Németországnak, hogy elérje célját az Iténez folyót, ami Brazília és Bolívia határán fekszik. Könyvében sokszor hivatkozik első útjára az Új világba, ami, egy hatalmas kaland volt. Egy olyan kaland, amelyre rajta kívül előtte és utána más nő nem vállkozott. Elmeséli azokat a nehézségeket, amelyeket le kellet győznie a dél-amerikai dzsungelekben; hogyan élte túl és küzdötte le a “zöld poklot” négy kisgyermekével együtt, miközben új növényfajok, új halfajok és más állatok után kutatott. Célja nem az volt, hogy aranyat találjon, hanem, hogy felfedezze Eldorádót, ami Dél-Amerika állat és növényvilága...