Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Harc az algák ellen

A nemkívánatos algák megjelenése elég gyakori az akváriumokban és sok problémát okoz az akvaristáknak. Egyik napról a másikra nagyon elszaporodhatnak. Kétségtelen, hogy néhány közülük arról tanúskodik, hogy az akvárium egészséges környezetet kínál a lakóinak (pl. a fonalas algák), mások viszont együtt jelentkeznek a veszélyes szerves anyagok jelenlétének növekedésével. A legtöbb esetben van megoldás, és gyakran maguk a halak is szorgalmas segítőtársaink.

A fonalas algák

Fonalas algaA nagyon kiegyensúlyozott akváriumokban szoktak megjelenni. Hosszú, halványzöld szálaik ráakaszkodnak a dekorációra és a növényekre, vagy elfekszenek a talajon. Sem az akvárium működésének, sem lakói egészségének nem ártanak. Persze vitatható, hogy szépek-e. Mindenesetre jobb eltüntetni őket, még mielőtt behálózzák az egész akváriumot és fojtogatni kezdik a többi növényt.
Kézzel vagy akár villára felcsavarva is eltávolíthatók. Apró hajtásaikat felfalják a fenéken élő algaevő harcsák (Ancistrusok) és a Planorbis nemzetséghez tartozó csigák, de hozzá se nyúlnak azokhoz, melyek már 5 cm-nél nagyobbra nőttek. Vannak más olyan algák is, amelyek hasonlítanak a fonalas algákhoz. Ezeknek sötétebb a színük, vaskosabbak és kis lemezekkel tapadnak rá a növények leveleire. Főleg magas pH-jú, kemény vizekben szaporodnak. A magas szervesanyag-tartalom (el nem fogyasztott eleség vagy más törmelék) kedvez a növekedésüknek. A halak és a puhatestűek ezeket nemigen fogyasztják. Nekünk kell kézzel eltávolítani őket, mégpedig úgy, hogy levágjuk és kivesszük az akváriumból az érintett leveleket.

A barna algák

Ezek az algafélék szokták először ellepni az újonnan üzembe helyezett akváriumot. Elszaporodásuk az indulásnál normális folyamat. Egy hét alatt általában maguktól is eltűnnek. Ha makacskodnak, akkor egy algaevő harcsa hamar megoldja a problémát. Négy algaevő harcsa egy 120 literes akváriumot egyetlen éjszaka alatt megszabadít tőlük. Ez az algafaj hasonló körülmények között a tengervizes akváriumokban is megjelenhet.

A zöld algák

Zöld algaElőfordul, hogy az akvárium talaján bolyhos, összegubancolódott szálakból szövődő zöld szőnyeg keletkezik. Ezek az algaszálak nem olyan hosszúak, mint a fonalas algák szálai. A túl erős fény, a gazdag talaj és a túl sok szén-dioxid adagolás kedvez a szaporodásuknak. Terjedésüket azzal tudjuk megakadályozni, hogy néhány olyan gyorsan növekvő növényt helyezünk el az akváriumban, melyek ugyanazokat a tápanyagokat használják, amelyeket az algák. A fény erejének csökkentése is ajánlatos, de nem időtartamban, hanem intenzitásban. Lehet kapni algaölő szereket, de sokkal egyszerűbb kiszippantgatni őket. Az elevenszülők — mint a guppik, xifók és plattik is segítenek és akadályozzák a növekedésüket is. Még gyakoribb, hogy algapelyhek jelennek meg a levelek felszínén, s néha a köveken meg a gyökereken. Ezek az apró, kb. 3 mm hosszú szálak teljesen beborítják a leveleket, melyek többé nem kapnak fényt és megfulladnak. Az algák elszaporodását főképpen a nitrátokkal és foszfátokkal szennyezett víz okozza.
Gyakori vízcserével helyreállíthatjuk az egyensúlyt. A készen kapható készítmények gyakran hatástalanok, vagy hatásuk rövid ideig tart.
Más zöld algák 2-3 cm-es csomókban jelentkeznek a köveken vagy a talajon. Ezek is az erős szennyeződés vagy a túl erős fény hatására jönnek elő. Csak addig számíthatunk az algaevő harcsák segítségére, amíg nem túl nagyok a csomók. Később viszont kézzel kell gyomlálni a csomókat és gyakran kell megújítani a vizet. A dekorációkon is gyakran megjelennek zöld foltok, s ahogy fejlődnek, egy idő múlva kérges felületeket alkotnak. Ezek az algák akkor szaporodnak el, amikor az akváriumban kialakul a biológiai egyensúly. Gyakran jelentkeznek új akváriumokban is, az üzembe helyezés után kb. 3 héttel. Az ilyen algafoltok azt jelzik, hogy egészséges környezet van az akváriumban, s a jelenlétük nem okoz problémát. Van néhány hal és csiga, mely szívesen fogyasztja el őket. Egyébként lassan növekednek.

A kék algák (cyanobaktériumok)

Ezek hasonló szálakat hoznak létre, mint a fonalas algák, csak éppen mikroszkopikus méretekben. Édesvízben és tengervízben egyaránt jól szaporodnak. Nyúlós szőnyeggé szaporodnak, főleg a talajon, s színük a sötétzöldtől a sötét vörösig különböző árnyalatú lehet. Elszaporodásuk a víz rossz minőségét s főleg annak megemelkedett nitrát- vagy foszfortartalmát jelzi. Cyanobaktériumok normális körülmények között is előfordulnak minden akváriumban, csak nagyon kis mennyiségben. A szaporodásukat a fényerő hirtelen növelése vagy a víz összetevőinek hirtelen megváltozása is kiválthatja.
A kék algákat leszívócsővel ki lehet szippantani az akváriumból, de ez csak átmeneti megoldás. Komoly hatást csak antibiotikumokkal lehet elérni, ami viszont veszélyes a szűrőberendezésben élő hasznos baktériumok számára, melyek a nátriumkörforgásban játszanak fontos szerepet. A víz minőségének javítása az egyetlen módszer, amellyel megszüntethetjük a problémát.

EcsetalgaAz ecsetalgák

Az ecsetalgák megjelenése kétségtelenül a legnagyobb csapások egyike, ami az akváriumot érheti. Kb. 1 cm magas kis fekete csomókat alkotnak, s a levelek szélére vagy a dekorációra telepednek, majd fokozatosan minden létező felületet belepnek. Elszaporodásuk kirobbantója az akvárium elszennyeződése. Növekedésüknek főleg a nitrátok kedveznek. Néhány algaölő bizonyos mértékig hatásos lehet ellenük, de soha nem véglegesen. Csigák és a fenéken élő algaevők nem eszik meg az ecsetalgákat. Kézzel kell kitépdesni a talajról az algacsomókat, és az érintett leveleket is el kell távolítani az akváriumból.

A vörös algák

A tengervizes akváriumokban szoktak feltűnni, ha megbomlik a víz ásványisó-egyensúlya. Pelyhes, ritkábban szálas, vörös bevonatot képeznek a dekoráción. Elszaporodásuk oka a túlzott mértékű szilikáttartalom lehet. Szerencsére van egy jellegzetes gyantaféleség, mely a szűrőberendezésbe helyezve eltünteti a vörös algákat.
A puhatestű gastropodák (az Astrea és Turbo nemzetséghez tartozó csigák) könnyen véget vetnek a vörös algák terjeszkedésének. 10 liter vízhez 1 csigát lehet számítani.