Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Felfedezték az első természetesen fluoreszkáló halat!

Ez a japán angolnaféle, amelyet Unagi-nak hívnak az első hal – tulajdonképpen az első gerinces is -, amely természetes módon fluoreszkál.

Legtöbben a fluoreszkáló hal hallatán egyből a Glofish-re, vagy más mesterségesen génmódosított halra gondolnak, de az Unagi angolna (Anguilla japonica) nem ilyen, hanem ezen halak testében természetes úton található meg ez a fluoreszkáló fehérje. Továbbá az Unagi angolna egy veszélyeztetett hal, és az, hogy a kutatók megtalálták benne ezt a fehérjét, nem csak emberi életeket menthet meg, hanem hozzájárulhat a halak megmentéséhez is.

Japánban, mint kulináris különlegességet ismerik. Az Unagi angolnának, valamint a hasonló fajoknak világszerte csökken a száma, feltehetően a globális felmelegedés miatt, sőt japánban ez az angolna a kihalás szélén áll. Ennek ellenére szinte semmit sem tudunk róluk.
Japán tudósok egy csoportja sikeresen klónozott egy gént az Unagi angolnából ezért a szokatlan fluoreszkáló fehérjéért, amelyet UnaG-nek neveztek el, ami az angol Unagi Green protein rövidítése, amely segítségével az angolnák képesek világítani a sötétben. Az UnaG az első fluoreszkáló fehérje, amelyet gerinces állatban találtak, és addig úgy hitték, hogy csak egyszerű felépítésű állatokban található meg, mint pl. a medúza.

Anguilla japonica - Az első fluoreszkáló hal

De ami valóban különlegessé teszi az UnaG fehérjét, az az, hogy egy természetes vegyi anyag segítségével aktiválható az erős zöld fényének kibocsátása. Ez a vegyület, amelyet a tudósok beazonosítottak, meglepő módon a bilirubin, amely megtalálható az emberi vérben, és az orvosi laborokban a májfunkciók kimutatásához használnak.
A bilirubin a hemoglobin lebomlása során keletkezik, és ha túl nagy mennyiségben halmozódik fel a szervezetben, akkor mérgezővé válik. Az újszülött csecsemők sárgás bőréért és szeméért, valamint a sárgaságért, mint betegségért is a felhalmozódott bilirubin-szint a felelős. A bilirubin ugyancsak egy közismert jelzőanyag a vértesztek során, amelyből az orvosok a májfunkciókat és az általános egészségi állapotot tudják felmérni.

Ahogy a tudósok megvizsgálták az UnaG fehérje felépítését, felfedezték azt az újfajta fluoreszkáló mechanizmust, ahogy a bilirubin hozzákapcsolódik az UnaG-hez és aktiválja a fénykibocsátást. Ezen tulajdonság segítségével kifejlesztettek egy olyan új bilirubin vizsgálatot, amely nagy érzékenységű, pontos és gyors, és akár egy globális szabvánnyá is válhat, így használni lehetne a fejlődő országokban, ahol a gyermekek máj problémái gyakori betegségnek számítanak.

A japán édesvízi angolnák nagy távolságokat tesznek meg életük során, mert a szárazföld belsejében nevelkednek, és szaporodáskor messze beúsznak a tengerbe. A kutatók azonosították az UnaG-t és a bilirubint a japán, amerikai és európai angolnák izomszöveteiben, amely segíti a kitartó úszást a vándorlásuk során. Ez a váratlan felfedezése az UnaG fehérjének remélhetőleg felgyorsítja a törvényhozást, amely segítségével sikerül megőrizni ezt a ritka angolnafajt.