Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Akváriumi halak a CITES listán

A CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), egy Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről, melyhez Magyarország 1985-ben csatlakozott. Célja, hogy ellenőrzése alá vonja a veszélyeztetett fajok kereskedelmét, és ezáltal megakadályozza, hogy állat- és növényfajok ezrei a kipusztulás szélére jussanak. A világméretű megállapodásnak ma már 181 részes fele van (180 ország és az Európai Unió), és közel 35 ezer faj kereskedelmét szabályozza, illetve esetenként tiltja. (www.cites.hu)

Az első függelékben szereplő fajoknak teljes mértékben tiltott a kereskedelmi forgalma, mert erősen veszélyeztetettek; a második függelékben szereplő fajok kereskedelme engedélyezett, de csak különleges engedéllyel (CITES papírok). Az adott országok különleges esetekben megtilthatják az exportot, és csak alapos vizsgálat után engedélyezhetik újra azt (tudományos „biztonsági vizsgálat”). A második függelékben szereplő fajokat tarthatnak magánszemélyek, és az ivadékokat el is adhatják, de a populációban történt változásokat jelenteni kell. Ez meggátolja az ellenőrizetlen kereskedelmet, és megakadályozza a szakképzetlen embereket, hogy megszerezzék ezeket a listázott állatokat és növényeket. A béka és orchidea kedvelők ennek nagyon örülnek!

Végül, a harmadik függelékben szereplő fajokat lehet exportálni a származási országból, ha már a második függelékben szereplő vizsgálat lezajlott. Ez viszont megnöveli az adminisztrációs terhet az exportálók számára. Ennek az intézkedésnek szintén célja, hogy megakadályozza a fajok kicsempészését egy harmadik országba. Bárki, aki rendelni szeretne egy CITES listán szereplő fajt, annak igényelnie kell kiviteli papírokat a származási országból. Azok az fajok, amelyeket már exportáltak valahová, és sikerült tenyészteni, szabadon tovább adhatóak. A harmadik függelékben szereplő fajokra irányuló kéréseket a származási országok listákon tartják nyilván, aminek az a célja, hogy megvédje az állományt a túlzott kizsákmányolástól. Most Brazília és Kolumbia is közzétette ezeket a listákat.

Érintett brazíliai fajok:

Hypancistrus zebra, és az összes Potamotrygon faj.

Érintett kolumbiai fajok:

  • Potamotrygon constellata
  • Potamotrygon magdalenae
  • Potamotrygon motoro
  • Potamotrygon orbignyi
  • Potamotrygon schroederi
  • Potamotrygon scobina
  • Potamotrygon yepezi
  • Paratrygon aiereba

Amint látható az összes ismert folyami rájafaj fent van a Brazil és Kolumbiai listán. Brazíliában a Zebraharcsa (Hypancistrus zebra) befogása és kereskedelme is tilos 2005 óta, ennek ellenére folyamatosan próbálják kicsempészni az országból, valamint a szintén gyönyörű fekete-fehér rájákkal is próbálkoznak, amelyeket már évek óta csak kvóták alapján lehetne exportálni. Ennek az új listás módszernek a célja, hogy megállítsa ezt az illegális kereskedelmet. A kérdés már csak az, hogy a csempészeknek sikerül-e hamis papírokat szerezniük? Azoknak az akvaristáknak, akik már tartják ezeket a fajokat, semmi sem fog változni; ha viszont vadon fogott halat szeretnénk ezután vásárolni, akkor tisztában kell lennünk az új szabályozásokkal, és kérni kell a CITES papírokat ezeknek megfelelően.

Zebra harcsa

Felhasznált források:
Amazonas Magazine - 2017.07-08