Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Biotóp akváriumok - Dél-Amerika
A biotóp akvárium egy olyan akvárium, ami úgy van betelepítve, hogy a természetes körülményeket próbálja szimulálni. A halak, a növények, a víz paraméterei és a dekorációs elemek is hasonlók, mint ami az adott területre jellemző. Fontos, hogy mindig ellenőrizzük le, hogy a kiválasztott halakat együtt lehet-e tartani! Egyes fajok, még ha egy területről is származnak, akkor sem tanácsos együtt tartani őket: pl.  a nagy testű sügérek megeszik a kis testű pontylazacokat, hiszen a természetben is ezekkel táplálkoznak.

 

Dél-Amerika: fehérvizű folyó

Biotóp akvárium - dél-amerikai fehérvizű folyóAz ún. fehérvizű folyóknak valójában sáros barna színük van és a víz alatti látótávolság nagyon korlátozott, amit a vízben úszó rengeteg üledék okoz. Ezekben a vizekben szinte nincsen növényzet, és többnyire olyan nagytestű halak élnek itt, amelyek otthoni akváriumi tartása nem igazán lehetséges. Ilyen fehérvizű folyók pl. az Amazonas egyes részei, a Napo és Orinoco folyók.

Vízparaméterek:            
pH: 6,8-7,1
Keménység: 3-8 NK°
Hőmérséklet: 26-29 °C

Akvárium: A medencébe dekorációnak uszadékfákat és gyökereket tehetünk, de legyen elég nagy az úszásra alkalmas tér a halaknak. Aljzatnak apró kavicsot vagy inkább agyagot használjunk.

Növények: Echinodorus, Lemma minor, Ricca fluitans, Vallisneria

Halak: Márványsügér, Földevő sügerek, Vitorláshal, Piráják, Baltahasú lazacok, Vértesharcsák, Corydorasok

 

Dél-Amerika: tisztavizű folyó

A tisztavizű, vagy kékvizű folyók - mint nevük is mutatja - tiszta, átlátszó vizűek, amelyek Guyana és Brazília sziklás fennsíkjain találhatóak. Ezek a folyók néha gyors, máskor viszont lassú folyásúak. A Rio Xingu és a Rio Tocantins tipikusan ilyen folyók.

Vízparaméterek:            
pH: 6,9-7,3
Keménység: 5-12 NK°
Hőmérséklet: 24-28 °C

Akvárium: A medencének fontos a megfelelő teljesítményű szűrő, ami biztosítja a tiszta vizet és a közepes áramlást. A világítás erős legyen, ami kedvez a sűrű növényzetnek. Az aljzatnak javasolt az apró kavics, dekorációnak néhány faág, vagy gyökér. Az akváriumot megfelelően kell szellőztetni.

Növények: Echinodorus, Ceratophyllum submersum, Cabomba caroliniana, Lemma minor, Vallisneria

Halak: Vértesharcsák, Corydorasok, Uaru amphiacanthoides, Mesonauta festivus, Hyphessobrycon, ezenkívül az ilyen vizek tipikusan a nagytestű Cichla sügérek vadászterületei.

Biotóp akvárium - dél-amerikai tisztavizű folyó

 

Dél-Amerika: feketevizű folyó

Biotóp akvárium - dél-amerikai feketevizű folyóA feketevizű tavak, patakok és folyók az esőerdőkben erednek. Ezekben a lassú folyású vizekben a rothadó növényekből kioldódó csersav miatt a víz nagyon átlátszó és teabarna színű. A feketevizekben szinte nincs mérhető vízkeménység és a pH érték savas irányba tolódik el. Az agyagos vagy homokos aljzatot jellemzően lehullott falevelek borítják, ami az elárasztott esőerdős területekre jellemző. Az elárasztott erdőkben sok szárazföldi növény él, amelyek az esős évszakban is megtartják leveleiket a víz alatt. Tipikusan ilyen folyó a Rio Negro. (jobbra: a Rio Negro és a fehérvizű Rio Solimoes találkozása)

Vízparaméterek:            
pH: 4,5-6,5
Keménység: 0-4 NK°
Hőmérséklet: 27-30 °C

Akvárium: Rendezzük be az akváriumot gyökerekkel és faágakkal, valamint sötét színű apró szemű kaviccsal. A világítás és a vízmozgás ne legyen erős. Az akvárium vizét tőzegen keresztül szűrjük, hogy a színe megfelelő legyen.

Növények: Echinodorus, Heteranthera zosterifolia, Ceratophyllum submersum, Cabomba caroliniana, Vallisneria

Halak: Diszkoszhalak, Törpesügérek (Apistogramma), Baltahasú lazacok, Corydorasok, Vértesharcsák

 

 

 

Biotóp akvárium - dél-amerikai feketevizű folyó

 

Magashegyi gyorsfolyású folyók

Tipikus példája a perui hegyvidékről lefutó folyók. A pH és Nk érték átlagos dél-amerikai, viszont a vízhőmérséklet alacsony. A kristálytiszta víz nagyon magas oldott oxigénkoncentrációval rendelkezik.

Vízparaméterek:            
pH: 5,2-6,7
Keménység: 0-5 NK°
Hőmérséklet: 22-25 °C

Akvárium:
Érdemes külső szűrőt használni, nagyobb-közepeseb vízmozgást biztosítani. Nyáron is alacsonyan kell tartani a hőmérsékletet. A víz legyen kristálytiszta, de egy-két csepp tőzegkivonat esetleg kerülhet bele. Aprókavics legyen az aljzat, kb. sóderméretű. Kövekkel, vékony ágakkal díszíthetünk, kevés a növény, ha van egyáltalán.

Növények: esetleg kisebb kardfüvek (E. tenellus), némi úszó hínár.

Halak: magashegyi törpesügérek (Apistogramma borelli, A. eremnopyge, stb.), hegyvidéki lazacok (Knodus borki, Hyphesobrycon peruvianus, stb.), különféle L-harcsák és hegyi páncélosharcsák (Corydoras weitzmanni, C. tukano, Scleromystax barbatus, stb.)

 

 

 

Dél-Amerika: délkelet-perui holtágak, tavak

Biotóp akvárium - dél-amerika, délkelet-perui holtágak, tavakEbben a régióban szinte kivétel nélkül minden tó egy holtágból jött létre. Ezek általában félhold alakú tavak.  Amazónia sík vidékein a puha talaj könnyen erodálódik, valamint a folyók sok hordalékot visznek magukkal, ami a folyómeder elmozdulásához vezet. Ezek a holtágak akkor jönnek létre, amikor a nagy folyókanyarulatok helyett a folyó egy egyenesebb úton folyik tovább, és a kanyarulat teljesen leválasztódik a fő folyómedertől. Az idő múlásával ezek a holtágak elég messze is kerülhetnek a folyó fő medrétől. Ilyenkor a vízparaméterek is nagyban megvátozhatnak, amelyek alapvetően a holtágak korától függnek. A fiatal holtágakat – különösen az esős évszakban - még „átmoshatja” a folyó. Ezek kevésbé átlátszó vizűek és kevésbé savas a vizük, mint az öregebb holtágaknak. Mélységük általában 2 és 5 méter között változik, ami az esős évszakbeli áradásoktól függ. A mélyebb tavakban a hőmérséklet a meder közelében alacsonyabb, mert a víz nem keveredik. A hőmérséklet kicsit melegebb, mint a közeli folyókban, különösen a szárazabb időkben, amikor alacsonyabb a vízszint. A talaj iszapos, amit egy réteg lehullott levél és rothadó növényi anyagok borítanak.

Vízparaméterek:            
pH: 5,4-6,8
Keménység: 0-4 NK°
Hőmérséklet: 24-36 °C

Akvárium: Az akvárium mérete a tartani kívánt halaktól függ. A szűrőből kifolyó fizet úgy irányítsuk, hogy a vízáramlás legyen minimális. A világítás lehet erős, amit tompíthatunk vízfelszínen úszó növényekkel. A medence széleinél legyen sűrűn teleültetve növényekkel, de középen hagyjunk elég úszóteret a halaknak. Ágakkal, gyökerekkel dekorálhatjuk az akváriumot. Aljzatnak apró kavicsot, vagy homokot használhatunk. Érdemes tőzegkivonatot is tenni a vízbe, hogy csökkentsük a víz pH értékét, valamint ez segít teabarna színűre színezni a vizet.

Halak: édesvízi rája (Potamotrygon motoro), baltahasú lazacok (Carnegiella és Thoracocharax), Aphyocharax sp., Moenkhausia sp., Hemigrammus ocellifer sp., Fekete pirája (Serrasalmus rhombeus), Piaractus brachyponus, Farlowella acus, Crenicichla semicincta, Mesonauta festivum

Biotóp akvárium - dél-amerika, délkelet-perui holtágak, tavak