Biotóp akváriumok - Ázsia | Diszhal.info
Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Partnerek
A Diszhal.info partnerei
KLG Goodeid Projekt
Az év díszhala cikksorozat
Legújabb 10 kép
Young Turquise DiscusWhite and Red Oranda GoldfishVieja WarriorVeiltail AngelfishTrichogaster leeri maleTrichogaster leeriTrichogaster leeri femaleTrichogaster leeri closeupToracocharax securisToracocharax securis teeth
Biotóp akváriumok - Ázsia
A biotóp akvárium egy olyan akvárium, ami úgy van betelepítve, hogy a természetes körülményeket próbálja szimulálni. A halak, a növények, a víz paraméterei és a dekorációs elemek is hasonlók, mint ami az adott területre jellemző. Fontos, hogy mindig ellenőrizzük le, hogy a kiválasztott halakat együtt lehet-e tartani! Egyes fajok, még ha egy területről is származnak, akkor sem tanácsos együtt tartani őket: pl.  a nagy testű sügérek megeszik a kis testű pontylazacokat, hiszen a természetben is ezekkel táplálkoznak.

Délkelet-Ázsiai folyó

Délkelet-Ázsia nagy része esőerdő, és számos nagy folyó található ezen a területen. Ezek a folyók általában gyorsabbak, kevesebb növénnyel, aktívan úszó halakkal. Ez a biotóp leírás a kisebb mellékfolyókat írja le.

Vízparaméterek:
pH: 6-6,5
Keménység: 2-8 NK°
Hőmérséklet: 26-29 °C

Akvárium berendezése (nagyobb folyók): Az akváriumot a szegélyeken ültessük magasabb növényekkel (vízihagyma), középen inkább alacsonyabbak (Cryptocoryne sp.) legyenek. Kövek, kevés kisebb ág esetleg elhelyezhető. Az áramlat legyen nagyobb, aktív halak valók ide.

Akvárium berendezése (mellékfolyók): Az akváriumot sűrűn ültessük tele növényekkel és faágakkal vagy gyökerekkel dekoráljuk, amelyek búvóhelyet nyújtanak az élőlényeknek. Aljzatnak homokot vagy apró szemű kavicsot használhatunk.

Növények: Crinum thaianum , Ceratopteris thalictroides , Hygrophila, Cryptocoryne, Nymphaea

Halak: Csíkfélék, Díszmárnák, Dániók, kis ázsiai harcsák, Késhalak, nagyobb razbórák, rojtosszájú halak, sziámi algázók

Biotóp akvárium - Délkelet-Ázsiai folyó

 

 

Délkelet-Ázsiai feketevizű pocsolya

Biotóp akvárium - Délkelet-Ázsiai feketevizű pocsolyaA patakok és folyók az esőerdők mélyéről erednek, amik gyakran ún. feketevizűek. Ezekben a vizekben nagyon alacsony az oldott ásványi anyag, és a rengeteg a rothadó növényi maradvány. A víz savas és nagyon lágy. Ez a környezet rengeteg növénynek és halnak az otthona. Ne legyen nagy vízmozgás, lassú halakt telepítsünk. A sok növény, oldalt esetleg imitált kőomlás és néhány ág nagyon szépen mutat.

Vízparaméterek:            
pH: 5,5-6,5
Keménység: 0-4 NK°
Hőmérséklet: 27-29 °C

Akvárium: Az akváriumot ültessük sűrűn növényzettel, aljzatnak használjunk apró kavicsot vagy agyagot. Búvóhelynek használjunk faágakat és gyökereket, ezenkívül ajánlott a vizet tőzegen átszűrni. A vízfelszín közelében legyen egy kis vízmozgás.

Növények: Cryptocoryne, Nymphaea, Eleocharis

Halak: Gurámik, Betták, Razbórák, Csíkfélék, Üvegharcsa, Repülő róka, rojtosszájú halak, sziámi algázók, esetleg néhány speciális márnafaj (vörös karcsú, ötöves, nagypikkelyű, bengáli, rombusz, az utóbbi a legjobb választás ebbe a medencébe közülük), kisebb és nyugodtabb talajlakó harcsák

Biotóp akvárium - Délkelet-Ázsiai feketevizű pocsolya

 

Délkelet-Ázsiai mangrove tölcsértorkolat

Biotóp akvárium - Délkelet-Ázsiai mangrove tölcsértorkolatA mangrove mocsarak a Föld számos pontján megtalálhatóak, ahol az édesvizű folyók a sósvizű tengerekkel találkoznak. Ennek az eredménye az árapály zónákban kialakuló változó sótartalom és vízparaméterek.

Vízparaméterek:            
pH: 7,2-8
Keménység: 10-20 NK°
Hőmérséklet: 24-28 °C

Akvárium: Aljzatnak korallhomokot, dekorációnak mangrove gyökereket és ágakat használjunk, ami egy mangrove mocsárban jellemző. A megfelelő teljesítményű szűrés elengedhetetlen, mert a brakkvízi halak sokat esznek és sokat is ürítenek, viszont a vízminőségre kényesek. Egy kedvelt formája az ilyen típusú akváriumoknak, hogy csak félig töltjük meg a medencét vízzel, létrehozunk egy kis szárazföldi részt is a medencében, ahol pedig cserépbe mangrove csemetéket ültetünk, amik a vízszint fölött növekednek. Az ilyen akváriumokban könnyen megfigyelhetjük a különböző brakkvízi élőlények viselkedését is, pl: Jávai lövőhalak, gébek.

Növények: Csak kevés növény képes tolerálni ezeket a körülményeket a mangrovén kívül: egyedül a Jávai moha, ami a brakkvízi medencékben szóba jöhet. A mangrove csemetéknél vigyázzunk, hogy a növények nagy része legyen kint a vízből, ezen kívül gyakran metszeni kell őket, hogy elég kicsik maradjanak.

Halak: Gébek, Lövőhal, Árgushalak, Gömbhalak, Egyéb brakkvízi halak

Biotóp akvárium - Délkelet-Ázsiai mangrove tölcsértorkolat