Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Biotóp akváriumok - Ázsia
A biotóp akvárium egy olyan akvárium, ami úgy van betelepítve, hogy a természetes körülményeket próbálja szimulálni. A halak, a növények, a víz paraméterei és a dekorációs elemek is hasonlók, mint ami az adott területre jellemző. Fontos, hogy mindig ellenőrizzük le, hogy a kiválasztott halakat együtt lehet-e tartani! Egyes fajok, még ha egy területről is származnak, akkor sem tanácsos együtt tartani őket: pl.  a nagy testű sügérek megeszik a kis testű pontylazacokat, hiszen a természetben is ezekkel táplálkoznak.

Délkelet-Ázsiai folyó

Délkelet-Ázsia nagy része esőerdő, és számos nagy folyó található ezen a területen. Ezek a folyók általában gyorsabbak, kevesebb növénnyel, aktívan úszó halakkal. Ez a biotóp leírás a kisebb mellékfolyókat írja le.

Vízparaméterek:
pH: 6-6,5
Keménység: 2-8 NK°
Hőmérséklet: 26-29 °C

Akvárium berendezése (nagyobb folyók): Az akváriumot a szegélyeken ültessük magasabb növényekkel (vízihagyma), középen inkább alacsonyabbak (Cryptocoryne sp.) legyenek. Kövek, kevés kisebb ág esetleg elhelyezhető. Az áramlat legyen nagyobb, aktív halak valók ide.

Akvárium berendezése (mellékfolyók): Az akváriumot sűrűn ültessük tele növényekkel és faágakkal vagy gyökerekkel dekoráljuk, amelyek búvóhelyet nyújtanak az élőlényeknek. Aljzatnak homokot vagy apró szemű kavicsot használhatunk.

Növények: Crinum thaianum , Ceratopteris thalictroides , Hygrophila, Cryptocoryne, Nymphaea

Halak: Csíkfélék, Díszmárnák, Dániók, kis ázsiai harcsák, Késhalak, nagyobb razbórák, rojtosszájú halak, sziámi algázók

Biotóp akvárium - Délkelet-Ázsiai folyó

 

 

Délkelet-Ázsiai feketevizű pocsolya

Biotóp akvárium - Délkelet-Ázsiai feketevizű pocsolyaA patakok és folyók az esőerdők mélyéről erednek, amik gyakran ún. feketevizűek. Ezekben a vizekben nagyon alacsony az oldott ásványi anyag, és a rengeteg a rothadó növényi maradvány. A víz savas és nagyon lágy. Ez a környezet rengeteg növénynek és halnak az otthona. Ne legyen nagy vízmozgás, lassú halakt telepítsünk. A sok növény, oldalt esetleg imitált kőomlás és néhány ág nagyon szépen mutat.

Vízparaméterek:            
pH: 5,5-6,5
Keménység: 0-4 NK°
Hőmérséklet: 27-29 °C

Akvárium: Az akváriumot ültessük sűrűn növényzettel, aljzatnak használjunk apró kavicsot vagy agyagot. Búvóhelynek használjunk faágakat és gyökereket, ezenkívül ajánlott a vizet tőzegen átszűrni. A vízfelszín közelében legyen egy kis vízmozgás.

Növények: Cryptocoryne, Nymphaea, Eleocharis

Halak: Gurámik, Betták, Razbórák, Csíkfélék, Üvegharcsa, Repülő róka, rojtosszájú halak, sziámi algázók, esetleg néhány speciális márnafaj (vörös karcsú, ötöves, nagypikkelyű, bengáli, rombusz, az utóbbi a legjobb választás ebbe a medencébe közülük), kisebb és nyugodtabb talajlakó harcsák

Biotóp akvárium - Délkelet-Ázsiai feketevizű pocsolya

 

Délkelet-Ázsiai mangrove tölcsértorkolat

Biotóp akvárium - Délkelet-Ázsiai mangrove tölcsértorkolatA mangrove mocsarak a Föld számos pontján megtalálhatóak, ahol az édesvizű folyók a sósvizű tengerekkel találkoznak. Ennek az eredménye az árapály zónákban kialakuló változó sótartalom és vízparaméterek.

Vízparaméterek:            
pH: 7,2-8
Keménység: 10-20 NK°
Hőmérséklet: 24-28 °C

Akvárium: Aljzatnak korallhomokot, dekorációnak mangrove gyökereket és ágakat használjunk, ami egy mangrove mocsárban jellemző. A megfelelő teljesítményű szűrés elengedhetetlen, mert a brakkvízi halak sokat esznek és sokat is ürítenek, viszont a vízminőségre kényesek. Egy kedvelt formája az ilyen típusú akváriumoknak, hogy csak félig töltjük meg a medencét vízzel, létrehozunk egy kis szárazföldi részt is a medencében, ahol pedig cserépbe mangrove csemetéket ültetünk, amik a vízszint fölött növekednek. Az ilyen akváriumokban könnyen megfigyelhetjük a különböző brakkvízi élőlények viselkedését is, pl: Jávai lövőhalak, gébek.

Növények: Csak kevés növény képes tolerálni ezeket a körülményeket a mangrovén kívül: egyedül a Jávai moha, ami a brakkvízi medencékben szóba jöhet. A mangrove csemetéknél vigyázzunk, hogy a növények nagy része legyen kint a vízből, ezen kívül gyakran metszeni kell őket, hogy elég kicsik maradjanak.

Halak: Gébek, Lövőhal, Árgushalak, Gömbhalak, Egyéb brakkvízi halak

Biotóp akvárium - Délkelet-Ázsiai mangrove tölcsértorkolat