Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Biotóp akváriumok - Afrika
A biotóp akvárium egy olyan akvárium, ami úgy van betelepítve, hogy a természetes körülményeket próbálja szimulálni. A halak, a növények, a víz paraméterei és a dekorációs elemek is hasonlók, mint ami az adott területre jellemző. Fontos, hogy mindig ellenőrizzük le, hogy a kiválasztott halakat együtt lehet-e tartani! Egyes fajok, még ha egy területről is származnak, akkor sem tanácsos együtt tartani őket: pl.  a nagy testű sügérek megeszik a kis testű pontylazacokat, hiszen a természetben is ezekkel táplálkoznak.

Afrika: gyorsfolyású folyók

Biotóp akvárium - Afrikai gyorsfolyású folyó - CongoA Zaire (Congo) folyó a Földön a második legbővizűbb folyórendszer, ami Afrika Középső és Nyugati részén húzódik. Közel 4400 km útja során sokféle területen folyik keresztül, ezek közül egy kb. 320 km-es szakasz az említett zúgókkal és vízesésekkel tarkított gyors folyású szakasz. Ez a folyószakasz ihlette ezt a fajta biotóp akváriumot, természetesen hasonló környezet létezik Afrika más folyójában is.

Vízparaméterek:
pH: 7-7,5
Keménység: 6-10 NK°
Hőmérséklet: 25-27 °C

Akvárium berendezése: A víz ezeken a területeken oldott oxigénben gazdag, ami a gyors áramlásnak és a zúgóknak köszönhető, ezért az akváriumban is fontos az erős levegőztetés. Hagyjunk elég nyílt helyet a halaknak az úszásra, és dekoráljuk a medencét néhány nagyobb kővel. Aljzatnak használjunk apró kavicsot vagy homokot. A megfelelő áramlásról az akvárium egyik felébe helyezett erős belső motoros szűrő, vagy a külső szűrő (természetesen megfelelő teljesítményű) kifolyó ágára helyezett levegőporlasztó gondoskodhat.

Növények: Az erős áramlás miatt ez a környezet, nem a legmegfelelőbb a növények számára. Akváriumban használhatunk növényeket, ha azok jól rögzítve vannak, vagy az áramlástól védve vannak. Ilyen növények lehetnek: Csipkés vízipáfrány (Bolbitis heudelotii) és a különböző Anubias fajták.

Halak: Eutropiellus, Distichodus, Synodontis, Steatocranus, Teleogramma, Lamprologus

Biotóp akvárium - Afrikai gyorsfolyású folyó - Congo

 

Afrika: Tanganyika tó

Biotóp akvárium - Tanganyika tóA Tanganyika tó Tanzánia és Zaire határán, a Kelet-Afrikai törésvonal mentén található. Ez a hosszúkás tó 708 km hosszú és egyes részein 80 km széles. A tó néhol 1470 m mély. Más hasonló nagyságú tavakkal ellentétben, a Tanganyika tóban a víz folyamatosan áramlik, és ezért nem alakulnak ki nagyon különböző hőmérsékletű vízrétegek. E jelenség miatt terjedt el az a feltevés, hogy a Tanganyika tavat – az extrém mélysége miatt – a Föld magja fűti. Habár a Tó hőmérséklete viszonylag homogén, a legtöbb halfaj mégis csak 140 méteres mélységig, a 24-29 °C-os tartományban található meg benne.

Vízparaméterek:            
pH: 7,8-9
Keménység: 12-20 NK°
Hőmérséklet: 24-28 °C

Akvárium: Használjunk dekorációnak köveket, sziklákat, amelyekből megfelelő mennyiségű búvóhelyet alakítsunk ki. Az aljzat legyen apró kavics, vagy homok, esetleg kisebb-nagyobb csigaházakat is tegyünk bele. Használjunk megfelelő teljesítményű szűrőt, ami kis vízmozgást csinál. A gyakori vízcsere elengedhetetlen, hiszen a Tanganyika tavi halak különösen érzékenyek a szennyezett vízre.

Növények: A Vallisneria az egyetlen kereskedelemben elérhető növény, ami a Tanganyika tóra jellemző, de Anubias és Jávai moha is alkalmazható, ha egy kicsit enyhébben értelmezzük a biotóp szabályokat.

Halak: Tanganyika tavi sügérek beleértve a csigasügéreket is, Synodontis harcsák.

Biotóp akvárium - Tanganyika tó

 

Afrika: Malawi tó

Biotóp akvárium - Malawi tóA Malawi tó 1-2 millió éve alakult ki. Ez a geológiailag fiatal sziklás tó a Kelet-Afrikai törésvonal mentén található. Hossza 604 km, szélessége 85 km, ezzel a Föld kilencedik legnagyobb tava. A tavat a következő országok határolják: Malawi, Mozambik, Tanzánia. A tóban a domináns halak a sügérek, ezek legtöbbje őshonos. Eddig több mint 280 fajt írtak már le, de becslések szerint akár 500 faj is élhet a tóban.

Vízparaméterek:
pH: 7,8-8,6
Keménység: 6-10 NK°
Hőmérséklet: 23-28 °C

Akvárium: Az aljzatnak használjunk korallhomokot, hogy a víz elég lúgos legyen. Olyan szűrőt használjunk, ami csak kicsi vízmozgást okoz. Használjunk dekorációnak köveket, sziklákat, amelyekből megfelelő mennyiségű búvóhelyet alakítsunk ki.

Növények: A Vallisneria az egyetlen kereskedelemben elérhető növény, ami a Tanganyika tóra jellemző, de Anubias és Jávai moha is alkalmazható, ha egy kicsit enyhébben értelmezzük a biotóp szabályokat.

Halak: Malawi tavi sügérek, Synodontis harcsák

Biotóp akvárium - Malawi tó

 

Nyugat- és Közép-Afrikai folyók

Nyugat- és Közép-Afrikában rengeteg folyó található. A legismertebbek a Zaire (Congo), Ubanghi, Niger és a Gambia. Ezekben a folyórendszerekben számos különböző élettér található, ezek közül most a lassú-folyású részekkel és a part menti vizekkel foglalkozunk.

Vízparaméterek:
pH: 6,9-7,2
Keménység: 3-8 NK°
Hőmérséklet: 24-27 °C

Akvárium: Az akváriumot dekoráljuk faágakkal és biztosítsunk sok búvóhelyet. Az aljzat legyen apró kavics, vagy homok. A világítás legyen gyenge és a vízmozgás csekély.

Növények: Csipkés vízipáfrány (Bolbitis heudelotii), Anubias, Vallisneria, Eleocharis.

Halak: Afrikai tetrák, Afrikai késhalak, Pillangóhal (Pantodon buchholzi) , Synodontis harcsák, Bíborsügér (Hemichromis bimaculatus) , Meggyhasú sügér (Pelvicachromis pulcher) , Tilapia

Biotóp akvárium - Nyugat és Közép Afrikai folyók

 

Dél-Afrikai mocsár

Biotóp akvárium - Dél-Afrikai mocsár - Okavango deltaAz Okavango delta vidéke a legnagyobb mocsarak egyike Afrikában. A part mentén nádasok találhatóak, a gyenge sodrású részeken pedig a vízfelszínen úszó sűrű növényzet. A gyorsabb folyású részek mentén a part gyorsan erodálódik, így víz fölé nyúló, kiálló gyökerek és víz alatti barlangok jönnek létre. Nagyon sok hal talál menedéket ezek alatt a vízbe nyúló gyökerek alatt.

Vízparaméterek:
pH: 7,2-7,8
Keménység: 2-8 NK°
Hőmérséklet: 21-24 °C

Akvárium: Az aljzatnak apró kavicsot vagy agyagot használhatunk. Ültessünk fűszerű növényzetet a medence széleinél és a hátuljában. Használjunk sűrű nagyobb levelű növényeket az akvárium középső részeinél, és elszórtan különböző vízfelszínen úszó növényeket. Víz alatti ágakkal, gyökerekkel dekorálhatjuk még a medencét, amik nagyon jó búvóhelyet is adnak a halak számára, és hasonlatosak a partról benyúló ágakhoz a természetes élőhelyükön. A vízáramlás legyen kicsi.

Növények: Csipkés vízipáfrány (Bolbitis heudelotii), Ammannia senegalensis, Marsilea, Eleocharis parvula, Anubias, Nymphaea lotus

Halak: Afrikai tetrák, Bíborsügér (Hemichromis bimaculatus), Tilapia, Synodontis harcsák, Haplochromines

Biotóp akvárium - Dél-Afrikai mocsár - Okavango delta