Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
A banánféreg, mint haleledel

Az ikrából frissen kikelt apró halivadékok felnevelése sokszor okoz problémát az akvaristáknak, mert nehéz beszerezni olyan kis méretű élő eleséget, amit a halak képesek megenni. Akvarisztikai könyvekben gyakran említik, hogy az ilyen apró kishalakat az első napokban összemorzsolt főtt tojássárgájával lehet etetni, de ez gyorsan leronthatja a vízminőséget, mert az el nem fogyasztott ételmaradék bomlása során kénhidrogén termelődik. A Mikró (Turbatrix aceti) is nagyon jó élő eleség, de a mérete miatt (1,5-2 mm) csak a nagyobb ivadékok képesek megenni, az ikrából frissen kikelt halak gyakran nem. Ekkor jön a képbe a banánféreg (Helicotylenchus multicinctus) ami csak 1-1,5 mm hosszú és rendkívül gyorsan szaporodik. Eredetileg a banánfák gyökerein él, és a banántermesztők mint kártevőt tartják számon, mivel rendkívül szívósak és riasztó mértékben képesek elszaporodni.

banánféreg oltvány a friss táptalajban
A frissen elkészített táptalaj és a banánféreg oltvány

Otthoni tenyésztése nem jelenthet gondot, nagyon egyszerű. A beszerzése kicsit körülményesebb, néhány akvarisztikai boltban beszerezhető, vagy tenyésztőktől lehet hozzájutni, de akár internetről is lehet rendelni. A tenyészet táptalajának elkészítése igen egyszerű: egyenlő arányban keverjünk össze összetört zabpelyhet, vagy valamilyen gabonapelyhet és érett banánból készített pépet, majd adjunk hozzá egy kis vizet. Az állaga ne legyen túl folyós, inkább pasztaszerű. Az egészet terítsük szét egy műanyag dobozban kb. 1-2 cm vastagon, és ezután adjuk hozzá a banánférgeket. Ezután fedjük le a műanyag dobozt, de fúrjunk néhány lyukat a tetőbe, hogy tudjon szellőzni. Arra figyeljünk, hogy a keverék soha ne száradjon ki. Tegyük a dobozt sötét meleg helyre, de a hőmérséklet, ne legyen 29-30 °C-nál melegebb. Néhány nap elteltével, ha közelebbről megnézzük láthatjuk, hogy milliónyi apró banánféreg nyüzsög a keverék tetején. Begyűjtésük nagyon egyszerű: egy üveglapot, vagy pl. fagyisdoboz tetejéből kivágott műanyag lapot teszünk a massza tetejére, és a kis kukacok rámásznak. Ezután az üveglapot belemossuk az ivadékok vizébe. A banánférgek 24 órán keresztül maradnak életben a vízben, és csak lassan sűlyednek le, ezért a kishalak jól le tudják őket vadászni és kisebb az esélye, hogy beszennyezik a vizet. Tápértékük és zsír/fehérje arányuk nagyon jó, és ez fontos a kishalak fejlődése szempontjából.

banánférgek két hét múlva
2 hét elteltével már jól láthatóan rengeteg banánféreg nyüzsög a massza tetején

Néhány hét elteltével a tenyészetnek ecetszaga lesz, ilyenkor oltsuk át a banánférgeket egy friss táptalajba. A régi banánféreg-kultúra élettartama meghosszabbítható, ha ilyenkor még hozzáadunk egy kevés gabonapelyhet. Ezzel a módszerrel mindig lesz az ivadékhalaknak friss élő eleségük, és többé nem okozhat problémát a nagyon apró halak táplálása sem. Remélhetőleg Magyarországon is egyre több boltban hozzá lehet majd jutni a banánférgekhez.

banánféreg a vízben
A vízbe szórva tejszerű felhőként sűlyednek a banánférgek


A kép sötétteb részein jól látszanak a banánférgek és a rájuk leselkedő ivadékok.