Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Akváriumi szűrők - típusai, szűrőbetétek, tisztításuk

Az akváriumban felhalmozódó szennyeződéseket el kell távolítanunk az akváriumból. Erre szolgálnak a különféle szűrőkészülékek. Az akváriumszűrők lehetnek az akváriumon belül (belső), vagy kívül (külső). A vizet mozgathatjuk levegővel vagy erre a célra gyártott szivattyúval.

A levegővel működő belső szűrők egyszerű működésűek, arra épülnek, hogy a vízbe benyomott levegő felemelkedve vizet szállít magával. Es ha ez a víz valamilyen szűrőközegen megy keresztül, akkor a szennyeződés a szűrőanyagban marad. A szűrő anyaga leggyakrabban szivacs. Minél nagyobb szivacsot használunk, annál nagyobb biológiai szűrő alakul ki rajta. Ha a szivacs telítődik, akkor langyos vízzel alaposan mossuk ki. Vegyszert sose használjunk. Vegyes akváriumhoz 50-60 literig, ill. tenyésztőmedencékhez javasolt.

Talajszűrőt olyan akváriumban alkalmazhatunk. amelyben nincsenek talajt túró halak, és amelyben nem szándékozunk legalább egy évig talajt cserélni. A talaj alatt 2 cm-es vízréteg van, ahová a víz a talajon keresztül áramlik. A vizet levegővel hajtjuk ki a talaj alól. Az ilyen akváriumot olyan növényekkel ültethetjük be, amelyek gyökerükön veszik fel a lápanyagot. A rendszeres vízcserét itt is be kell tartani. Egyre ritkábban alkalmazzák.

Motoros belső szűrőt 60 liter feletti akváriumban célszerű használni. Olyan szűrőt válasszunk, amelyik megfelel az akvárium méretéhez. A kisebb nem tudja a szennyeződéseket kiszűrni, az erősebb pedig megtöri a vizet és túl nagy áramlást
csinál, zavarja a halakat. A motoros belső szűrőket általában hetente takarítjuk. Takarításkor a motor forgórészét is szedjük szét, és pucoljuk meg.

SzivacsszűrőKülső szűrőt üzemeltethetünk levegős átemelővel vagy szivattyúval. A megépített szűrőakváriumban több aknát alakítunk ki, különböző szűrőanyagokkal. Az elejére ritkább, majd egyre sűrűbb szűrőtöltetet használjunk. Minél nagyobb a szűrőakvárium, annál hatékonyabb és annál ritkábban kell takarítani. Ha a szűrőakvárium az akvárium mellett van, akkor a vizet a közlekedőedények elvén, átemelő csővel juttatjuk a szűrőbe, a tiszta víz pedig vagy levegővel, vagy szivattyúval kerül vissza. Ha a szűrőakváriumot az akvárium alatt tudjuk elhelyezni, akkor legegyszerűbb, ha megfúratjuk az akváriumot és a víz - a beállított szintig - magától folyik le. Ebben az esetben a szűrt vizet szivattyúval emeljük Vissza az akváriumba. A külső szűrőakvárium előnye akkor mutatkozik meg, amikor aktív szenet vagy tőzeget akarunk alkalmazni. A szűrőakváriumot -szennyezettségtől függően - 2-3 havonta, esetleg évente kell takarítani.
A készen kapható külső motoros szűrőket az akvárium méretéhez és a benne tartott halak igényeihez kell igazítani. Általánosságban egy motoros szűrőnek óránként kétszer-háromszor kell az akvárium vizét átforgatnia. Nagy testű vagy sűrűn etetett halaknál, esetleg tenyészetekben, ahol sok hal van egy akváriumban, ennek többszöröse is lehet. A külső szűrőket terheléstől függően 1-2 havonta takarítjuk.

 

Külső szűrőSzűrőanyagok

A legismertebb szűrőanyag a szivacs. Ebből is többféle van forgalomban. A sűrűbb kivitelű ún. ágyszivacstól a kimondottan akváriumi célra gyártott nagy lyukú (általában kék színű) szivacsig. A szivacs takarítása, kezelése egyszerű, de nem mindig esztétikus.
Ismert szűrőanyag az égetett kerámia gyűrű, amelynek porózus felületén megy végbe a szerves anyagok lebontása. Többféle méretben és típusban kapható. Hasonló tulajdonságokkal bírnak a porózusos kerámiadarabok.

Hasonlóképpen működik a láva­kő. Egyre többen alkalmazzák édesvízi akváriumokban is, hiszen hatalmas felületet ad a biológiai szűréshez. Könnyen kezelhető és mosható. Ha már nagyon eltömődött, akkor hőkezeléssel ismét tel­jes értékű lehet.

Szűrőanyagként használjuk az ún. perlonvattát. Ez egy műanyag, finom szálú vatta, amely fehér, zöld vagy kék színben kerül forgalomba. Nagy felületet biztosít, ezzel elősegíti a biológiai szűrést.       
Aktív szén alkalmazására akkor van szükség, ha valamilyen gyógyszert, klórt, festékanyagot, egyes gázokat vagy elpusztult papucsállatkákat kell a vízből kiszűrni. Az aktív sze­net rövid ideig (3-4 napig) szokás használni. Ez az idő elegendő a fel­adat ellátására.