Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Akvárium hátterek

Az akváriumok és terráriumok dekorálásának egyik módja, ha valamilyen hátteret készítünk a hátlapra.
Az egyik (legegyszerűbb, legolcsóbb) megoldás, amikor valamilyen egyszínű kartonnal borítjuk az akvárium hátoldalát, esetleg oldalüvegeit. Szükség lehet erre azért, mert az akvárium mögötti falfelüet nem megfelelő látvány, vagy éppen azért, hogy kevesebb fényt kapjon a medence. Úgy ragasszuk fel a kartonlapot, hogy a karton és az üveg közé víz ne mehessen. A leggyakrabban a teljesen fekete hátteret alkalmazzák, mert a legtöbb halfajnak megfelel és jó megvilágításnál az előtte pompázó növények is látványosak.
Az akváriumi poszter használata sok ember számára olyan, mint a műnövények, vagyis giccsesnek tartják, pedig egy szépen kövekkel berendezett akvárium hátulján jól mutathat. Ma már többféle mintával kapható, különböző szélességben és hosszban. Mintájuk méterenként ismétlődik, remek nyomdai munkák. Nem öntapadósak, ezért felrakásuknál figyeljünk rá, hogy később ne mehessen víz az üveg és a poszter közé, mert a víz csúnya foltot hagy az üvegen.
Hideg vízi (hazai) akváriumoknál nádból készíthetünk külső hátteret, de egy köves háttér is szép lehet. A készítés módja az, hogy az akvárium hátlapjának méretére készítünk egy dobozt, ami az akvárium mögé kerül majd. Ebbe építjük fel a hátteret a medence biotópjának megfelelően, sásból, nádból, kövekből.
A világítás megválasztásánál kalkuláljuk bele a hátteret is, attól függően, hogy meg akarjuk-e világítani, vagy csak az akváriumból kiszűrődő félhomály adjon egy kis gyenge fényt. Az akvárium mélységhatását növeli, ha a háttérben felhasznált dekorációs elemeket a vízben is folytatjuk, mintha nem is lenne az akváriumnak hátfala.

Back to nature amazonasi háttér

Háttérépítés

háttérkészítés lépésről lépésreKészíthetünk olyan hátteret is, amelynek gyakorlati funkciója is van. Leginkább alkalmazott anyag a perlitbeton. Első lépésként tervezzük meg, hogy milyen hátteret szeretnénk. Ráengedjük-e a hátteret az oldalfalakra vagy nem, illetve, mit kell a hátfalnak eltakarnia (pl. szűrő), de a növényeknek is kiképezhetünk ültetőhelyet.

Következő lépésben fektessük le a medencét a hátlapjára. Alakítsuk ki a felület formáját, pl. alumínium golyósfólia felhasználásával. Vegyünk egy, a medence méreténél 40%-kal nagyobb fóliát és gyűrjük bele az akváriumba
A fólia széleit lapítsuk le és igazítsuk (vágjuk) az oldalüvegekhez. Alakítsuk ki a tervnek megfelelő formát. Ha belső szűrőt is itt szeretnénk a háttér mögé tenni, akkor annak a helyét (pl. egy megfelelő méretű műanyag cső segítségével) hagyjuk ki.

Golyósfólia helyett ragaszthatunk üvegből különböző, a célnak megfelelő konzolokat, növényültető tálakat a hátfalra. Ilyenkor a hátfal rücskös felületét, a kiáltó sziklautánzatokat hungarocell darabokkal, vagy "pur-hab"-bal készíthetjük el. Ezen a módon könnyen „betonozhatunk" igen dekoratív akváriumokat, hiszen a háttér formája megfelel a célnak és könnyű.

Megkeverjük a perlitbeton habarcsot: 1 liter perlithez 1 liter cementet adunk. Az arány be nem tartása a cement kioldódását, törését eredményezheti. A perlitbeton színezésére un.oxidfestékek használhatók, melyek már 1 kg-os kiszerelésben is kaphatók az összes alapszínben. A festékeket a betonhoz keverjük, mert így a megkötött anyag nem oldódik, és nem színezi a vizet. A tejföl sűrűségű különböző színű anyagokat kenjük fel az előkészített hátkapra. Ha bonyolult hátlapot készítünk, akkor nem mindig elegendő egyetlen nap az elkészítéshez. Ilyenkor másnap fordítsuk a medencét az egyik oldalára és kenjük be a kimaradt részeket, majd a kővetkező nap a másik oldalt. Sajnos ez a megoldás kicsit időigényes, de az eredmény mindenképpen kárpótolni fog. Mivel friss betonról van szó, néhány óra múlva már finoman meg kell locsolni, és a medence feltöltéséig nyirkosan kell tartani.

Ha elkészült a mű, akkor az utolsó munkafázist követő napon az akváriumot töltsük fel vízzel és hagyjuk állni 1-2 napig. Ezt követően öblítsük ki kétszer az akváriumot. és máris tehetjük a helyére. A perlitbetonos háttér alkalmas afrikai sügérek, harcsák akváriumába és olyan halakhoz, amelyek nem érzékenyek a víz minőégére. Mivel a kioldódó cementnek vízkeményítő hatása lehet, csak akkor alkalmazzuk lágy vizes halakhoz (diszkoszhal, pontylazacok), ha elvégezzük a rendszeres (hetenkénti) részleges vízcserét, mert halaink rövid idő alatt étvágytalanok lesznek és tönkremennek. Hogy mégse keményedjen a víz, két megoldást szoktak alkalmazni: az egyik esetben a hátteret színezett fehércementtel kenik le, a másik esetben pedig az elkészült hátteret sósavval megmaratják. Minden esetben alaposan ki kell öblíteni az akváriumot. Ha ilyen háttér mögött helyezzük el a belső szűrőt, akkor gondoskodni kell a víz ki- és bevezetéséről. Külső motoros szűrőknél a szívócsövet dughatjuk így el a háttér mögé, de ide helyezhetjük el a medence fűtését is.

Készíthetünk hátteret műgyantával is, de már itthon is kaphatóak adott méretre rendelhető műanyag hátterek, amelyek felülete bealgásodott kőre, sziklára emlékeztet. A falon folytatódó hátterek impozánsak, jól illeszkednek egy szoba berendezéséhez, lehetőséget adva a különböző szobanövények beültetésére és a szoba levegőjének intenzívebb párásítására.

perlitbetonos háttér