Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
A fekete pirájának van a legerősebb harapása

A pirája félelmetes hírneve talán egy kicsit eltúlzott, de ami biztosan nem legenda, az a harapásuk erőssége.

A tudósok kiderítették, hogy méretükhöz képest a fekete pirájának (Serrasalmus rhombeus) – a már kihalt Megapiranha paranensis mellett – van a legerősebb harapása a csontoshalak közül, legyen az élő, vagy már kihalt.

A kutatásban - amelyet a Scientific Reports-ban publikáltak - 15 Fekete pirája harapását tesztelték, amelyeket szakállmentes horgokkal fogtak, az Amazonasból. A teszteket egy mérőeszköz segítségével végezték, amelyet a halak fogai közé helyeztek. A teszt a kutatók szerint ritka, veszélyes és nehezen végrehajtható volt.
A mérések szerint a Fekete pirájának van az eddig lemért legerősebb harapása a csontos-, és porcoshalak közül, több mint a saját testsúlyának harmincszorosa, és közel háromszor olyan erős, mint egy azonos méretű amerikai aligátoré.

Ezt az erőteljes harapást a különösen nagyméretű állkapocsizmának (amely a teljes testsúlyának 2%-a), valamint az erősen módosult szájzáródásának köszönheti.
A kutatócsoport szerint a különleges szájfelépítésük és agresszív, harapós természetük kombinációjaként nem lehet csodálkozni azon, hogy a Fekete pirája – legyen az kicsi, vagy nagy – gyorsan, és hatásosan képes nagy darabokat kiszakítani áldozatából.

A Fekete pirája harapásából nyert adatok segítségével a tudósoknak sikerült megbecsülni a már kihalt Megapiranha paranensis harapásának erejét is, amelyet a testsúlyuk ötvenszeresére becsültek. Ezek szerint egy 73 kg súlyú Megapiranha harapása hasonló erősségű volt, mint egy ma is élő 3000 kg súlyú Nagy fehér cápáé! Relatív apró termete ellenére a Megapiranha paranensis harapása mellett eltörpül a már szintén kihalt, bálnaevő Carcharodon megalodon harapása is.

Serrasalmus rhombeus - Fekete pirája

A Fekete pirája harapása