Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
A kalászhal embriók képesek kiszagolni a ragadozókat

A kalászhal embriók nem csak képesek felismerni a potenciális ragadozók miatti veszélyt, de képesek különbséget is tenni közöttük, már 4 nappal az ikrák megtermékenyítése után, amikor még a fejlődő ikrában vannak.

Ausztrál kutatók Melanotaenia duboulayi kalászhalakat tenyésztettek akváriumban, és hagyták, hogy négy napig fejlődjenek, mielőtt áthelyezték őket egy vízzel töltött Petri-csészébe, amelybe különböző illatanyagokat fecskendeztek, hogy ellenőrizzék az embriók reagálnak-e a szagokra. Az embriókat mikroszkóp alatt vizsgálták, és a szívverésüket rögzítették.

„A kalászhalak ideálisak, hogy korai fejlettségű stádiumban vizsgálják őket, mert az ikrák teljesen átlátszóak, és jól láthatóak bennók az embriók, amelyek növekednek” – nyilatkozta Culum Brown, a Macquarie egyetem Biológiai tudományok intézetének társprofesszora. „Ha az embriók veszélyt érzékelnek, akkor felgyorsul a szívverésük, éppúgy, mint amikor valakit megijesztenek. A szívverés változásra alapozva a kutatók képesek voltak mérni, hogy az embriók mennyire stresszesnek találták a különböző szagokat.”

Melanotaenia duboulayi

A kutatók azt látták, hogy az embriókra leginkább a természetes élőhelyük ragadozói voltak hatással, de szintén reagáltak más halak szagára is, mint például az aranyhaléra.

A vezető szerző, Luis Oulton szerint az újszülött kalászhalak túlélésének legfontosabb készsége, hogy képesek felismerni a ragadozókat. Ezzel a kutatással kimutatták, hogy ez a képesség már a megszületésük előtt kifejlődik.

„Azt már régóta tudtuk, hogy a fiatal állatoknak van egy velük született képessége, ahogy a vészhelyzetekre reagálnak, de ez a képesség sokat finomodik, ahogy az állatok növekednek, és különböző ragadozókkal találkoznak” – mondta Lois.

„Ennek a kutatásnak az eredménye nagyon érdekes, mert megmutatja, hogy ezek az embriók képesek néhány, elég komplikált feladat elvégzésére ilyen fiatal korban is. Az idegrendszerük egyértelműen jól fejlett.”

Melanotaenia duboulayi embrió az ikrában

Brown szerint: Ez a technika szintén nagyon hasznos, a még általánosabb stressz tanulmányozásához ezeknél az embrióknál. Jelenleg egy olyan technikát fejlesztünk, amelynek segítségével a különböző szennyeződések hatását lehet kimutatni a vízi környezetre.