Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Panaqolus tankei

Egy másik Rio Xinguból származó plakó leírása is megtörtént. A Panaqolus tankei (Cramer & Melo de Sousa, 2016) a nemrég megépült Belo-Monte gát alatti vizek lakója.

Ezt a harcsát régóta L398 néven ismertük. Nevét Andreas Tanke-ról, a jól ismert német akvaristáról kapta, aki elismert szakértője a Panaqolus nemnek, és az első volt, akinek sikerült tenyésztenie ezt a gyönyörű harcsát. Intenzíven dolgozott a faj megfelelő tartásán és tenyésztésén, valamint évek óta foglalkozott a természetes élőhelyük felfedezésével.

A jelenlegi munkájukban Cramer és Melo de Sousa (2016) a Panaqolus nembe tartozó összes fajról - amelyet ezidáig leírtak - mutat képeket, így adva az akvaristáknak egy áttekintést ezek változatosságáról. Ezen kívül rengeteg adatot is megadnak a lelőhelyekről, és az új fajok természetes környezetéről. Az akváriumi képek, amelyeket különböző akvaristák készítettek a Panaqolus-okról tökéletes példája annak a jó együttműködésnek, amely a tudósok és az akvaristák között alakult ki, és a tanulmány kifejezetten megemlíti, hogy az új fajt tiszteletük jeléül nevezték el Andreas Tanke után, aki munkájával és példaértékű együttműködésével hozzájárult a kutatáshoz.

Panaqolus tankei - L398 harcsa

Felhasznált források:
Amazonas Magazine - 2017.07-08