Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
KLG Goodeid Projekt - Projektismertető

KLG Goodeid ProjektKLG Goodeid Projekt célja a Goodeidae családhoz tartozó magashegyi fogaspontyok tartása, tenyésztése, a fajok ismertetése és népszerűsítése. A családba 40 faj tartozik, melyek többsége kritikusan veszélyeztetett, sőt, jónéhány fajuk a vadonból ki is pusztult. Projektünk keretében 16 fajt gondozunk és tenyésztünk. A szaporulattal hozzájárulunk a fajok tenyésztők közti, akváriumi állományának növeléséhez, ami előrevetíti a későbbi visszatelepítési lehetőségeket. A tenyészállomás egyedülálló módon a Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnáziumban épül ki, ami az első, és jelen pillanatban egyetlen olyan iskola, nemcsak Európában, hanem világméretekben is, ahol e különleges fajok megmentésével foglalkoznak!

A Projekt keretein belül hosszú távú együttműködést építettünk ki a bécsi Haus des Meeres-szel, valamint tagjai lettünk a Goodeidae-család fajainak megmentésével foglalkozó, világméretű szakmai szervezetnek, a Goodeid Working Groupnak is. Szakmai és egyéb gyakorlati segítséget a Haus des Meerestől és a GWG-től elsősorban Michael Köck jóvoltából kapunk. Fontos támogatónk az Akvaristák Magyarországi Egyesülete (AME), és az Akvárium Magazin Kft is, szintén hosszútávú együttműködésről biztosított minket Pasaréti Gyula elnök úr! Heiko Bleher felfedező-kutató, a szakma jeles tagja is segítségnyújtását ajánlotta.

A program keretén belül a halfajokról cikksorozat fog készülni, melyet a gimnázium biológia fakultációs tanulóinak egy közössége, a KLG Goodeid Projekt Szakmai Csoportja fog kidolgozni, és az Akvárium Magazin biztosítja megjelenésüket. A Szakmai Csoport tanulói továbbá ötleteikkel segítik a fajok tenyésztésének, tartásának hatékonyabbá tételét, népszerűsítik a fajokat. Előadások, kiállítások is várhatóak a projekt keretein belül.

Nem elhanyagolható célkitűzésünk, hogy Ökoiskola lévén a gimnázium tanulóihoz elérhető közelségbe hozzuk a természet védelmének fontosságát, így egyfajta környezettudatosságot, ökológiai szemléletet alakítsunk ki bennük!

A KlG Goodeid Projekt keretein belül a következő fajokat gondozzuk és tenyésztjük:

- Tamazulai ezüstpontyocska (Allodontichthys tamazulae)
- Karcsú darázspontyocska (Allotoca meeki)
- Lepkepontyocska (Ameca splendens)
- Kékfarkú fogasponty (Ataeniobius toweri)
- Leopárdpontyocska (Chapalichthys pardalis)
-
Gyászos patakpontyocska (Girardinichthys viviparus)
- Feketeúszójú gyémántpontyocska (Goodea atripinnis)
- Cortes patakpontya (Ilyodon cortesae)
-
Aranymellű patakpontyocska (Ilyodon whitei)
- Olívzöld szkiffia (Skiffia lermae)
- Foltos szkiffia (Skiffia multipunctata)
- Özvegy fogasponty (Xenoophorus captivus)
- Eisen-fogasponty (Xenotoca eiseni)
- Bíborszegélyes fogasponty (Zoogoneticus purhepechus)
- Aranyszegélyes fogasponty (Zoogoneticus quitzeoensis)
- Tequila fogasponty (Zoogoneticus tequila)

Projektvezető menedzserek: Bacher József, Liziczai Márk