Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Trichopsis pumila - Törpe morgógurámiAngolul / English
Trichopsis pumila - Törpe morgógurámiTrichopsis pumila - Törpe morgógurámiTrichopsis pumila - Törpe morgógurámiTrichopsis pumila - Törpe morgógurámi
 • Tudományos név: Trichopsis pumila
 • Szinonímák: Ctenops pumilus (Arnold, 1936)
 • Magyar név: Törpe morgógurámi
 • Csoport: Labirint-kopoltyúsok
 • Származás: Ázsia; Thaiföld, Kambodzsa, Vietnám és a Maláj-félsziget
 • Testhossz: 3,5-4 cm
 • Természetes élőhely: Lassú folyású folyók, vagy tavak, ahol többnyire a víz alatti növényzet között rejtőzik. Megtalálható rizsföldeken, és mocsarakban is, valamint a folyók által elárasztott területeken.
 • Viselkedés: Békés, inkább félénk hal, nem javasolt társas akváriumba, legjobb külön a számukra berendezett akváriumban tartani. Esetleg kisméretű, békés pontyfélékkel (Microdevario, Boraras, Trigonostigma), vagy csíkhalakkal (Pangio, Petruichthys) tarthatjuk közösen. A hímek egymással agresszívek lehetnek.
 • Táplálkozás: Mindenevő, a természetben többnyire rovarokat és más gerincteleneket fogyaszt. Akváriumban élő és fagyasztott eleségekkel, valamint száraz tápokkal is etethető.
 • Szaporodás: Elég nehéz.
 • Medence: Minimum 40 literes
 • Halnépesség: 40 literre 1 pár;
 • Dekoráció: Növényekkel sűrűn beültetett akvárium, ahol a vízfelszínen úszó növényekkel tompítsuk a világítás erősségét. Gyökerekkel és ágakkal alakítsunk ki búvóhelyeket számukra, de használhatunk virágcserepeket, vagy kerámiacsöveket is. A talajra szórhatunk száraz leveleket, amellyel sokkal természetesebb hatást érhetünk el. Akváriumukat fedni kell, mert kiugorhatnak.
 • Hőmérséklet: 22-28 °C
 • pH : 5-7,5
 • Keménység: 1-12 NK°
 • Várható életkor: 3-5 év

Megjegyzés: A Törpe morgógurámi teste halvány barna, amelyen egy sötétebb barna vízszintes csík fut a szájuktól a farkúszóig. A barna csík felett egy fehér sáv található, amely fölött szakadozott barna csík húzódik. A halak oldala bizonyos megvilágítás mellett zöldes színben ragyog. A szemük külső része narancssárga, míg a belső rész ragyogó kék színű. Az úszói gyönyörű világoskék színűek, amelyeket piros pöttyök tarkítanak, valamint a szegélyeik is kékek, vagy pirosak. Párban és kisebb csapatban is tarthatjuk, egy hímhez és 2-3 nőstényt társítsunk. Nagyobb akváriumban, sok búvóhellyel több hímet is tarthatunk együtt. Érdekessége, hogy udvarlás során, vagy amikor izgatott morgó, brekegő hangokat képes kiadni, innen kapta nevét is. Kutatások kimutatták, hogy ezek a hangok nemcsak a párzás során fontosak, hanem a hímek dominancia harcai során is. Ezeket a hangokat a mellúszóik segítségével generálják, és minden egyes hal más-más hangot képes előidézni. A Törpe morgógurámi labirint kopoltyúja segítségével képes belélegezni az atmoszférikus levegőt, ezáltal hosszú ideig tud megélni oxigén szegény vízben is. A nemek megkülönböztetése elég nehéz, a kifejlett hímek színezete intenzívebb, és a farok-, farok alatti-, hát-, és hasúszóik hosszabbak, mint a nőstényeknél.

Habfészek építő hal. Tenyészteni külön a számukra berendezett akváriumban célszerű. A medencéjüket mindenképp fedni kell (sok tenyésztő folpack fóliát használ), és a fedél és a vízszint között hagyjunk egy pár centis levegőréteget, mert a kikelő kishalaknak szükségük van egy réteg párás levegőre, hogy a labirint szervük megfelelően ki tudjon fejlődni. A párzás előtt a hím apró habfészket épít a vízfelszín közelében, vagy a növények között, de akár egy gyökerek között található kisebb barlangban, vagy széles levelű vízinövény levele alatt is építhet. A párzás a habfészek alatt történik, amikor a hím testével körülöleli a nőstényt. A nőstény kiengedi az ikrákat, és a hím megtermékenyíti azokat, majd mindkét szülő a habfészekbe hordja az ikrákat. Az ikrák száma 100 és 170 között változhat. Ezután a hím őrzi, és gondozza a fészket. Az ikrák 24-48 óra múlva kelnek ki, és további 2-3 napig a habfészekben maradnak. A hím visszahordja az esetlegesen kihulló ivadékokat a fészekbe. Miután elúsznak, a hím már nem gondoskodik róluk, és a szülők többnyire nem bántják a kishalakat. Mivel az ivadékok nagyon picik, apró papucsállatkákkal etethetjük őket az első időszakban, később már képesek megenni a frissen kelt sórákot is.

Felhasznált források:
http://fish.mongabay.com/species/Trichopsis_pumila.html
http://www.seriouslyfish.com/species/trichopsis-pumila/
http://www.fishbase.org/summary/12082
http://theaquariumwiki.com/Trichopsis_pumila
http://en.wikipedia.org/wiki/Pygmy_gourami
http://aquaworld.netfirms.com/Labyrinthfish/Trichopsis/Trichopsis_pumila.htm
http://www.tropicalfishkeeping.com/anabantid-species/pygmy-gourami-trichopsis-pumila-177642/
http://www.plantedtank.net/forums/showthread.php?t=188014
Hasonló vízparamétereket igénylő fajok