Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Thorichthys maculipinnis - Elliot tarkasügereAngolul / English
Thorichthys maculipinnis - Elliot tarkasügereThorichthys maculipinnis - Elliot tarkasügereThorichthys maculipinnis - Elliot tarkasügereThorichthys maculipinnis - Elliot tarkasügereThorichthys maculipinnis - Elliot tarkasügereThorichthys maculipinnis - Elliot tarkasügere
 • Tudományos név : Thorichthys maculipinnis
 • Szinonímák: Thorichthys ellioti (Meek, 1904), Cichlasoma ellioti (Meek, 1904), Heros maculipinnis (Steindachner, 1864)
 • Magyar név: Elliot tarkasügere
 • Csoport: Sügérek
 • Származás: Közép-Amerika; Dél-Mexikó, a Papaloapan folyó vízgyűjtő területe.
 • Testhossz: 15 cm
 • Természetes élőhely: Lassú folyású, nyugodt vizekben él többnyire kisebb csapatokban, a köves, vagy homokos talaj közelében, amelyet gyakran levéltörmelék borít.
 • Viselkedés: Kevésé agresszív, mint rokona a Vöröstorkú sügér (Thorichthys meeki). Ívás idején területvédővé, és agresszívabbá válhat, de csak egy viszonylag kis territóriumot véd (kb. 30-50 cm). Más, nem túl agresszív halakkal, vagy magukban tarthatjuk.
 • Táplálkozás: Mindenevő; Változatos élő, és fagyasztott eleségekkel, valamint jó minőségű száraz tápokkal és kis mennyiségben növényi eredetű eleségekkel etethetjük.
 • Szaporítás: Elég könnyű
 • Medence: Minimum 150 literes.
 • Halnépesség: 200 literre 1 pár
 • Dekoráció: Aljzatnak használjunk homokot, vagy apró kavicsot, valamint ágakból, gyökerekből, és néhány nagyobb kőből építsünk búvóhelyeket számukra. A növényeket ívás során kiáshatják, így azok gyökereit védjük nagyobb kövekkel, vagy olyan növényeket használjunk az akváriumban, amelyeket ránövesztünk a tereptárgyakra (pl. Anubias, Microsorum).
 • Hőmérséklet: 25-28 °C
 • pH: 7-8,5
 • Keménység: 8-20 NK°
 • Várható életkor: 5-7 év

Megjegyzés: A természetben többféle színváltozata ismert, egyes populációknál még alaki eltérések is láthatóak. Például a Rio San Juan Evangelista folyóban élő egyedek hasi része a narancssárga szín mellett ragyogó sárga színezetet is tartalmaz. A Papaloapan folyó középső szakaszain élő halaknak ragyogó kék színű pikkelyeik vannak az oldalaikon, valamint a fejük is megnyúltabb. A vízgyűjtő terület nyugati részén élő halaknak pedig sokkal több, és ragyogóbb kékeszöld pötty található a fején, és az oldaluk alsó részén. Mindkét nem rendkívül színes, oldalukon sötét, függőleges sávok találhatóak, és a hasi részük vöröses színű, valamint ragyogó kékes pöttyök borítják a testüket és az úszóikat. Egy nagyobb, fekete folt található az oldaluk közepénél, valamint egy másik a kopoltyúfedőiken. A hímek miközben védelmezik territóriumukat (különösen szaporodási időszakban) szétfeszítik a kopoltyúfedőiket, és gyorsan előreúsznak, majd visszakoznak, ezáltal próbálják elüldözni a betolakodókat. A kopoltyúfedőiken található sötét szemfolt miatt pedig szemből sokkal nagyobbnak látszanak. Ezekben a rituális harcokban sérülést szinte soha nem okoznak egymásnak. A dél-amerikai földevő sügérekhez hasonlóan szereti a szájával áttúrni a talajt élelem után kutatva, ezért mindenképpen finom szemcséjű aljzatot válasszunk az akváriumukba.

A nemek megkülönböztetése nem olyan egyszerű, a kifejlett hímek kissé nagyobbak a nőstényeknél, valamint a nőstények hátúszójának tövében az íváskor legtöbbször egy sötét folt található, amelyet egy világoskék gyűrű határol. A hímek színezete is megváltozik párzáskor: az oldaluk világoskék színű lesz, míg a test hátsó fele lilás árnyalatot vesz fel. A természetben februártól májusig szaporodnak. Akváriumi szaporításuk viszonylag könnyű, ha egy pár már kialakult, ezért a legjobb, ha egy kisebb csapatot szerzünk be belőlük, és így neveljük őket, majd megvárjuk, amíg párba állnak a halak. Ivarérettségüket 6-7 cm-es korukban érik el. Ívás előtt a hím kiválaszt egy territóriumot magának, többnyire egy lapos kő, vagy cserépdarab környékén, és azt védelmezi a többi hallal szemben, valamint pózol a nősténynek, és megpróbálja becsábítani a területre. A nőstény ezután az ikrákat egy lapos tereptárgyra rakja, majd a hím megtermékenyíti azokat, és ezután mindkét szülő védelmezi a fészket. Az ikrák száma 100 és 300 között változhat. Az ikrák 72 óra múlva kezdenek kikelni, és ekkor a szülők áthordják a lárvákat egy, a talajban előre kiásott gödörbe. A lárvák 3-5 nap múlva úsznak el, és kezdenek eleség után kutatni. A kishalaknak frissen kel sórákot, vagy apróra tört száraz eleséget adhatunk, majd ha már nagyobbak, akkor más élő és fagyasztott eleséggel is próbálkozhatunk. A szülők egészen 1-2 cm-es korukig vigyázhatnak rájuk, de ez halanként változhat.

Felhasznált források:
http://www.fishbase.org/summary/26501
http://www.aquariumlife.com.au/content.php/663-Thorichthys-maculipinnis-Elliotis-cichlid
https://fishkeeper.co.uk/databank/freshwater/cichlids/thorichthys-ellioti
http://aquavisie.retry.org/Database/Aquariumfish/Thorichthys_ellioti.html
http://www.cichlidae.com/article.php?id=143
http://www.tropicalfishfinder.co.uk/news-article?id=2426
http://www.malawicichlidhomepage.com/other/thorichthys_ellioti.html
Tropical Fish Hobbyist 2012 February