Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Tetraodon lineatus - Nílusi sárgacsíkos gömbhalAngolul / English
Tetraodon lineatus - Nílusi sárgacsíkos gömbhalTetraodon lineatus - Nílusi sárgacsíkos gömbhalTetraodon lineatus - Nílusi sárgacsíkos gömbhalTetraodon lineatus - Nílusi sárgacsíkos gömbhalTetraodon lineatus - Nílusi sárgacsíkos gömbhal
 • Tudományos név: Tetraodon lineatus
 • Szinonímák: Crayracion fahaca, Tetraodon fahaka, Tetraodon fahaka rudolfianus, Tetraodon fahaka strigosus, Tetraodon lineatus lineatus, Tetraodon lineatus rudolfianus, Tetraodon lineatus strigosus, Tetraodon physa, Tetrodon strigosus
 • Magyar név: Nílusi sárgacsíkos gömbhal
 • Csoport: Egyéb halak
 • Származás: Afrika; Egyiptom, Kenya, Szudán, Szenegál, Ghána, Gambia, Kamerun, Nigéria, Csád, Sierra Leone, Burkina Faso.
 • Testhossz: 43 cm
 • Természetes élőhely: Nagy folyókban és tavakban, egyaránt megtalálható a nyílt vizekben és a növényekkel sűrűn benőtt részeken is.
 • Viselkedés: Agresszív hal, legjobb külön akváriumban, magányosan tartani, de egy hatalmas akváriumban akár együtt tartható egy kisebb csapat is. Csőrszerű szájával nagy darabokat képes kiharapni a többi halból.
 • Táplálkozás: Ragadozó; A természetben puhatestűeket fogyaszt, akváriumban mindenféle élő és fagyasztott eleséget szívesen eszik: csigákat, kagylókat, gilisztát és kisebb rákokat. Mivel fogai folyamatosan nőnek, ezért fontos, hogy a csigákat és kagylókat héjastól adjuk neki, hogy koptatni tudja velük éles fogait.
 • Szaporítás: Akváriumban nagyon ritka.
 • Medence: Minimum 450 literes
 • Halnépesség: 450 literre 1 hal
 • Dekoráció: Aljzatnak célszerű homokot használni, néhány nagyobb laposabb kővel. Ágakkal és gyökerekkel dekorálhatjuk az akváriumot. Elegendő úszótérre is szükségük van. A növények leveleit megrághatják.
 • Hőmérséklet: 24-26 °C
 • pH: 6,5-7,5
 • Keménység: 5-15 NK°
 • Várható életkor: 8-15 év

Megjegyzés: Testük zöldes színű, míg a hasi részen sárgás, és sárga vízszintes csíkok tarkítják. A fiatal Nílusi sárgacsíkos gömbhalak teste márványos mintázatú, és színeik fakók, így könnyen összetéveszthetőek más édesvízi gömbhalakkal. A felnőtt színezetüket fokozatosan érik el, először az oldalukon jelennek meg a sárgás csíkok. Színezetük nagyban függ a hangulatuktól és a környezetüktől is, amelybe megpróbálnak minél jobban beleolvadni. A stresszes, vagy beteg halak színezete általában sötétebb. Vészhelyzetben a gömbhalak a gyomrukba szívott víz, vagy levegő segítségével képesek felfújni magukat. Akváriumban néha minden ok nélkül felfújják magukat, ilyenkor 2-3-szor nagyobbak lesznek, ami elég ahhoz, hogy elijesszék a ragadozókat és megnehezítsék, hogy lenyeljék őket. Szájuk csőrszerű, ami az alsó és felső állkapcsukból kinövő 2-2 fogból alakul ki, innen kapták latin nevüket is (Tetraodon). Kényesek a rossz vízminőségre (ammónia, nitrit), valamint sokat is esznek, ezért akváriumukat erősen szűrni kell, valamint kisebb, rendszeres vízcserékkel frissítsük a vizüket.

A nemek megkülönböztetése kívülről szinte lehetetlen, az ikrával telt nőstények teste gömbölyűbb. Akváriumi körülmények között ritkán sikerült szaporítani, köszönhetően agresszív természetüknek, de lehetséges. A Nílusi sárgacsíkos gömbhalak kb. 12 hónapos korukra érik el az ivarérettséget. Ívás előtt a nőstények ivarszerve láthatóvá válik. Párzáskor a hím és a nőstény együtt úszik egy rövid ideig, majd a hím a hátára fordul, és a nőstény alá úszik, hogy a hasuk összeér. Ekkor a nőstény kiereszti az ikrákat, és a hím megtermékenyíti azokat. Ezt többször is megismétlik, amíg az összes ikrát el nem szórták. Az ikrák száma elérheti a néhány ezret is! Az ikrák lesüllyednek a talajra, és a szülőket ekkor célszerű eltávolítani. Az ikrák 72-96 óra múlva kelnek ki, ekkor az ivadékok az aljzaton fekszenek, ezután a vízszintet le kell engedni kb. 5-10 cm-re, mert a kishalaknak szükséges elérniük a vízfelszínt. Az ivadékok 1 hét után úsznak el, és ekkor nagyon kisméretű élő eleségeket igényelnek. Éhezés miatti nagyobb veszteségek ilyenkor gyakran előfordulnak. Néhány nap múlva már frissen kelt sórákot is adhatunk nekik. A kishalak elég korán agresszívek lesznek, ezért a nagyobbakat célszerű külön akváriumba áthelyezni.

Hasonló vízparamétereket igénylő fajok