Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Stiphodon ornatus - Szivárványos algázó gébAngolul / English
Stiphodon ornatus - Szivárványos algázó gébStiphodon ornatus - Szivárványos algázó gébStiphodon ornatus - Szivárványos algázó gébStiphodon ornatus - Szivárványos algázó géb
 • Tudományos név: Stiphodon ornatus
 • Szinonímák: Stiphodon elegans ornatus (Meinken, 1974)
 • Magyar név: Szivárványos algázó géb
 • Csoport: Egyéb halak
 • Származás: Ázsia; Nyugat-Szumátra, Indonézia
 • Testhossz: 5-6,5 cm
 • Természetes élőhely: Szinte kizárólag a kisebb, tengerpart melletti, tiszta vizű folyók, és patakok lakója.
 • Viselkedés: Békés hal, hasonló méretű halakkal egy társas akváriumban is jól tartható. A hímek enyhén területvédők, különösen szaporodáskor, de nagyobb akváriumban akár több hím is együtt tartható. Célszerű egy hímhez kettő, vagy több nőstényt vásárolni.
 • Táplálkozás: Mindenevő; A természetben a köveken található biofilmet, algákat, és az ezek között található apró gerincteleneket eszi. Akváriumban az élő és fagyasztott eleség mellett a száraz tápokat is elfogyasztják, de elsősorban algára van szükségük.
 • Szaporítás: Akváriumban nem megoldott
 • Medence: Minimum 70 literes
 • Halnépesség: 70 literre 1 hím és 2-3 nőstény.
 • Dekoráció: A legfontosabb számukra a tiszta, és oldott oxigénben gazdag víz, amit erős külső szűrővel, vagy egy extra belső szűrővel biztosíthatunk. Az aljzat lehet homok, vagy apró kavics, amelyre nagyobb, lekerekített köveket helyezünk. Kövekből és faágakból építsünk búvóhelyeket. A világítás legyen erős, ami elősegíti az alganövekedést.
 • Hőmérséklet: 20-28 °C
 • pH: 6.5-7.5
 • Keménység: 2.0-12.0 NK°
 • Várható életkor: 2-3 év
Leírás: Alapszínük a fakózöldtől a sötét barnáig változhat, pikkelyeik széle sötét színű, de képesek gyorsan, sötétebb színárnyalatra váltani, és ennek mértéke is nagyban változhat. Egyes egyedek sötétebb színűek maradnak, míg mások váltogatják színezetüket a sötétebb és a világosabb árnyalatok között. A fej alsó része és a száj színe az aranytól és narancssárgától a ragyogó világoskékig változhat. Alapvetően az úszóik színe narancssárgás-piros, az úszósugarak pedig sötétek. A második hátúszó, a farok alatti úszó, és a farok felső része kékesfehér szélű, és ezen úszóknak szabálytalan, sötét csíkokból álló mintázatuk van. Amikor a halak teste besötétedik, akkor úszóik színe is sötétebb lesz, egyes esetekben szinte teljesen feketévé válnak. A nőstények fakóbb színezetűek, testükön két vízszintes csíkkal. Beazonosításuk kissé nehéz, mert nagyon hasonlítanak a többi algázó gébhez.

A hímek színesebbek a nőstényeknél.

Udvarlásukról, és szaporodásukról vannak megfigyelések, de eddig még senki sem nevelt fel ivadékokat akváriumban. Ez betudható speciális szaporodásának, ugyanis a kikelő ivadékokat a vízáramlás elsodorja a tengerbe, és életük első szakaszában sós vízben fejlődnek. Amikor elérnek egy bizonyos méretet, elkezdenek felúszni a folyóban, ami sokszor nehéz mutatvány, ugyanis zúgókon és vízeséseken kell túljutniuk. A nőstények - méretükhöz képest - nagyon termékenyek, és akár 10.000 ikrát is képesek lerakni egy ívás során! Az ikrák átmérője 0,5 mm, amelyeket kemény tereptárgyakhoz rögzítenek kis szálak segítségével, többnyire kövek alsó felére helyezik őket. Az ívást a hím kezdeményezi úgy, hogy megpróbálja becsalogatni a területére a nőstényt, és elüldözni a rivális hímeket. Ez legtöbbször egy nagyobb kő alatt ásott gödörben történik, ahová a nőstény is követi a hímet. Az ikrák megtermékenyítése után a hím őrzi a fészket, egészen az ikrák keléséig, ami kevesebb, mint 24 óra alatt meg is történik. A lárvák kikeléskor még kifejletlenek, nagy szikzacskójuk van, nincsen szájuk, végbelük, és a szemeik is hiányoznak. A szikzacskójuk 3-4 nap alatt felszívódik, és ez alatt az idő alatt kell elérniük az óceánt. Feltehetőleg ezért élnek a természetes élőhelyükön is közel a sós vízhez. A kikelt lárvák a tengerben a planktonok között lebegnek, és csak később telepednek meg a sekély part menti zónákban. A lárva állapot időtartama 78-146 nap között változhat. Ezután megkezdik vándorlásukat a folyón fölfelé, ami több kilóméteres utat is jelenthet. Hasúszóik szívókorong szerűen összenőttek, amivel képesek megkapaszkodni a kemény felületeken, sőt akár függőleges sziklafalakon is képesek felmászni. Utuk akár több hónapig is eltarthat, viszont ivarérettségüket már 1 éven belül elérik, így képesek szaporodni, amikor elérik a megfelelő folyószakaszokat.

Felhasznált források:
http://www.seriouslyfish.com/species/stiphodon-ornatus/
http://www.fishbase.org/summary/Stiphodon-ornatus.html
https://aquaticarts.com/products/rainbow-goby
Hasonló vízparamétereket igénylő fajok