Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Pseudotropheus crabro - KaméleonsügérAngolul / English
Pseudotropheus crabro - KaméleonsügérPseudotropheus crabro - KaméleonsügérPseudotropheus crabro - KaméleonsügérPseudotropheus crabro - KaméleonsügérPseudotropheus crabro - KaméleonsügérPseudotropheus crabro - Kaméleonsügér
 • Tudományos név : Pseudotropheus crabro
 • Szinonímák: Melanochromis crabro (Ribbink & Lewis, 1982), Maylandia crabro (Ribbink & Lewis, 1982)
 • Magyar név: Kaméleonsügér
 • Csoport: Sügérek
 • Származás: Kelet-Afrika; Malawi-tó
 • Testhossz: 15-20 cm
 • Természetes élőhely: A tóban több helyen is előfordul, de leginkább nagyobb sziklák, vagy nagyobb barlangok közelében él 15-18 méter mélységben.
 • Viselkedés: Agresszív, területvédő mbuna, amely csoportban él. Nem egy tipikus társas akváriumba való hal, de más nagyobb testű mbunákkal jól együtt tarthatóak egy megfelelő méretű medencében. A domináns hím megölheti a többi gyengébb hímet, és erősen hajtja a nőstényeket is.
 • Táplálkozás: Mindenevő; a természetben szinte mindent elfogyasztanak, az ikrától kezdve más kisebb halakig, de leginkább a nagy testű harcsákról (Bagrus meridionalis) eszik le a parazitákat. Akváriumban sem válogatósak, mindenféle élő, és fagyasztott eleséget elfogadnak, de szükségük van a növényi eredetű tápokra is pl. spirulina, spenót.
 • Szaporítás: Elég könnyű
 • Medence: Minimum 250 literes.
 • Halnépesség: 400 literre 1 hím és 6-7 nőstény
 • Dekoráció: Építsünk sziklákból, és kövekből rengeteg búvóhelyet, barlangot és alagutat számukra. Aljzatnak használjunk kvarchomokot. A világítás lehet erős, hogy elősegítse az alganövekedést. Használhatunk néhány tő robosztusabb növényt is, amelyek bírják a keményebb vizet.
 • Hőmérséklet: 24-29 °C
 • pH: 7,5-8,8
 • Keménység: 12-25 NK°
 • Várható életkor: 8-10 év

Megjegyzés: Tudományos nevüket az európai darázsról (Vespa crabro) kapták, mert mindkettő nagy termetű és hasonló mintázatú állat. Hosszúkás testű, változatos színezetű sügér, melynek színei függnek a származási helytől, a halak nemétől, és korától. A hímek lehetnek sötét sárgák, vagy kékes színűek, testükön 8-9 átlós fekete sávval. Az első sáv a szájuk felső részénél található, míg a következő a szemükön fut keresztül, az utolsó pedig a farok tövénél. Más populációknál a függőleges sávok mellett vízszintesek is találhatóak a halak testén. A nőstények általában fakóbb, sárgás színűek, barnás függőleges csíkokkal. Az úszók mindkét nemnél szürkék, vagy feketék. Színezetüket rendkívül gyorsan képesek megváltoztatni a sárga-fekete csíkos mintázatból szinte teljesen feketére képesek változni. Ezt többnyire akkor alkalmazzák a természetben, amikor a velük egy területen élő harcsák ikráit dézsmálják meg, amelyek szintén a kövek között lévő barlangokban élnek és ívnak. A Kaméleonsügérek egyébként ezeknek a harcsáknak a testéről eszik le a parazitákat, így a harcsák megtűrik maguk körül őket, mint tisztogató halakat.

A kifejlett hímek kissé nagyobbak, és színezetük is sötétebb, valamint a farok alatti úszójukon 2-4 ikrafolt található, míg a nőstények úszója lekerekített, és csak 1-2 ikrafolt található rajta. Szaporítása akváriumban is lehetséges: anyai szájköltők. Legjobb, ha kisebb csapatot szerzünk be belőlük, és együtt neveljük fel őket, viszont a gyengébb hímeket idővel el kell távolítanunk a medencéből, mert a domináns hím le fogja vadászni őket. Egy nagyobb vízcsere beindíthatja a szaporodási kedvüket, ilyenkor a hím színezete besötétül, szinte teljesen befeketedik. A hímek általában egy sziklát, vagy lapos követ tartalmazó territóriumot alakítanak ki, és ide próbálják beterelni a nőstényt. Ha a nőstény készen áll a párzásra, akkor beúszik a területre, lerakja a 20-60 ikrát, majd azonnal a szájába is veszi azokat. Ezután a hím felvillantja a nőstény előtt a farok alatti úszóját, amelyen az ikrafoltok találhatóak, és a nőstény megpróbálja azokat is felszedegetni, ekkor a hím kiereszti a spermát, így megtermékenyítve az ikrákat. A nőstény ezután 17-21 napig forgatja az ikrákat a szájában, mielőtt kiengedi a már szabadon úszó kishalakat. Ilyenkor a hím hajlamos tovább hajtani a nőstényt, aki gyakran meg is eszi a már megtermékenyített ikrákat, ezért feltétlenül szükséges sok búvóhely az akváriumban, ahová a nőstény el tud menekülni a hím elől. Másik lehetőség, hogy a nőstényt külön akváriumba tesszük. Sok tenyésztő 18 nap után kiköpteti a nősténnyel a kishalakat, és külön neveli fel őket, mert a nőstények hajlamosak a túlhordásra, így az ivadékok nem jutnak időben táplálékhoz. A kishalak gyorsan nőnek, és a nőstény még vigyáz rájuk néhány napig.

Felhasznált források:
http://www.fishbase.de/summary/Pseudotropheus-crabro.html
http://fish.mongabay.com/species/Pseudotropheus_crabro.html
http://www.cichlid-forum.com/profiles/species.php?id=845
http://animal-world.com/encyclo/fresh/cichlid/BumblebeeMouthbrooder.php
https://en.wikipedia.org/wiki/Pseudotropheus_crabro
Hasonló vízparamétereket igénylő fajok