Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Pseudosphromenus cupanus - Törpe paradicsomhalAngolul / English
Pseudosphromenus cupanus - Törpe paradicsomhalPseudosphromenus cupanus - Törpe paradicsomhalPseudosphromenus cupanus - Törpe paradicsomhalPseudosphromenus cupanus - Törpe paradicsomhalPseudosphromenus cupanus - Törpe paradicsomhalPseudosphromenus cupanus - Törpe paradicsomhalPseudosphromenus cupanus - Törpe paradicsomhal
 • Tudományos név: Pseudosphromenus cupanus
 • Szinonímák: Polyacanthus cupanus (Cuvier, 1831), Macropodus cupanus (Cuvier, 1831), Psedosphronemus cupanus (Cuvier, 1831)
 • Magyar név: Törpe paradicsomhal
 • Csoport: Labirint-kopoltyúsok
 • Származás: Ázsia; Délkelet-India és Sri Lanka
 • Testhossz: 6-6,5 cm
 • Természetes élőhely: Lassú folyású folyók, sekély tavak, rizsföldek és növényekkel sűrűn benőtt mocsarak lakója.
 • Viselkedés: Békés hal, de kis mérete és félénk viselkedése miatt nem javasolt társas akváriumba, legjobb külön a számukra berendezett akváriumban tartani. Tartható párban, vagy kisebb csoportban.
 • Táplálkozás: Mindenevő, a természetben többnyire rovarokat és más gerinctelenek lárváit fogyasztja. Akváriumban élő és fagyasztott eleségekkel etethetjük. A száraz eleségeket esetlegesen megkóstolja, de többnyire ez nem elegendő a megfelelő táplálásukhoz.
 • Szaporítás: Nehéz
 • Medence: Minimum 60 literes
 • Halnépesség: 60 literre 1 pár
 • Dekoráció: Növényekkel sűrűn beültetett akvárium, és a vízfelszínen úszó növények, amelyek tompítják a világítás erősségét. Gyökerekkel és ágakkal alakítsunk ki búvóhelyeket számukra, de használhatunk virágcserepeket, vagy félbevágott kókuszhéjat is. A talajra szórjunk száraz leveleket, amivel sokkal természetesebb hatást érhetünk el.
 • Hőmérséklet: 20-28 °C
 • pH: 6.0-7.5
 • Keménység: 2.0-25.0 NK°
 • Várható életkor: 5-8 év
Leírás: A Pseudosphromenus cupanus alapszíne barnás, az úszóinak a széle pedig kékes, különösen a farkúszóé. A farkúszó hegyes végű, lándzsaszerű, ez többnyire a hímeknél jellemző, de egyes nőstényeken is megfigyelhető. A hímek szemének írisze ragyogó vörös színű, valamint hasúszói és farok alatti úszója is hasonló színben pompáznak. Rokonától a Hegyesfarkú paradicsomhaltól (Pseudosphromenus dayi) könnyen megkülönböztethetjük, mert náluk hiányzik az a két szabálytalan vonalú, sötét oldalsáv a testükről, valamint a hímek farkúszója is rövidebb. A Törpe paradicsomhal labirint kopoltyúja segítségével képes belélegezni a légköri levegőt, ezáltal hosszú ideig tud megélni oxigén szegény vízben is.
A kifejlett hímeknek a hát-, farok alatti-, és farkúszója meghosszabbodott. Párzás során a hímeknek sokkal erősebb az úszóik színezete, és fakóbb a testük, míg a nőstények teste besötétedik. Másik lehetőség, hogy a halakat egy erős fényforrás elé helyezzük, és a nőstényeknél a testükön keresztül láthatóvá válik a petefészek, amely a belső szervek után található, azok egyfajta meghosszabbodásaként, ami a hímeknél egyáltalán nincsen.
Habfészek építő hal, a hím rejtett helyre építi a fészket, a természetben a part benyúló szakaszai alá, vagy egy üregbe, vagy ha nincs vízfelszínen úszó növényzet, akkor egy gyökér, vagy egy vízinövény nagyobb levele alá épít habfészket. Akváriumban megfelelő hely lehet egy felfordított cserép, egy félbevágott kókuszdió, vagy egy kerámiacső a habfészek építéséhez. A tenyésztő medencéjüket mindenképp fedni kell (sok tenyésztő Folpack fóliát használ), és a fedél és a vízszint között hagyjunk egy pár centis levegőréteget, mert a kikelő kishalaknak szükségük van egy réteg párás levegőre, hogy a labirint szervük megfelelően ki tudjon fejlődni. A hím általában egy kisebb habfészket épít. A párzás a habfészek alatt történik, amikor a hím testével körül öleli a nőstényt. A nőstény kiengedi az ikrákat, és a hím megtermékenyíti azokat, majd mindkét szülő a habfészekbe hordja az ikrákat. Az ikrák száma több száz is lehet. Ezután a hím őrzi, és gondozza a fészket. Megfigyelések szerint a hím akár több habfészket is építhet, és áthordhatja az ikrákat egyikből a másikba. Az ikrák 24-48 óra múlva kelnek ki, és további 2-3 múlva úsznak el, ami után frissen kelt sórákkal etethetjük őket. A kishalakra veszélyt jelenthet a többi hal, vagy a nőstény is, ezért célszerű külön akváriumban felnevelni őket.
Felhasznált források:
http://www.fishbase.org/summary/11228
http://www.seriouslyfish.com/species/pseudosphromenus-cupanus/
http://aquaworld.netfirms.com/Labyrinthfish/Pseudosphromenus/Pseudosphromenus_cupanus.htm
http://www.alliedacademies.org/articles/breeding-behaviour-of-spiketail-paradise-fishpseudosphromenus-cupanus-cuvier-1831.pdf
David Alderton - Bettas and Gouramis
https://www.aqualog.de/blog/schwarze-spitzschwanzmakropoden/
Hasonló vízparamétereket igénylő fajok