Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Pseudoplatystoma fasciatum - Csukafejű tigrisharcsaAngolul / English
Pseudoplatystoma fasciatum - Csukafejű tigrisharcsaPseudoplatystoma fasciatum - Csukafejű tigrisharcsaPseudoplatystoma fasciatum - Csukafejű tigrisharcsaPseudoplatystoma fasciatum - Csukafejű tigrisharcsa
 • Tudományos név: Pseudoplatystoma fasciatum
 • Szinonímák: Silurus fasciatus, Pseudoplatystoma fasciatum fasciatum, Platystoma artedii, Pseudoplatystoma fasciatum intermedium, Pseudoplatystoma fasciatum nigricans, Pseudoplatystoma fasciatum brevifile
 • Magyar név: Csukafejű tigrisharcsa
 • Csoport: Harcsák
 • Származás: Dél-Amerika; Ecuador, Kolumbia, Venezuela, Guyana, Suriname, Francia-Guyana, Peru, Bolívia, Brazília, és Argentína
 • Testhossz: 104 cm
 • Természetes élőhely: Nagyon nagy az elterjedési területe, a hatalmas folyóktól kezdve a mellékfolyókban és a folyók által elárasztott területeken, valamint nagyobb tavakban is megtalálható.
 • Viselkedés: Méretéhez képest viszonylag békés, éjszakai harcsa, de a nála kisebb halakat levadássza, ezért csak hasonló méretű, vagy nagyobb halakkal tartsuk. A fajtársaival, és más hasonló harcsákkal szemben területvédő, ezért csak magában tartsuk.
 • Táplálkozás: Ragadozó, a természetben halakkal táplálkozik, de akváriumi körülmények között elfogad más húsos eleségeket is, mint pl. kagyló, rák, földigiliszta. A nagyobb halaknak adhatunk halfilét egészben is. A kifejlett halakat elég hetente egyszer etetni, hogy elkerüljük a halak elhízását.
 • Szaporítás: Akváriumban nem lehetséges
 • Medence: Minimum 10000 literes
 • Halnépesség: 10000 literre 1 hal
 • Dekoráció: Hatalmas úszótérre van szükségük, valamint néhány nagyobb fatörzsre és gyökérre, amelyek alatt elrejtőzhetnek. Ezeket a dekorációs elemeket erősen rögzíteni kell, hogy a halak ne tudják elmozdítani őket! Külön biológiai szűrőmedencét célszerű beállítani melléjük, mert rengeteget ürítenek.
 • Hőmérséklet: 22-26 °C
 • pH: 6-7,6
 • Keménység: 2-30 NK°
 • Várható életkor: 20 év

Megjegyzés: A Csukafejű tigrisharcsa NEM való a közönséges otthoni akváriumokba, hiszen hatalmasra nő, és a felnőtt halak elérhetik a 70 kg-ot is! Természetes élőhelyén kitűnő húsú, kedvelt étkezési hal. A kifejlett halaknak hatalmas térre van szükségük. Ennek ellenére a fiatal halakat gyakran be lehet szerezni különböző kereskedésekben (sokszor a várható tartási nehézségekről sem tájékoztatják a vásárlót), de ezek hamar kinövik még a legnagyobb akváriumot is. A várható életkoruk miatt pedig egy ilyen hal tartása, egy hosszú távú elkötelezettség. Sokan esetleg úgy gondolnák, hogy majd ha megnő a hal, akkor elajándékozzák egy állatkertnek, de sajnos az állatkertek sincsenek felkészülve az ekkora halak befogadására (főleg nem tömegesen). Elkeserítő, hogy az akvarisztikai hobbi számára befogott fiatal Csukafejű tigrisharcsák legtöbbje nem éri meg a felnőtt kort, és a befogások miatt a természetes populáció is megfogyatkozik. Ezért is fontos, hogy csakis akkor vegyünk ilyen nagytestű halat, ha képesek vagyunk biztosítani számára a megfelelő körülményeket! Viszont akik megengedhetnek maguknak egy ilyen medencét, azok számára ez egy valóban szép, és érdekes harcsa lehet. Nagyon hasonlít a Pseudoplatystoma tigrinum-hoz, de annak a mintázata sokkal szabálytalanabb. Sajnos Távol-keleten étkezési célból keresztezték a szintén nagy testű Vörösfarkú harcsával (Phractocephalus hemioliopterus), és ezek az érdekes mintázatú hibridek eljutottak az akvarisztikai hobbiba is.

A Csukafejű tigrisharcsa teste hosszú, feje lapos. Szája széles, és kacsacsőrre emlékeztet, amelyen 3 pár hosszú bajuszszál található. Színük függ a származási helyüktől és a koruktól is, de testük legtöbbször ezüstös, vagy barnás színű, amelyen függőleges, vastag csíkok és nagyobb pöttyök találhatóak. A hasuk fehér színű, míg a farokúszó legtöbbször pöttyös. Szemük viszonylag kicsi.

A nemek megkülönböztetése külső jegyek alapján lehetetlen. A nőstények 56 cm-es korukban, míg a hímek 45 cm-es korukban érik el a szexuális érettséget. Akváriumi szaporítása nem megoldott, ugyanis a természetben hatalmas távolságokat vándorolnak az ívóhelyükhöz, amit lehetetlen megoldani mesterséges körülmények között.

Hasonló vízparamétereket igénylő fajok