Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Pseudomugil mellis - Törpe mézszínu kalászhalAngolul / English
Pseudomugil mellis - Törpe mézszínű kalászhalPseudomugil mellis - Törpe mézszínű kalászhalPseudomugil mellis - Törpe mézszínű kalászhalPseudomugil mellis - Törpe mézszínű kalászhalPseudomugil mellis - Törpe mézszínű kalászhal
 • Tudományos név: Pseudomugil mellis
 • Szinonímák: -
 • Magyar név: Törpe mézszínu kalászhal
 • Csoport: Kalászhalak
 • Származás: Ausztrália, Queensland, Brisbane-tol egészen Bundaberg-ig.
 • Testhossz: 3-4 cm
 • Természetes élohely: A partvidék melletti kisebb tavak és patakok lakója. Ezek az élohelyek jellemzoen lassú folyású, többnyire sötét vizu patakok, vagy mocsarak, homokos, vagy iszapos aljzattal, amelyekben sok vízinövény található.
 • Viselkedés: Békés, aktív csapathal. Hasonló méretu halakkal jól együtt tartható, de inkább külön a számukra berendezett akváriumban tartsuk.
 • Táplálkozás: Mindenevo; nem válogatós az élo eleségtol a száraz tápokig mindent megeszik.
 • Szaporítás: Elég könnyu
 • Medence: Minimum 30 literes
 • Halnépesség: 45 literre 6-8 hal
 • Dekoráció: Legjobban egy növényekkel surun beültetett akváriumban érzi jól magát. Telepítsünk vízfelszínen úszó növényeket is, mert a halak a vízfelszín közelében úsznak. A suru növényzet biztonságérzetet ad a halaknak, és könnyen elbújhatnak, ha veszélyben érezik magukat.
 • Homérséklet: 24-28 °C
 • pH: 6-7,5
 • Keménység: 5-12 NK°
 • Várható életkor: 3-5 év

Megjegyzés: A Törpe mézszínu kalászhal - mint neve is mutatja – kis testu, mézsárga színu kalászhal. A hímek barnás színu úszóinak a szegélye fehér, míg a fehér rész alatt egy fekete színu, vastagabb csík húzódik. A testüket borító pikkelyek széle halvány fekete színu, amely egy rácsszeru mintázatot alakít ki a testükön. A nostények és a fiatal halak színe fakó sárga, úszóik pedig színtelenek. Két hátúszójuk van, amelyek egymáshoz nagyon közel helyezkednek el és az elso sokkal kisebb, mint a második. A nemek megkülönböztetése viszonylag könnyu, mert a hímek sokkal élénkebb színezetuek, az úszóik is színesek, és a hátúszójuk hosszabb, mint a nostényeknek. A természetben 25-70 fos csapatokban élnek. A Természetvédelmi világszövetség (IUCN) vörös listáján 1996-ig sérülékeny fajként tartották számon, azóta viszont már veszélyeztetett faj, mivel élohelyeik a városi fejlodés következtében nagyon lecsökkentek, és más betelepített halfaj (Gambusia holbrooki) is kiszorítja oket eredeti élohelyükrol. Régebben azt gondolták, hogy a Pseudomugil signifer egyik színváltozatáról van szó.

Természetes élohelyükön a nostények szeptembertol januárig raknak ikrákat. A vízhomérséklet szaporodáskor általában 26-28 °C között van. Ivarérettségüket 5 hónapos korukban érik el, és párban, vagy csoportosan is szaporíthatjuk oket. Ekkor a nostények teste 17-22 mm hosszú, és a nagyobb halak több ikrát raknak, mint a kisebb testuek. Fogságban a hímek területvédoek, és orzik a szaporodási területüket más betolakodókkal szemben. Elotte etessük a halainkat boségesen élo eleségekkel, és biztosítsunk számukra néhány csomó Jávai mohát, vagy hasonló finom szálú növényt, ahová az ikráikat lerakhatják. Íváskor a hímek az úszóikat kitárják, és cikcakkban úsznak, hogy elzárják a menekülési utat a nostény elol. Más kalászhalakkal szemben, amelyek a reggeli idoszakban ikráznak, a Törpe mézszínu kalászhalak többnyire a délutáni idoszakban rakják le ikráikat. A nostények általában naponta 5-10 ikrát raknak, amelyeket célszeru külön medencébe helyezni, mert a felnott halak megehetik a kikelo kicsiket. Az ívás eltarthat 7-9 napig is, és az ikrák száma 42-125 között változhat. Az ikrák folyamatos 24 °C vízhomérséklet mellett 12-14 nap alatt kelnek ki, és a kishalak többnyire a vízfelszín közelében keresnek táplálékot. Kissé megemelt vízhomérséklet esetén (25-27 °C), az ikrák 5-8 nap alatt kelnek ki. Az ivadékok papucsállatkával, vagy hasonló kisméretu eleséggel etethetoek, majd ha már kicsit nagyobbak, akkor adjunk nekik frissen kelt sórákot.

A hosszú távú akváriumi tartásuk titka, hogy folyamatosan szaporítani kell oket. Az 1 évnél idosebb halak szaporodási gyakorisága és intenzitása lecsökken. Ha nem vesszük észre ezt a csökkenést, akkor elobb-utóbb kiöregszenek és elveszítjük az állományt. Ezért célszeru egy fiatal 6-12 fobol álló csapatot beszerezni, és már korán és folyamatosan szaporítani oket, hogy mindig legyen utánpótlás a halakból.

Hasonló vízparamétereket igénylő fajok