Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Neolamprologus brevis - Apró csigasügérAngolul / English
Neolamprologus brevis - Apró csigasügérNeolamprologus brevis - Apró csigasügérNeolamprologus brevis - Apró csigasügérNeolamprologus brevis - Apró csigasügérNeolamprologus brevis - Apró csigasügér
 • Tudományos név: Neolamprologus brevis
 • Szinonímák: Lamprologus brevis (Boulenger, 1899), Lamprologus calliurus (Boulenger, 1906), Neolamprologus calliurus (Boulenger, 1906), Lamprologus taeniurus (Boulenger, 1914)
 • Magyar név: Apró csigasügér
 • Csoport: Sügérek
 • Származás: Afrika; a Tanganyika tóban őshonos
 • Testhossz: hím: 6 cm, nőstény: 4 cm
 • Természetes élőhely: A tóban a viszonylag mélyebb, homokos talajú, part menti részeken él, ahol kevesebb csigaház található.
 • Viselkedés: Területvédők, a csigaházuk körüli kis területet erősen védelmezik a betolakodókkal szemben, ezért más fajokkal csak nagyobb akváriumban társítsuk őket. Ilyenkor célszerű olyan fajokat választani, amelyek az akvárium más területeit részesítik előnyben (pl. kövek között élnek).
 • Táplálkozás: Mindenevő; Természetes élőhelyén planktonokkal táplálkozik, akváriumban alapvetően élő és fagyasztott eleségeket adjunk nekik, de szívesen elfogyasztanak mindenféle száraz tápokat is.
 • Szaporítás: Elég könnyű
 • Medence: Minimum 40 literes
 • Halnépesség: 50 literre 1 hím és 3-4 nőstény
 • Dekoráció: Aljzatnak használjunk homokot, és a nyílt területekre szórjunk szét kisebb-nagyobb csigaházakat, amelyeket a halak el tudnak foglalni. A homok lehet 4-5 cm mély, mert a halak szeretnek ásni, és mindig több csigaház legyen, mint amennyi halat tartunk.
 • Hőmérséklet: 23-27 °C
 • pH: 7.5-9.0
 • Keménység: 8.0-25.0 NK°
 • Várható életkor: 6-8 év
Leírás:

A Neolamprologus brevis egy elég gyakran kapható csigasügér, többféle színváltozata létezik. A normál változat testének alapszíne világosbarna, amelyen 9 sárgásbarna függőleges csík húzódik. A napfoltos színváltozat (Sunspot) teste barnás-mályva színű, amelyen egy-egy arany színű folt található mindkét mellúszó mögött. Más színváltozatoknál kékes színezet is megtalálható a testen, valamint az úszókon is. Stressz hatására testük hátsó felén világosbarna, függőleges csíkok jelennek meg. Mindegyik színváltozatnál jellemző, hogy megfelelő világítás mellett ragyogó kék vonalak láthatóak a szemük alatt.

Természetes élőhelyén olyan részeken él a Tanganyika tóban, ahol kevés csigaház található, ezért a párok megosztják egymással a csigaházakat. Ez a viselkedés néha megfigyelhető akváriumban is, ha túl kevés csigaház van. A kialakított territóriumok elég kicsik, átmérőjük legtöbbször nem nagyobb, mint 15 cm, de ezeket erősen védelmezik. Kinézete hasonlít a Lamprologus ocellatus-hoz, de a Neolamprologus brevis oldalán függőleges sávok találhatóak. Kezdők számára is jó választás lehet.

Fiatal korban nehéz a nemeket megkülönböztetni, de a kifejlett hímek sokkal nagyobbra nőnek.
Szaporításuk viszonylag könnyű, akár egy társas akváriumban is lehetséges, de ha szeretnénk az ivadékokat felnevelni, akkor külön akváriumban célszerű tartani őket. A nőstény csigaházakba rakja ikráit, ezért helyezzünk be minél több, eltérő méretű csigaházat, hogy a halak tudjanak válogatni közöttük. Szaporításhoz az éticsiga háza megfelelő lehet, és ezt viszonylag könnyen be is lehet szerezni. A víz legyen kemény, lúgos, és 26-27 °C hőmérsékletű. Ha több nőstényt tartunk egy hímhez, akkor ezzel csökkenthetjük a hímek közötti agressziót, valamint akkor egy hím több nősténnyel is tud egyszerre szaporodni. Párzáskor a nőstények megpróbálják felhívni magukra a hímek figyelmét úgy, hogy a csigaház bejárata előtt pózolnak, amit teljesen beásnak a talajba, hogy csak a bejáratuk látszik ki. Ha a hím hajlandó a párzásra, akkor a nőstény beúszik a csigaházba, és lerakja az ikrákat, majd a hím kiengedi a spermáját, és ahogy a nőstény kifelé mozog a házból, a vízmozgás beszívja a spermát, és megtermékenyíti az ikrákat. Ha a csigaház elég nagy, akkor a hím is beúszik, és úgy termékenyíti meg az ikrákat. Az ikrák száma 15 és 30 között változhat. Ívás után a hím nem foglalkozik az ikrákkal, és a nőstény őrzi és legyezgeti őket az úszóival. Az ikrák 24 óra múlva kelnek ki, és további 6-7 nap múlva úsznak el. Ahogy növekednek, úgy kalandoznak el egyre messzebbre a csigaháztól. Az ivadékokat frissen kelt sórákkal etethetjük.
Felhasznált források:
http://www.seriouslyfish.com/species/neolamprologus-brevis/
http://www.fishbase.org/summary/8651
http://animal-world.com/encyclo/fresh/cichlid/BrevisShelldweller.php
http://www.cichlid-forum.com/articles/n_brevis.php
http://www.cichlidae.com/article.php?id=44
http://www.theaquariumwiki.com/Neolamprologus_brevis
A Tanganyika és a Malawi tó sügérvilága
Lake Tanganyika Cichlids by Mark Smith
Guide to Tanganyika Cichlids by AD Konigs
Hasonló vízparamétereket igénylő fajok