Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Nannostomus trifasciatus - Háromcsíkos törpeszájú halAngolul / English
Nannostomus trifasciatus - Háromcsíkos törpeszájú halNannostomus trifasciatus - Háromcsíkos törpeszájú halNannostomus trifasciatus - Háromcsíkos törpeszájú halNannostomus trifasciatus - Háromcsíkos törpeszájú halNannostomus trifasciatus - Háromcsíkos törpeszájú hal
 • Tudományos név: Nannostomus trifasciatus
 • Syinonímák: Poecilobrycon vittatus (Ahl, 1934)
 • Magyar név: Háromcsíkos törpeszájú hal
 • Csoport: Pontylazacok
 • Származás: Dél-Amerika; Guyana, Brazília, Peru, Kolumbia és Bolívia.
 • Testhossz: 4-6 cm
 • Természetes élőhely: Lassú folyású, feketevizű folyókban, és mocsaras vidékeken él, amelyek jellemzően vízinövényekkel nagyon sűrű benőtt területek, és sok a víz alatti, bedőlt fatörzs. Gyakran a folyók által elárasztott erdős területekre is kiúszik.
 • Viselkedés: Viszonylag békés csapathal, legjobb hasonló méretű, békés halakkal tartani. Más rokon fajoknál agresszívebb, néha komoly sérülést is képesek okozni, ezért nagy csapatban tartsuk őket, így megoszlik köztük az agresszió. Általában a víz középső és felső rétegeiben mozognak, ezért talajlakó halakkal jól együtt tarthatóak.
 • Táplálkozás: Mindenevő; A természetben apró gerincteleneket fogyaszt, de akváriumban a száraz tápokat, és a kisméretű élő, és fagyasztott eleségeket is elfogadja.
 • Szaporítás: Nehéz
 • Medence: Minimum 50 literes
 • Halnépesség: 70 literre 8-10 hal
 • Dekoráció: Növényekkel dúsan beültetett akvárium, lehetőleg sötét színű talajjal. A vízfelszínen úszó növények segítségével tompítsuk a világítás erősségét. Gyökerekkel, ágakkal, és száraz levelekkel dekorálhatjuk medencéjüket.
 • Hőmérséklet: 22-28 °C
 • pH: 4-7,5
 • Keménység: 1-12 NK°
 • Várható életkor: 3-8 év

Megjegyzés: Érdekesség, hogy a Nannostomus trifasciatus színezete nappal és éjszaka eltérő lehet. Nappal a testükön 3 vízszintes sötét csík húzódik, amely a test teljes hosszában végigfut. Éjjel 3 nagy, sötét folt jelenik meg az oldalukon, amelyek a hátuktól a has irányába húzódnak. Kutatások kimutatták, hogy a nappali színezet a fajtársak könnyebb felismerését segíti, míg az éjszakai mintázat segít elrejtőzni az éjjeli ragadozók elől. A sötét csíkok között a hal teste a felső, és oldalsó részén aranyszínű, míg a hasi részen ezüstös. A kopoltyúfedőn, a hát-, mell-, és farkúszón vörös foltok találhatóak, és a populációtól függően változik a méretük. Kinézetük nagyon hasonlít a Nannostomus marginatus-hoz, de rokona sokkal kisebb méretű. A vad populációk mintázata változó, és függ a befogási helytől is, például a perui halak teste inkább ezüstös színű, míg más populációk testén található vörös csík sokkal hosszabb. Habár még manapság is rendszeresen lehet vadon fogott halakat kapni, a legtöbb Háromcsíkos törpeszájú hal már a kereskedelmi farmokról kerül ki, ahol nagy mennyiségben tenyésztik. Elég könnyen beszerezhető hal, és jó választás lehet azok számára, akik az ilyen pontylazacokkal ismerkednek, mert viszonylag könnyen tarthatóak. Éjjel legtöbbször a vízfelszín közelében pihennek, nappal pedig a középső vízrétegekben mozognak.

A kifejlett hímek színezete sokkal intenzívebb, és általában karcsúbbak a nőstényeknél. Egyes hímeknél a két felső sötét csík között egy vékony vörös csík is található. Ikráikat szétszórják, a szülők az ikrákat nem gondozzák. Szaporításuk akváriumban is lehetséges, egy növényekkel sűrűn beültetett akváriumban akár külső beavatkozás nélkül is megjelenhetnek ivadékok, de ez általában ritka. Ennél célravezetőbb egy kisebb akváriumban elkülöníteni, és szaporítani a halakat. Az akvárium legyen gyengén megvilágított, és az aljára helyezzünk ikrahálót, amelyen az ikrák átférnek, de a szülők nem tudják felfalni az ikrákat. Alternatív megoldás lehet Jávai mohával kibélelni a medencét, amely szintén elrejti az ikrákat a szülők elől. Szaporításhoz enyhén savas, és lágy vízre van szükség. Fontos, hogy a halakat változatos, élő eleségekkel, bőségesen etessük, hogy a nőstényeknél meginduljon az ikrásodás. Szaporítani párban, vagy kisebb csapatban lehetséges (1-2 hím, és több nőstény). Ikrázás után a szülőket távolítsuk el. Az ikrák száma 30 és 70 között változhat. Az ikrák kb. 18-72 óra múlva kelnek ki, és az 5. nap környékén úsznak el. A kikelő ivadékok nagyon kicsik, ezért nagyon apró ivadéktáppal etessük őket, majd ha már nagyobbak, akkor megpróbálhatjuk a frissen kelt sórákot, vagy más hasonló méretű élő eleségeket is. Szüleiktől eltérően testük sötétebb színű, és a zsírúszójuk nagyobb, amit úszáshoz használnak. Lassan nőnek, kb. 7 hónapos korukra érik el az ivarérettséget.

Felhasznált források:
http://www.seriouslyfish.com/species/nannostomus-trifasciatus/
http://en.wikipedia.org/wiki/Nannostomus_trifasciatus
http://animaldiversity.org/accounts/Nannostomus_trifasciatus/
http://www.fishbase.org/summary/10758
Hasonló vízparamétereket igénylő fajok