Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Melanotaenia fluviatilis - Folyami szivárványhalAngolul / English
Melanotaenia fluviatilis - Folyami szivárványhalMelanotaenia fluviatilis - Folyami szivárványhalMelanotaenia fluviatilis - Folyami szivárványhalMelanotaenia fluviatilis - Folyami szivárványhal
 • Tudományos név: Melanotaenia fluviatilis
 • Szinonímák: Aristeus fluviatilis, Melanotaenia splendida fluviatilis
 • Magyar név: Folyami szivárványhal
 • Csoport: Kalászhalak
 • Származás: Ausztrália délkeleti részén
 • Testhossz: hím: 10-11 cm, nostény: 7 cm
 • Természetes élohely: A folyók lassú folyású szakaszain, és tiszta vizű állóvizekben, tavakban él, ahol sok vízinövény található.
 • Viselkedés: Nagyon békések, de más kisebb méretű, vagy nyugodtabb halakat megriaszthatnak a gyors mozgásukkal és viszonylag nagy méretükkel. Kissé ijedősek, és csapatban érzik csak igazán jól magukat, érdemes 6-8 példányt tartani belolük.
 • Táplálkozás: Mindenevo; nem válogatós, szinte mindent megeszik, élo, fagyasztott és száraz tápokat is. Fontos az élő eleség, hogy a halak mindig a legszebb színeikben pompázzanak.
 • Szaporítás: Elég könnyű
 • Medence: Minimum 110 literes
 • Halnépesség: 200 literre 6-8 hal
 • Dekoráció: Legjobban egy növényes akváriumban érzik magukat, de szükségük van az úszótérre is. Olyan növényeket válasszunk, amelyek bírják a keményebb és lúgos vizet. Az aljzat inkább sötét legyen. A vízmozgás ne legyen erős.
 • Homérséklet: 20-25 °C
 • pH: 6,5-8
 • Keménység: 8-20 NK°
 • Várható életkor: 5-8 év

Megjegyzés: Hosszúkás, oldalról lapított testük olajzöld, vagy barnás árnyalatú a háti részen, és egyre halványul a hasi rész felé, ahol már majdnem fehér. A Folyami szivárványhalnak két hátúszója van, és enyhén villás farokúszója. A kifejlett hímek testén narancssárgás-pirosas színu vízszintes csíkok húzódnak a pikkelyek között. Az úszók átlátszóak, vagy vöröses színuek, néhány esetben halványan pöttyözöttek. Egyes esetekben a hímek hát-, és farok alatti úszójának a széle fekete, különösen ívási idoszakban. A többi kalászhallal ellentétben nem túl gyakran lehet velük találkozni a kereskedésekben. Ausztráliában a Folyami szivárványhal él a legdélebb régiókban a kalászhalak közül, és ezért sokkal huvösebb homérsékleteket is képesek átvészelni, mert ezek a vidékek télen elég hidegek. A hideg vízben a halak kevésbé aktívak, és színezetük is elhalványul, valamint tény, hogy 10 °C alatt már elpusztulnak, de mérsékelt éghajlatú országokban akár kerti tavakban is tarthatóak. A Melanotaenia fluviatilis nagyon hasonlít rokonára a Melanotaenia duboulayi-ra, sot 1986-ig azonosnak hitték oket, és nagyon nehéz a megkülönböztetésük. Alapveto különbség a két hal között a test alakjában, az úszók sugarainak számában, és a színezetükben van, továbbá az ikrák formájában, és azok fejlodésében tisztán kimutatható a különbség. Ezeken kívül a Melanotaenia fluviatilis északi és déli populációi között is van különbség, mert a délen élo halak feje gyakran szélesebb, és szájuk nem annyira eloreálló, inkább lekerekített.

A hímek akkor mutatják a legszebb színezetüket, ha több hímet is tartunk együtt, ugyanis ilyenkor rivalizálnak egymással. A kifejlett hímek nagyobbak, és sokkal színesebbek, mint a nostények, ezenkívül a nostények hát-, és farok alatti úszója kisebb, és lekerekített. A természetben a szaporodásuk októbertol januárig tart, amikor a vízhomérséklet emelkedni kezd, akváriumban viszont egész évben szaporodhatnak, ha a homérséklet 20 °C fölött marad. Szaporításuk nem túl nehéz, de az ivadékok felnevelése kicsit nehezebb. Tenyésztésükhöz legalább 80 cm hosszú akvárium javasolt, amelyet töltsünk meg közepesen kemény, enyhén lúgos (7,5 pH) 23-24°C-os vízzel. Szurésnek egy szivacsszuro megfelel. Aljzat nem szükséges, és a medencét béleljük ki Jávai mohával. Érdemes a nemeket elotte elkülöníteni és élo eleségekkel jó kondícióba hozni. Ívás elott a hímek szinte folyamatosan egymásnak pózolnak, és a színezetük is felerosödik, testük smaragdzöld árnyalatot vesz fel, a torkuk narancssárga színu lesz, valamint a farkuk bevörösödik. Ekkor válasszuk ki a legszebb hímet és a legnagyobb hasú nostényt és tegyük az ívató medencébe. Emeljük meg egy kicsit a vízhomérsékletet, ami általában beindítja a szaporodást. Az ívás több hétig is eltart, ilyenkor naponta raknak le ikracsomókat, amelyeket a tereptárgyakhoz rögzítenek kis szálak segítségével. Az ikrák száma 100-150 között van. A szülok általában nem bántják az ikrákat, de azért tanácsos külön tenni oket egy másik akváriumba. Az ikrák 5-9 nap múlva kelnek ki, ami homérsékletfüggo: 9-14 nap 20 °C-on, 7 nap 24-25 °C között, 6 nap 26-27 °C között, és 4-5 nap 28 °C körül. A kikelo ivadékok 2,5-4,2 mm hosszúak, és eleinte nagyon apró eleségre van szükségük (papucsállatka), majd ha már kicsit nagyobbak, akkor adhatunk nekik frissen kelt sórákot. Az olyan eleség nem jó, ami lesüllyed a fenékre, mert a kishalak a vízfelszín közelében tartózkodnak. A kikelés után 32 nappal a kishalak 13-15 mm hosszúak, míg 72 napos korukra 21-25 mm hosszúak. Ivarérettségüket 1 éves korukra érik el, amikor már 4-5 cm hosszúak.

Hasonló vízparamétereket igénylő fajok