Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Lamprologus callipterus - Fekete csigasügérAngolul / English
Lamprologus callipterus - Fekete csigasügérLamprologus callipterus - Fekete csigasügérLamprologus callipterus - Fekete csigasügérLamprologus callipterus - Fekete csigasügérLamprologus callipterus - Fekete csigasügérLamprologus callipterus - Fekete csigasügérLamprologus callipterus - Fekete csigasügérLamprologus callipterus - Fekete csigasügér
 • Tudományos név: Lamprologus callipterus
 • Szinonímák: Neolamprologus callipterus (Boulenger, 1906), Lamprologus reticulatus (Boulenger, 1906), Julidochromis elongatus (Steindachner, 1909), Neolamprologus elongatus (Steindachner, 1909), Lamprologus steindachneri (Boulenger, 1915), Lamprologus modestus nyassae (Borodin, 1936)
 • Magyar név: Fekete csigasügér
 • Csoport: Sügérek
 • Származás: Afrika; a Tanganyika tóban őshonos
 • Testhossz: hím:15 cm, nőstény: 6 cm
 • Természetes élőhely: A tóban az átmeneti zónákban él, ahol a köves parti rész találkozik a nyílt vízzel, és jellemzően csak néhány szétszórt kőrakás borítja a homokos talajt.
 • Viselkedés: A hímek a fajtársaikkal és más halakkal szemben is agresszívek, és területvédők, ezért más fajokkal csak megfelelően nagyméretű akváriumban társítsuk őket.
 • Táplálkozás: Mindenevő; A természetben gerincteleneket és kishalakat fogyasztanak, akváriumban alapvetően élő és fagyasztott eleségeket adjunk nekik, de szívesen elfogyasztanak mindenféle száraz tápokat is.
 • Szaporítás: Elég könnyű
 • Medence: Minimum 150 literes
 • Halnépesség: 150 literre 1 hím, és 5-6 nőstény
 • Dekoráció: Építsünk kőrakásokat úgy, hogy köztük legyen elég szabad úszótér is. Aljzatnak használjunk homokot, és a nyílt területekre szórjunk szét kisebb-nagyobb csigaházakat, amelyeket a halak el tudnak foglalni.
 • Hőmérséklet: 24-27 °C
 • pH: 7.5-9.0
 • Keménység: 10.0-25.0 NK°
 • Várható életkor: 6-8 év
Leírás: A hímek testszíne a szürkés olajzöldtől a világos barnáig változhat, testükön csillogó pontsorokkal. Szemük alatt, és a szájuk felső részénél ragyogó kék csíkok húzódnak. A nőstények barnás alapszínűek, testükön márványos mintázattal. Fakó színezetük, és agresszív viselkedésük miatt nem túl népszerű halak, de lenyűgöző szaporodásuk okán mégis rendkívül érdekesek. Létezik egy szelektív tenyésztéssel létrehozott albínó változata is.
A hímek sokkal nagyobbra nőnek, és testtömegük akár a nőstények húszszorosa is lehet. A hímeknek elég erősnek kell lenniük, hogy mozgatni tudják a csigaházakat (Neothauma tanganyicense), míg a nőstényeknek elég kicsinek kell lenniük, hogy beférjenek ezekbe a házakba.
Szaporításuk akváriumban is lehetséges, a nőstény csigaházakba rakja ikráit, de célszerű külön a számukra berendezett akváriumban tartani és szaporítani őket, ha a kikelő kishalakat is fel akarjuk nevelni, különben a többi hal levadászhatja az ivadékokat. Szaporításhoz az éticsiga háza megfelelő lehet, és ezt viszonylag könnyen be is lehet szerezni. Akváriumukban a víz legyen kemény és lúgos kémhatású (pH 8,0-8,5). A természetben egy nagyobb hím akár 30 nőstényből álló háremet is kialakíthat magának, ezért célszerű legalább 3 nőstényt betenni egy hím mellé. A hímnek nagyjából 9 cm nagyságúnak kell lennie, hogy elbírja mozgatni a Neothauma csigaházakat. Az ivarérett hím egy nagy, lapos gödröt ás a homokos talajba, majd csigaházakat gyűjt össze ide, amivel kialakítja a nőstényei számára az ívóhelyet. Amikor egy párzóképes nőstény megközelíti a gödröt, a hím hullámzó testmozgással megpróbálja egy csigaház bejáratához invitálni őt. Amikor a nőstény lerakja a kb. 30 db ikrát a csigaházban, akkor a hím kiengedi a spermáját a csigaház szájánál, mert túl nagy ahhoz, hogy beférjen a házba. A nőstény a csigaházban marad 10-14 napig, és gondozza az ikrákat, amíg a hím védi a területét. Ezalatt az idő alatt a nőstény nem táplálkozik. Miután az ivadékok elúsztak, frissen kelt sórákkal, és más apró eleségekkel etethetjük őket. Elúszás után a szülők már nem vigyáznak tovább az ivadékokra, így célszerű lehet külön akváriumban felnevelni őket.

A természetben egy kifejlett hím territóriuma több méter átmérőjű is lehet, és akár több száz csigaházat (Neothauma tanganyicense) is összehord egy ekkora területre. Érdekesség, hogy mialatt a hím védelmezi az ivadékokat gondozó nőstényeket, nem vesz magához táplálékot, és ezért gyakran annyira legyengül, hogy egy erősebb hím elrabolja a területét. A nem ivarérett és a gyengébb hímek nagyobb csapatokban úsznak, létszámuk elérheti a százat is, és így pusztítják végig a nyílt területeket, felfalva mindent, ami befér a szájukon. A nőstények kizárólag egy domináns hím területén élnek. A hímek között is rendkívül nagy lehet a méretbéli különbség, és mérettől függően más-más szaporodási stratégiát választanak. A nem domináns hímek rendszeresen megpróbálnak bejutni egy domináns hím területére, hogy bejuttassák spermájukat egy nőstény által elfoglalt csigaházba. Más kisebb hímek pedig elbújnak a csigaházakban és megpróbálják a nőstény által lerakott ikrákat megtermékenyíteni.

Felhasznált források:
http://www.fishbase.org/summary/8612
http://www.seriouslyfish.com/species/lamprologus-callipterus/
http://www.cichlid-forum.com/articles/l_callipterus.php
https://en.wikipedia.org/wiki/Lamprologus_callipterus
Guide to Tanganyika Cichlids by Ad Konings
A Tanganyika- és a Malawi-tó sügérvilága
Hasonló vízparamétereket igénylő fajok