Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Gastromyzon ctenocephalus - Pöttyös palacsinta algázóAngolul / English
Gastromyzon ctenocephalus - Pöttyös palacsinta algázóGastromyzon ctenocephalus - Pöttyös palacsinta algázóGastromyzon ctenocephalus - Pöttyös palacsinta algázóGastromyzon ctenocephalus - Pöttyös palacsinta algázóGastromyzon ctenocephalus - Pöttyös palacsinta algázóGastromyzon ctenocephalus - Pöttyös palacsinta algázó
 • Tudományos név: Gastromyzon ctenocephalus
 • Szinonímák: Pöttyös hegyipataki csík
 • Magyar név: Pöttyös palacsinta algázó
 • Csoport: Csíkfélék
 • Származás: Ázsia; Nyugat-Borneó
 • Testhossz: 3,5-4 cm
 • Természetes élőhely: Gyors folyású, sekély hegyi patakokban.
 • Viselkedés: Békés, félénk halak, és speciális igényeik miatt célszerű külön a számukra berendezett akváriumban tartani őket. Gyakran kisebb territóriumokat foglalnak el, és védelmeznek, amelyek általában az elsődleges táplálkozási helyeik.
 • Táplálkozás: Mindenevő, a természetben alapvetően algákat, és különböző mikroorganizmusokat fogyaszt, amelyeket a kövek felületéről rág le. Akváriumban elfogadja a fagyasztott, és száraz tápokat is, de fontos, hogy növényi eredetű táplálék legyen az elsődleges elesége.
 • Szaporítás: Akváriumban még nem volt sikeres
 • Medence: Minimum 70 literes
 • Halnépesség: 100 literre 4-5 hal
 • Dekoráció: Legfontosabb számukra a tiszta, oxigénben gazdag, gyors folyású víz, amit egy erős szűrővel biztosíthatunk. A szűrő teljesítménye a medence térfogatának 10-15-szöröse is lehet. Az aljzat lehet homok, vagy apró szemű kavics, amelyre helyezzünk minél több lapos követ, amelyek búvóhelyül is szolgálnak a halak számára.
 • Hőmérséklet: 20-24 °C
 • pH: 6-7,5
 • Keménység: 1-12 NK°
 • Várható életkor: 6 év

Megjegyzés: A Pöttyös palacsinta algázó alapszíne barna, és világos-sárgás apró pöttyök borítják a testét. Úszóin sárga színű csíkokból, és foltokból álló mintázat húzódik, amely néhol kékes árnyalatú. Teste lapos, és áramvonalas, alakja jól alkalmazkodott a gyors folyású folyókhoz, ahol a kövekre lapulva legeli le az algákat a tereptárgyakról. Kinézete nagyon hasonlít a Gastromyzon scitulus-hoz, de könnyen megkülönböztethetjük őket, mert a Gastromyzon ctenocephalus testén található pöttyök kisebbek, és sokkal sűrűbben borítják a testet, valamint a hátúszójukon kékes színű a mintázat, és a farkúszón található kékes csíkok egybefüggőek. Mint minden hegyipataki csíkfajtának, a Pöttyös palacsinta algázónak is szüksége van az erős vízáramlásra, és az oxigénben gazdag tiszta vízre. Akváriumukban használjunk erős világítást, vagy tegyük akváriumukat olyan helyre, ahol érheti a napfény, hogy az algásodás meginduljon. Az eredeti élőhelyükön kevés vízinövény található, de akváriumukba tehetünk néhány tő Anubias-t, vagy Lándzsás vízipáfrányt, mert segíthet a jó vízminőség megőrzésében. Tartsuk őket kisebb csapatban, legalább 4-5 példányt. Elég félénk halak, de fürgén mozognak, ha megijednek valamitől. Területvédők, ami gyakran megmutatkozik olyan erőfitogtatásban, hogy megpróbálják egymás testét "betakarni" testükkel. Ezeket a harcok elég szórakoztató nézni, és ritkán végződnek sérülésekkel. Végül az egyik hal feladja és elhagyja a területet.

A Pöttyös palacsinta algázó a Gastromyzon-ok közül az egyik leggyakrabban beszerezhető faj. Sokáig Gastromyzon punctulatus tudományos néven szerepelt ez a hal, de 2006-ban felülvizsgálták a nemet (genust), és azóta Gastromyzon ctenocephalus a hivatalos nevük, bár a díszhal kereskedelemben legtöbbször a hasonló kinézetű halakat még mindig egységesen Gastromyzon punctulatus néven említik. Az igazi Gastromyzon punctulatus-t nem igazán lehet beszerezni, az ő testük világosabb színezetű, és a testükön található pöttyök fakóbbak, valamint az úszóik sárgás színűek.

A nemek megkülönböztetése nehéz, a hím feje kissé szögletesebb, míg a nőstényeké kerekebb és a nőstények egy kicsit testesebbek, ez különösen felülnézetből, vagy alulnézetből látszik. Akváriumi szaporodásukról nincs információ.

Felhasznált források:
http://www.seriouslyfish.com/species/gastromyzon-ctenocephalus/
http://www.loaches.com/species-index/gastromyzon-ctenocephalus
http://www.aquariumglaser.com/en/archiv.php?news_id=152
http://theaquariumwiki.com/Gastromyzon_ctenocephalus
http://www.fishbase.org/summary/22841