Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Fundulopanchax walkeri - Walker-fogaspontyAngolul / English
Fundulopanchax walkeri - Walker-fogaspontyFundulopanchax walkeri - Walker-fogaspontyFundulopanchax walkeri - Walker-fogaspontyFundulopanchax walkeri - Walker-fogasponty
 • Tudományos név: Fundulopanchax walkeri
 • Szinonímák: Fundulus walkeri (Boulenger, 1911), Aphyosemion walkeri (Boulenger, 1911), Nothobranchius walkeri (Boulenger, 1911), Fundulus spurrelli (Boulenger, 1913), Aphyosemion spurrelli (Boulenger, 1913), Aphyosemion walkeri spurrelli (Boulenger, 1913), Fundulopanchax spurrelli (Boulenger, 1913), Fundulopanchax rubrofasciatus (Brüning, 1930), Aphyosemion rubrofasciatum (Brüning, 1930), Fundulus rubrofasciatus (Brüning, 1930), Aphyosemion litoriseboris (Radda, 1976)
 • Magyar név: Walker-fogasponty
 • Csoport: Ikrázó fogaspontyok
 • Származás: Afrika; Elefántcsontpart, Ghána
 • Testhossz: 6 cm
 • Természetes élőhely: Kisebb patakokban, mocsarakban, és tavakban él, a part menti esőerdők és erdős szavannák mentén.
 • Viselkedés: Akár társas akváriumban is tarthatjuk, mégis jobb külön a számukra berendezett medencében tartani őket, mert méretéhez képest elég agresszív, és ami befér a száján azt meg is eszi, továbbá inkább a hűvösebb vizeket kedveli.
 • Táplálkozás: Mindenevő; mindenféle apró élő, és fagyasztott eleségekkel etethetjük, de legtöbbször elfogadják a jó minőségű száraz tápokat is.
 • Szaporítás: Elég könnyű
 • Medence: Minimum 30 literes
 • Halnépesség: 40 literre 1 hím és 2-3 nőstény
 • Dekoráció: Növényekkel dúsan beültetett részek, és faágak vagy gyökerek, amelyek búvóhelyet biztosítanak a halaknak. Célszerű sötétebb aljzatot választani, és vízfelszínen úszó növényekkel tompítani a világítást. Akváriumukat fedni kell, mert nagyon jó ugrók. A medence vizét tőzegen is átszűrhetjük, vagy adjunk hozzá tőzegkivonatot.
 • Hőmérséklet: 20-23 °C
 • pH: 6.0-7.0
 • Keménység: 5.0-12.0 NK°
 • Várható életkor: 3-5 év
Leírás: A hímek teste türkizkék színű, amelynek gyakran van egy kis zöldes árnyalata. Testüket, valamint farkúszójukat sötét pöttyök borítják. A hímek úszói narancsos színűek, fekete szegéllyel. A nőstények sokkal fakóbb színezetűek, a többnyire világosbarna testüket sötétebb barna pöttyök díszítik, az úszóik pedig színtelenek. A faj több elkülönült területen is megtalálható a természetben, egyes populációk veszélyeztettettek, mások már akár el is tűnhettek, mert élőhelyükön nagyarányú az emberi tevékenység, ami hatással van a környezetre. Viszonylag ritkán lehet velük találkozni az akvarisztikában.

A hímek nagyobbak, és színesebbek a nőstényeknél.

Szaporításuk nem túl nehéz, akár egy kisebb 12 literes akváriumban is lehetséges. Sok tenyésztő még szűrést sem használ a szaporításhoz, de azért egy kisebb szivacsszűrő használata ajánlott, hogy legyen egy kis vízmozgás. A víz legyen lágy, enyhén savas (pH 6,5), és 23-24 °C hőmérsékletű, valamint célszerű tőzegen is átszűrni. Világítás nem szükséges. A hímeket és a nőstényeket különítsük el, és etessük változatosan élő, és fagyasztott eleségekkel őket. Ez a módszer lehetőséget biztosít a nőstényeknek, hogy az ívások között pihenjenek, és összeszedjék magukat. Válasszuk a legszínesebb hímet és a legnagyobb hasú nőstényeket, és helyezzük a szaporítómedencébe. Egy hímhez legalább két nőstényt tegyünk. Az ikrákat a talajra, vagy finom szálú növények közé szórják a természetben, így a tenyésztő medencében használhatunk tőzeg aljzatot, vagy néhány csomó jávai mohát is, esetleg mesterséges ikráztató közeget (spawning mop). A szülők 10-30 ikrát raknak naponta, akár 2 héten keresztül, amelyeket célszerű naponta kivenni az akváriumból. Az ikrákat hagyhatjuk az akváriumban is, viszont ebben az esetben néhányat a szülők megehetnek. A tenyészhalakat nagyjából 1 hétig hagyjuk ikrázni, mert ez nagyon megterheli a nőstényeket, és könnyen kimerülhetnek, vagy legyengülhetnek. Miután eltávolítottuk a szülőket, az ikrákat vízben is keltethetjük, vagy ki is vehetjük azokat egy nedves tőzeggel kibélelt dobozba, amely védi az ikrákat a fénytől. Ha vízben keltetjük az ikrákat, akkor a vízoszlop magassága 3-5 cm legyen, amelyhez valamilyen gombásodást gátló szert is tehetünk, viszont az ikrákat ebben az esetben is sötétben kell tartani, mert nagyon érzékenyek a fényre. A penészes ikrákat el kell távolítani. Az ikrák nagyjából 21 nap alatt kelnek ki. Ha tőzegben tároljuk az ikrákat, akkor helyezzük a tárolódobozt egy meleg, sötét helyre, és hagyjuk ott 8-12 hétig. Ha keltetni szeretnénk az ikrákat, akkor csak helyezzük őket vízbe, ami beindítja a kelésüket. A kikelő ivadékokat apró élő eleségekkel etethetjük. A vízszintet alacsonyan kell tartani az első időszakban, majd fokozatosan növelni, ahogy a kishalak nőnek.

Felhasznált források:
http://www.seriouslyfish.com/species/fundulopanchax-walkeri/
http://www.fishbase.org/summary/2473
http://www.wak.aka.org/Ref_Library
/Fundulopanchax/Fp.walkeri.htm
https://www.talkfishy.com/resources/fish-photos/killifish/537-walker-s-killi