Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Pseudetroplus maculatus - Pettyes indiai tarkasügérAngolul / English
Pseudetroplus maculatus - Pettyes indiai tarkasügérPseudetroplus maculatus - Pettyes indiai tarkasügérPseudetroplus maculatus - Pettyes indiai tarkasügérPseudetroplus maculatus - Pettyes indiai tarkasügérPseudetroplus maculatus - Pettyes indiai tarkasügérPseudetroplus maculatus - Pettyes indiai tarkasügér
 • Tudományos név: Pseudetroplus maculatus
 • Szinonímák: Etroplus maculatus (Bloch; 1795), Chaetodon maculatus (Bloch; 1795), Glyphisodon kakaitsel (Lacep?de, 1802)
 • Magyar név: Pettyes indiai tarkasügér
 • Csoport: Brakkvízi halak
 • Származás: Ázsia; Indiai félsziget és Sri Lanka.
 • Testhossz: 7-8 cm
 • Természetes élőhely: A folyótorkolatokban él, ahol a sós az édesvízzel keveredik, és part menti lagúnákban. Sri Lankán több édesvízi tóban is megtalálható, de ide mesterségesen telepítették.
 • Viselkedés: Viszonylag békés, kivéve a szaporodási időszakban, társas akváriumban is tartható, de jobban érzi magát egy külön a részére berendezett medencében. A kisebb méretű halakat levadászhatja. Társaságkedvelő halak, ezért kisebb csapatban érdemes tartani őket.
 • Táplálkozás: Mindenevő; A természetben az algákat és a növényi törmelékeket eszi, ezenkívül egyfajta tisztogatóhalként a vele egy területen élő rokona az Etroplus suratensis testéről a parazitákat fogyasztja. Akváriumban mindenféle élő és fagyasztott eleségekkel etethetjük, de különösen szúnyoglárvákat fogyasztanak szívesen. Száraz tápokból olyanokat adjunk nekik, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak növényi eredetű táplálékot is (pl. spirulina).
 • Szaporítás: Közepesen nehéz.
 • Medence: Minimum 120 literes
 • Halnépesség: 300 literre 8-10 hal
 • Dekoráció: Az aljzat legyen finom kavics, vagy korallhomok, építsünk búvóhelyeket kövekből, és gyökerekből. Olyan növényeket használjunk, amik elviselik a brakkvizet is. Nagyon kényes a vízminőségre, ezért a heti rendszeres vízcseréket nem szabad elhanyagolni.
 • Hőmérséklet: 20-29 °C
 • pH: 7.0-8.5
 • Keménység: 10.0-20.0 NK°
 • Várható életkor: 5-8 év
Leírás: A Pettyes indiai tarkasügér ovális alakú, oldalról erősen lapított. Színük alapvetően narancsos, de ez változhat a fakó narancssárgától a vörösig. A vad színezetük inkább zöldes alapszínű, a test közepe felett 1-3 sötétebb folttal. Mikor megijed, vagy stresszes rövid, sötét sávok jelenhetnek meg a hátukon, és egy sötét folt a hasi részen. A testükön található pikkelyek nagy részének közepe narancssárga, vagy vörös, ezáltal oldalukon kialakul egy vízszintes sorokból álló pöttyös mintázat. A hasi részen világos narancssárga, az úszói átlátszók, enyhe narancsos színezettel. A hímeknek néha szürkés has- és fekete farok alatti úszói vannak. Tarthatjuk brakkvízben és édesvízben is, egészen addig, amíg elkerüljük a savas kémhatású vizet, de ha 10 literenként a vízhez egy evőkanál sót teszünk, még színesebb és ellenállóbb lesz. Vadon fogott példányokat ritkán lehet találni a boltokban, viszont sok mesterségesen kitenyésztett színváltozatával lehet találkozni manapság, amelyek inkább egyszínűek és nincsenek rajtuk sötét mintázatok.
Az ivarok megkülönböztetése nem könnyű. A hímek talán kissé élénkebb színűek.
A Sri Lanka-i vadon élő halak, megfigyelések alapján évente kétszer szaporodnak: az egyik időszak a monszun előtti (decembertől-áprilisig), a másik a monszun időszak alatti (júniustól-szeptemberig), amikor a vizek sótartalma magasabb, és folyási sebességük alacsonyabb, mivel Sri Lanka egyes részein a monszun alatt száraz az éghajlat. Ezen időszakokban a víz kevésbé zavaros, így a szülők jobban láthatják az ivadékokat. A csapatból kiváló pár általában egy félreeső, növényekkel sűrűn benőtt helyet választ íváshoz. A nőstény általában a talajra ikrázik, és a kialakult párok csak a szaporodás idejére állnak össze, viszont mindkét szülő gondoskodik az ikrákról és az ivadékokról. Akváriumban is célszerű egy kisebb csapatot vásárolni, és megvárni, amíg kiválik belőlük egy pár. A Pettyes indiai tarkasügér 8 hónapos korban már ivarérett, amikor már majdnem eléri kifejlett testhosszát. A kivált pár ívóhelyül egy sima felületet választ, egy cserepet, egy kőlapot, esetleg az akvárium üvegét, és ide rakja le szürke színű, 2-3 mm hosszú ikráit. Ezek rövid tapadószálon függve libegnek, mikor az ikrát gondozó szülők friss vizet hajtanak rájuk úszóikkal. Az ikrák száma 200 és 300 között változhat. Az ikrák 27 °C-os vízben kb. 2 nap alatt kelnek ki, és további 2-3 nap múlva úsznak el. Az ikrák kikelése előtt a szülők több gödröt is ásnak a talajba az ívóhely környékén, és többször átköltöztethetik a kikelt ivadékokat, amíg a szikzacskójuk fel nem szívódik. Az ivadékok az első időszakban a szülők testén keletkező váladékot csipegetik (hasonlóan a diszkoszhalakhoz). A szülői gondoskodás elég sokáig is eltarthat, akár kifejlett korukig is védelmezhetik ivadékaikat. Egyes tenyésztők elveszik a szülőktől az ikrákat, és mesterségesen keltetik ki azokat, úgy hogy a vízmozgást az ikrák közelében elhelyezett levegőporlasztó végzi, az esetlegesen bepenészesedett ikrákat pedig kézzel eltávolítják. Az elúszott ivadékok szívesen fogyasztják a frissen kelt sórákot és jó táplálás mellett gyorsan fejlődnek.
Felhasznált források:
http://www.seriouslyfish.com/species/etroplus-maculatus/
http://www.fishbase.org/summary/8703
https://en.wikipedia.org/wiki/Orange_chromide
https://www.theaquariumwiki.com/Etroplus_maculatus
http://aquaticnation.org/library/Lib_Cich_sp_Etroplus_maculatus.php
http://www.aquariumlife.net/profiles/asian-cichlids/orange-chromide/100053.asp
Hasonló vízparamétereket igénylő fajok